Λιτόχωρο Πιερίας: Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην 24η Ταξιαρχία η Προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βάρβαρα





Το πυροβολικό του ελληνικού στρατού έχει ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα, η οποία γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου και η 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στο Λιτόχωρο γιόρτασε με τιμές την Αγία προστάτιδα της μονάδας του πυροβολικού στο Λιτόχωρο «137 Α/Κ ΜΜΠ».
ADVERTISEMENT







Ο Ταξίαρχος Λάζαρος Νάκος Διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Λιτοχώρου, και ο Διοικητής της 137 Α/Κ ΜΜΠ, κ. Ρίζος στην τελετή εορτασμού μαζί με αιρετούς του Νόμου, στρατιώτες της μονάδας αλλά και στρατιωτικά στελέχη, τέλεσαν την δοξολογία προς τιμή της προστάτιδας τους Αγίας Βαρβάρας, έγινε η κατάθεση στεφάνων, και στην συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση στην λέσχη αξιωματικών Λιτοχώρου. Στους εορτασμούς παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των βουλευτών του νομού Πιερίας, και του Δημάρχου Κατερίνης, απόστρατοι της μονάδας και πρώην διοικητές της 137 Α/Κ ΜΜΠ.

“Η  σώζει το ν” είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό.

Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί τον Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε τον δήμιο-πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού.

Το έθιμο των λουκουμάδων:

Η Αγία Βαρβάρα από το 1829 είναι και επίσημα η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1829 γιορτάσθηκε μάλιστα για πρώτη φορά η μνήμη της Αγίας στο νεοσύστατο Τάγμα Πυροβολητών που συμπλήρωνε έναν χρόνο ζωής.

Η παράδοση λέει πως τότε προσφέρθηκαν πρώτη φορά στους επισκέπτες κέρασμα λουκουμάδες με κονιάκ. Το σφαιρικό τους σχήμα θύμιζε λένε κάποιοι τα σφαιρικά βλήματα οπότε και επιλέχτηκαν ως κέρασμα στον πολύ κόσμο που έσπευδε να γιορτάσει με το Πυροβολικό.

Το σφαιρικό τους σχήμα θύμιζε λένε κάποιοι τα σφαιρικά βλήματα οπότε και επιλέχτηκαν ως κέρασμα στον πολύ κόσμο που έσπευδε να γιορτάσει με το Πυροβολικό.


Λιτόχωρο Πιερίας: Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην 24η Ταξιαρχία η Προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βάρβαρα | Ολύμπιο Βήμα



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά