Κεφαλογιάννης: Δεν υπάρχουν Κερκόπορτες για την αποστολή στελεχών του στρατού στην Ουκρανία








Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που αφορούν στην απόσπαση και τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ.


Πρόκειται ειδικότερα για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/ τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ» και την «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ».


«Με την κύρωση αυτών των δύο μνημονίων, δεν εμβαθύνουμε απλά τη στρατηγική αμυντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά στην ουσία, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, αποκρυσταλλώνεται και η σημαντική συμμετοχή που θα έχουν Έλληνες επιτελείς σε ένα μερικό ακαδημαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης. «Μέσα από την κοινή δράση και τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών πάνω στα διδάγματα από το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Βασικό ζητούμενο είναι και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε.

«Μέσα από αυτή τη σύναψη των μνημονίων με τις ΗΠΑ, δημιουργείται ένας επιπλέον δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και των δύο κρατών και συμβάλλει στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.




Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από πολλούς βουλευτές το ενδεχόμενο, πίσω από τη συμφωνία να κρύβεται η αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την Κερκόπορτα για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από τη γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. ‘Αρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν Κερκόπορτες. Ίσα-ίσα, υπάρχουν δικλίδες».


Στα οφέλη του πρώτου μνημονίου συνεργασίας αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, και κυρίως την τεχνογνωσία, την απόκτηση εμπειρίας εθνικού ενδιαφέροντος, την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας στο πεδίο των Ειδικών Δυνάμεων. Σε σχέση με τη δεύτερη συμφωνία, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν θεσπίζει συγκεκριμένες θέσεις, αλλά δημιουργεί το πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα είναι δυνατή η προκήρυξη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και κατόπιν έγκρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, θέσεων σε μονάδες του στρατού των Η.Π.Α. στην Ευρώπη, για το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο βαθμό, δεξιότητες, εκπαίδευση, καθώς και το σύνολο των προσόντων που θα απαιτεί βεβαίως, η εκάστοτε θέση.

«Θεωρώ και τις δύο αυτές συμφωνίες, μεγάλης σημασίας για τη χώρα και ειδικότερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αξιόμαχο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και επισήμανε ότι το ένα μνημόνιο συνεργασίας, αφορά στην απόσπαση / τοποθέτηση του ελληνικού προσωπικού άμυνας σε μονάδες του στρατού των Η.Π.Α. που βρίσκονται στην Ευρώπη, με στόχο την κάλυψη των εκεί επιχειρησιακών αναγκών και με βασική στόχευση για την ελληνική πλευρά, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και την απόκτηση ικανοτήτων και γνώσεων πολυεθνικής διαλειτουργικότητας. Το ίδιο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διαγιγνώσκεται και στην άλλη συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη διαφορά ότι σε αυτή το επιλεχθέν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, θα τοποθετείται σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει, γιατί στη δεύτερη συμφωνία για την απόσπαση προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μονάδες του στρατού των ΗΠΑ, αυτή θα αφορά συγκεκριμένα την Ευρώπη.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης, έθεσε μια σειρά ερωτήματα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. «Ποιος ο βαθύτερος σκοπός των εν λόγω συμφωνιών; Δεδομένου ότι οι σχετικές διατάξεις των δύο μνημονίων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρησιακές αποστολές του στρατού των ΗΠΑ, είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς κάτι τέτοιο; Μήπως συγκροτείται ένας πυρήνας εκπαιδευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών για μελλοντική αξιοποίησή τους σε περίπτωση εκδίπλωσης πολυεθνικών επιχειρήσεων, ή και στο μέτωπο ακόμα της Ουκρανίας;» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.


«Η κυβέρνηση κρύβει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη στήριξη των επεμβάσεών του όπου γης, κυρίως με τις κινητές μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο των ταχυκίνητων, αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάστης. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «συγκαλύπτει πίσω από όλα αυτά, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και ότι νομοθετεί και την διοικητική εξάρτηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών».


Στη χρονική στιγμή και το περιβάλλον, μέσα στο οποίο έρχονται προς κύρωση τα δύο μνημόνια συνεργασίας, αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου. «Εδώ έχουμε δύο μνημόνια συνεργασίας, τα οποία γίνονται σε μία περίοδο όπου έχουμε όξυνση πολεμικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα. Βλέπουμε λοιπόν, στο ένα μνημόνιο συνεργασίας, μονάδες δικές μας, στελέχη δικά μας, να μπαίνουν στις μονάδες τις αμερικανικές, σε επιχειρήσεις των αμερικανικών μονάδων, ειδικά στην Ευρώπη. Και θέλω να ρωτήσω, τι σημαίνει αυτό; Η αθωότητα και η αφέλεια, ότι πηγαίνουν για να εξυπηρετήσουν και να αποκτήσουν γνώσεις πολυεθνικής διαλειτουργικότητας, δεν πείθει κανέναν», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

«Φωτογραφίζεται, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, η περίπτωση της Ουκρανίας. Το ανησυχητικό είναι ότι ανοίγει ένα παράθυρο. Εφόσον συμφωνήσουν τα δύο μέρη, μπορεί να δούμε τα αποσπασμένα στελέχη μας και σε εμπόλεμη περιοχή», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας.


«Ανοίγει Κερκόπορτα για να πάνε στρατεύματα στην Ουκρανία», ανέφερε και ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Γιώργος Ρούντας.

«Οι εν λόγω συμβάσεις που προβλέπουν την απόσπαση αξιωματικών του ελληνικού στρατού στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αποτελούν στην πραγματικότητα, κατά την άποψή μας, οικονομική επιδότηση του αμερικανικού στρατού από την Ελλάδα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας. Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε επίσης, ότι ενώ το ελληνικό προσωπικό άμυνας θα είναι δυνατό να τοποθετηθεί σε μονάδες του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, αυτή η τοποθέτηση δεν έχει χαρακτήρα αμοιβαιότητας.

Υπέρ των δύο μνημονίων δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες», Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η «Νίκη».


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά