Τελετή Υποδοχής και Ένταξης στη ΔΑΝ τριών νέων Ελικοπτέρων MH-60 ROMEO στο Κοτρώνι Μαραθώνα

 


Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Μαρτίου 2024, στη Βάση Ελικοπτέρων ΠΝ στο Κοτρώνι Μαραθώνα, η τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) τριών νέων Ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R από το Πολεμικό Ναυτικό.  

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, οι Βουλευτές Διονύσιος Χατζηδάκης και Στέφανος Γκίκαςο Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και η Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης (George James Tsunis), ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ Αθανάσιος Ντόκος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος. Στην τελετή επίσης παρέστησαν Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΑΣ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Μετά την τελετή ο κ. Δένδιας δήλωσε :

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κύριες Δήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε της κατασκευάστριας εταιρείας, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκομαι στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού μας Ναυτικού στην τελετή παραλαβής των νέων μας  ελικοπτέρων.

 

Όπως ήδη ελέχθη. αυτά τα ελικόπτερα θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Ναυτικό μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω, καταρχήν, τον συνάδελφο και αγαπητό μου φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιατί ως Υπουργός Άμυνας έφερε σε πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, τις συμφωνίες για την απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων.

 

Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Και κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

 

Μαζί, λοιπόν, με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει, με την πρόσκτηση αυτών των 7 ελικοπτέρων, έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων, ο οποίος προστίθεται επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η Επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες,  δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτικά μία μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων.

 

Αλλά η πρόκληση αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Όπως το πλαίσιο της «ατζέντας 2030» δηλώνει, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, Μονάδες με σημαντικές πληρότητες - όχι πλέον Μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30% - άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία.  Όπως είπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με μία χαρακτηριστική φράση «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους».

 

Στο σχολείο μου, είναι το ίδιο με το σχολείο του Πρωθυπουργού, κάτω από το ρολόι, υπήρχε μία φράση: «Οι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα».

 

Πρέπει, λοιπόν, να σπεύσουμε. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, επιβιβάστηκαν στο νεοαποκτηθέν Ε/Π ΜΗ-60R και πέταξαν πάνω από τον Ευβοϊκό κόλπο.

ΒΙΝΤΕΟ : https://vimeo.com/925428275?share=copy






















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά