Σοβαρή καταγγελία για τον θερινό εκπαιδευτικό πλου της ΣΜΥΝ

 







Μια αδιανόητη καταγγελία κατέφθασε στην ΠΟΕΣ και αφορά τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της ΣΜΥΝ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μια εποχή που το ΓΕΝ καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να προσελκύσει νέα παιδιά και να διατηρήσει το υφιστάμενο δυναμικό, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζικά καψόνια μέσω της παροχής νερού κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, μέσα σε συνθήκες λαμαρίνας που βράζουν. Σοβαρά προβλήματα στον κλιματισμό, πιθανή αδυναμία αναπλήρωσης του φόρτου ποσίμου ύδατος καθώς και ψύκτες που βγάζουν νερό σε θερμοκρασία... βραστήρα, ολοκληρώνουν το παζλ της καταγγελίας, την στιγμή που για τις υπόλοιπες ανάγκες (συμπεριλαμβανομένης της πλύσης φαγητού) χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό από το εγκατεστημένο δίκτυο, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των σπουδαστών. Η ΠΟΕΣ διερωτάται μεταξύ άλλων αν έχει τεθεί κάποιος ανομολόγητος στόχος να ξεπεραστούν οι 24 παραιτήσεις του ΘΕΠ του έτους 2023, ή αν η αναβάθμιση του ΠΝ έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα από την επιστροφή στις εποχές των αντιτορπιλικών ADAMS και FRAM. Κατά τα λοιπά, ζητείται διάψευση.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους ΣΜΥΝ 2024

ΣΧΕΤ.:   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1518/2023 έγγραφό μας

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/2024 έγγραφό μας

              γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 535/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Σε μιαν εποχή που το πρόβλημα των παραιτήσεων στο ΠΝ έπρεπε να έχει αναχθεί σε μείζον θέμα της καθημερινότητας της Ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα η αποστροφή των νέων προς τις στρατιωτικές σχολές δείχνει να αυξάνεται, την ίδιαν στιγμή που η Ηγεσία του ΠΝ καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια να δημιουργήσει εξωστρέφεια για να προσελκύσει πολύτιμο «νέο αίμα» συνεπικουρούμενη από τις προσπάθειές μας για αναβάθμιση των ΑΣΕΙ και ιδίως των ΑΣΣΥ, μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία περιήλθε εις γνώση μας.

      Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, στους σπουδαστές της ΣΜΥΝ που βρίσκονται στο Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου γίνεται ένα άνευ προηγουμένου καψόνι από τη Διοίκηση του πλοίου (ΑΓ ΧΙΟΣ). Σύμφωνα με όσα έχουν περιέλθει εις γνώση μας:

  • Ο κυβερνήτης του πλοίου διέταξε από την πρώτη μέρα του πλου τον περιορισμό της χρήσεως του πόσιμου ύδατος, προκειμένου το απόθεμα να φτάσει έως την Κροατία.
  • Η ελεγχόμενη παροχή ύδατος προς τους σπουδαστές αδυνατεί να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει έξι (6) ώρες μαθημάτων σε χώρους δίχως κλιματισμό, καθαρισμούς, πολύωρους συναγερμούς κλπ, υπό τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες που, ως γνωστόν, εντός λαμαρίνας επιδεινώνονται.
  • Τα σκεύη του μαγειρείου και της συσσιτίας, καθώς και τα τρόφιμαπλένονται με θαλασσινό νερό με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται από πλευράς υγιεινής.
  • Οι σπουδαστές πίνουν νερό από ψύκτες που παρέχουν νερό σε θερμοκρασία άνω των 40 ºC, ήτοι ακατάλληλο προς πόση.
  • Στο χώρο αρμάτων υπάρχει ειδική σκοπιά που να αποτρέπει τους σπουδαστές να πίνουν νερό.

        Πέραν των ανωτέρω, μας γνωστοποιήθηκε ότι στους σπουδαστές έχουν ανατεθεί χειρωνακτικές εργασίες που δεν ανατέθηκαν ούτε καν σε στρατεύσιμους, όπως μεταφορά εξοπλισμού από τη Σχολή προς το πλοίο (τραπέζια, καρέκλες κλπ), καθώς και από τη Διοίκηση του Ναυστάθμου προς το πλοίο, ενώ «επικουρικά» συνέδραμαν στο ξεχορτάριασμα της περιοχής, εν όψει απόπλου.

              Κύριε Υπουργέ.

      Η ανωτέρω καταγγελία εγείρει πάρα πολύ σοβαρά ερωτήματα και ζητάμε κατ’ αρχάς την επιβεβαίωση ή διάψευσή της. Ακολούθως και με δεδομένο ότι το ΘΕΠ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ζητάμε να απαντηθούν άμεσα τα κάτωθι ερωτήματα:

              α.   Υπάρχει οδηγία για περιστολή καταναλώσεων στο πόσιμο νερό;

              β.   Υπάρχει οικονομικός περιορισμός στην προμήθεια ποσίμου ύδατος από εμπορικούς και μη λιμένες;

              γ.   Υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα αφαλάτωσης του πλοίου ή άλλη βλάβη που καθίσταται αδύνατο να αντιμετωπιστεί;

              δ.   Υπάρχει δυσχέρεια στην αναπλήρωση του φόρτου ποσίμου ύδατος;

              ε.    Για ποιον λόγο οι ψύκτες αδυνατούν να τροφοδοτήσουν με δροσερό νερό, όπως προβλέπουν οι οδηγίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας;

              στ.  Ποιος ο λόγος της σκοπιάς «μη υδροδότησης» στο χώρο αρμάτων;

      Ωστόσο, το σημαντικότερο ερώτημα όλων είναι το εξής: υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πίστευε ότι δεν θα μάθαινε ούτε ένας συγγενής σπουδαστή γι’αυτήν την κατάσταση, μόλις θα έπιανε το πλοίο στην Αλεξάνδρεια (πρώτο λιμάνι του ΘΕΠ); Έτσι αναμένει το Υπουργείο να προσελκύσει νέες και νέους; Με την επιστροφή στις εποχές των ADAMS και των FRAM; Ευελπιστούμε ότι στο περιβάλλον σας θα υπάρχει κάποιος να σας εξηγήσει τι συνέβαινε επί τούτων.

      Η Ομοσπονδία μας απαιτεί άμεσες απαντήσεις και άμεση βελτίωση των συνθηκών του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της ΣΜΥΝ. Εκτός εάν έχει τεθεί ανομολόγητος στόχος να ξεπεραστούν οι 24 περσινές παραιτήσεις, κάτι που επίσης δεν θα δεχθούμε. Από την σκληραγώγηση επί των δύσκολων συνθηκών του ΠΝ που πάντοτε αποτελούσε μέρος της εκπαίδευσης, έως το ομαδικό απάνθρωπο καψόνι, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί και, δυστυχώς, εφόσον η καταγγελία αποδειχθεί αληθής, φαίνεται ότι έχει ήδη διανυθεί.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά