Περιπολικό της ΕΛΑΣ μετέφερε τραυματία στο Κέντρο Υγείας – Ο κόμπος έφτασε στο χτένι καταγγέλλει η τοπική κοινωνία – Λύση με οπλίτες του Στρατού εξετάζει η 7η ΥΠΕ, να επιστρατευτούν οδηγοί του Δήμου ζητά η αντιπολίτευση
Με περιπολικά της Αστυνομίας και αγροτικά αυτοκίνητα μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου καθώς οι θέσεις οδηγών ασθενοφόρων παραμένουν κενές, με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία να είναι δραματικές. Το πρωί της Τρίτης (11/6) κάτοικοι και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας στο Καστέλι, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση της δομής και καλώντας την πολιτεία να παρέμβει πριν να είναι αργά.
Tο ποτήρι για την τοπική κοινωνία της Κισσάμου, που ζητά να μπει τέλος στις τριτοκοσμικές συνθήκες διακομιδής ασθενών, έχει πια ξεχειλίσει… Στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, πολίτες ζήτησαν το αυτονόητο καταγγέλλοντας συμβάντα με τραυματίες τροχαίων που μεταφέρθηκαν σε καρότσες ή ακόμη και με περιπολικά.
Ο κ. Στρατής Μπρεδάκης, κάτοικος της περιοχής, έμεινε για ώρα πεσμένος στην άσφαλτο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής μετά από τροχαίο με μοτοσυκλέτα στην Κίσσαμο. Αστυνομικοί ήταν εκείνοι που μετέφεραν τόσο τον ίδιο όσο και τον επίσης τραυματισμένο φίλο του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Όπως δηλώνει ο ίδιος, «είχα ένα ατύχημα με ένα φίλο μου με το μηχανάκι, μας πετάχτηκε ένα αμάξι, χτυπήσαμε στο κεφάλι και οι δύο, κάλεσαν γείτονες ασθενοφόρο, αλλά το ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ».
Όπως λέει ο κ. Μπρεδάκης, «ήρθε η Αστυνομία γιατί την είχαν καλέσει και αυτή, είχαν μαζευτεί πολλοί άνθρωποι και μας βοήθησαν και ήρθαμε με το αμάξι της Αστυνομίας».
Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό συμβάν που αναδεικνύει τη γύμνια του συστήματος υγείας στην Κίσσαμο.
«Την προηγούμενη βδομάδα που είχε ατύχημα ο γιος μου αναγκαστήκαμε και τον σηκώσαμε μαζί με άλλους πολίτες και τον μετέφερα εγώ με όλο το άγχος μου και ήρθαμε εδώ», δηλώνει και ο κ. Γιώργος Βερυκάκης, επίσης κάτοικος Κισσάμου.
Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή και απαιτούν μεταφορά ασθενών στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο Χανίων, παρ’ όλα αυτά η στελέχωση του ασθενοφόρου παραμένει υπό συζήτηση. Την προσωρινή κάλυψη της θέσης με οπλίτη μέσω των ενόπλων δυνάμεων διερευνά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη, «το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με το παλιό ασθενοφόρο. Καταφέραμε και το επισκευάσαμε και φέραμε και καινούργιο και τώρα δεν έχουμε οδηγούς να τα επανδρώσουν. Από τους τρεις μόνιμους οδηγούς των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, ο ένας απουσιάζει με γονική άδεια, ο δεύτερος με αναρρωτική και ο τρίτος έχει αποσπαστεί το Κέντρο Υγείας Καντάνου», τονίζει.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κισσάμου Δημήτρης Ανυφαντάκης, «το καλοκαίρι ο κόσμος τριπλασιάζεται. Έχουμε τρία τουριστικά θέρετρα, τον Μπάλο, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, με πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και αυτό απαιτεί τριπλάσια δύναμη σε οδηγούς. Θέλουμε δηλαδή δέκα οδηγούς».
«Έχουμε δύο ασθενοφόρα και δεν έχουμε διασώστες. Ας δούμε βαθύτερα το θέμα. Δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όλο το προσωπικό», λέει από την πλευρά του ο διασώστης πληρωμάτων ασθενοφόρων Γιώργος Χαραλαμπάκης.
Το 2015 οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας καλύπτονταν από οδηγούς του Δήμου Κισσάμου.
Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Κισσάμου Θοδωρή Σταθάκη, «την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχαμε δύο νεκρούς και είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Ο χώρος ήταν γεμάτος με κατοίκους που διαμαρτύρονταν. Πιέσαμε την πολιτεία ώστε να μπορούν οι οδηγοί του δήμου και οι πυροσβέστες να οδηγούν τα ασθενοφόρα».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κισσάμου Γιώργος Φραγκιουδάκης τονίζει πως «σήμερα ο κόμπος έφτασε στο χτένι γιατί δεν μπορεί εν έτει 2024 να μεταφέρεις ασθενείς σε καρότσες. Ο Δήμος έχει για μένα πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί είναι στην αρμοδιότητά του η διαχείριση του προβλήματος. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία που δεν έχει στελεχώσει αυτόν τον κουτσουρεμένο οργανισμό».
Η παράταξη “Κίσσαμος Ενωμένοι Πολίτες” ζητά έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου να αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Αντώνη Παρτσαλάκη, «ο Δήμος πρέπει να πάρει θέση και να βοηθήσει».
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρίσκεται και η τοπική εκκλησία, με τον πατέρα Ιωάννη Λουπασάκη, εφημέριο της ενορίας του Αγίου Αντωνίου Καστελίου να καλεί τους αρμόδιους να βρουν μια λύση. «Δεν μπορεί ολόκληρη επαρχία με τόσο κόσμο και τόσους ξένους να κινδυνεύουμε», τονίζει.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν λύση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και από το Υπουργείο, πριν να είναι αργά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου