Στον «πάγο» η αγορά νέων ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία



Στον «πάγο» η αγορά νέων ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία© CNN.gr

Η αγορά νέων ελικοπτέρων φέρεται να κατεβαίνει χαμηλά στην λίστα προτεραιοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ταυτόχρονα, επανέρχονται «στη ζωή» τα Super Puma .

Πριν από μερικούς μήνες , η πολεμική αεροπορία είχε σχέδιο αγοράς συνολικά 14 νέων ελικοπτέρων, αποφασίζοντας να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς των Black Hawk και να κινηθεί προς την κατεύθυνση απόκτησης άλλου τύπου ελικοπτέρου για τη διενέργεια επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης - SAR καθώς και αποστολών Διάσωσης από πεδία Μάχης - Combat SAR.






Η « ηλικία» των δικινητήριων ΑΒ-212 όπως και η ελλιπής συντήρηση των Super Puma, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλές διαθεσιμότητες ήταν οι βασικοί λόγοι που παρέθεσε για την ανάγκη προμήθειας νέων ελικοπτέρων.
«Ζωντανεύουν» τα Super Puma

Την ίδια ώρα , αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος συντήρησης των Super Puma . Σε πτητική κατάσταση βρίσκονται τρίτα , ένα βρίσκεται σε εργοστάσιο συντήρησης και πρόκειται να παραδοθεί έως τις αρχές Μαΐου . Ακόμη δύο πρόκειται να « ζωντανέψουν » ξανά τον Απρίλιο και τον Ιούλιο . Από το 2012 τρία ελικόπτερα βρίσκονται στην ΕΑΒ εκ των οποίων το ένα αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον δύο βρίσκονται στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας, με το ένα να χρειάζεται μεσαία και το δεύτερο μεγάλη επιθεώρηση.

Με τα 12 ελικόπτερα Super Puma να αποκτούν το φιλί της ζωής , η απόφαση αγοράς νέων ελικοπτέρων φέρεται να «παγώνει ».







Τον δικό του ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε και ο διαγωνισμός του Λιμενικού καθώς , ο τύπος ελικοπτέρου που είχε προκρίνει αρχικά το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε με ωριαίο κόστος πτήσης 2.000 ευρώ ανά ώρα. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Λιμενικού που η εταιρεία κατέβηκε με το ίδιο ελικόπτερο έδωσε ως κόστος πτήσης ανά ώρα 3.500 ευρώ ενώ αντίστοιχα το κόστος για τα Black Hawk είναι περίπου στα 2.800 ευρώ.
Τρέχουν οι διαδικασίες για τα Black Hawk

Θέμα χρόνου φέρεται να είναι η υπογραφή της σύμβασης παραγγελίας συνολικά 35 ελικοπτέρων Black Hawk από την Αεροπορία Στρατού, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μονοκινητήρια UH-1H.

Την επίσημη προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας κατά την τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo , η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου . Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι το πρόγραμμα πρόσκτησης των ελικοπτέρων UH-60M Black Ηawk θα προχωρήσει και σύντομα θα συμβασιοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα επόμενα βήματα θα αφορούν την έγκριση του προγράμματος από την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων και ακολούθως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά