Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Αναζητείται μέριμνα για τους στρατιωτικούς της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2024! Σωρεία τα προβλήματα διαβίωσης!

 


Κύριε Υπουργέ.

Πέρσι, την ίδια ακριβώς εποχή και ημερομηνία, η Ένωσή μας με έγγραφό της, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα και αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στρατιωτικοί, κατά την παραμονή τους στον Αυλώνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στο πλαίσιο της προετοιμασίας προσωπικού, υλικών και μέσων για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2023.

Αν και λίγες μέρες αργότερα κατατέθηκε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, ουδέποτε απαντήθηκε τούτη, ενισχύοντας την πραγματική διάσταση των καταγγελιών μας.

Φέτος, φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, αφού καταφθάνουν στην Ένωσή μας τα ίδια παράπονα και οι ίδιες καταγγελίες από τα στελέχη, καθώς:

- αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτια μέσω της πλατφόρμας Airbnb, δωμάτια σε ξενοδοχεία ή να «φορτωθούν» φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων, καθώς ακόμα και σε διατιθέμενους ξενώνες της Υπηρεσίας, για τους οποίους τους ζητείται η καταβολή οικονομικού αντιτίμου,

- σιτίζονται σε εστιατόρια, ταβέρνες και «φαστφουντάδικα», καταβάλλοντας οι ίδιοι χρήματα, καθώς η εναλλακτική που τους υποδεικνύεται προβλέπει τη σίτιση μέσω του υπηρεσιακού συσσιτίου, καταβάλλοντας το αντίστοιχο οικονομικό αντίτιμο και

- μετακινούνται από και προς το ΚΕΤΘ – Χαλκίδα (ακόμη και για να σιτιστούν) με ιδία μέσα (ταξί, λεωφορεία ΚΤΕΛ κ.λπ) και δικά τους έξοδα, καθώς οι υπηρεσιακές μετακινήσεις δεν επαρκούν και δε δύναται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Για όλα τα παραπάνω, τα οποία αφορούν σε μία χρονική περίοδο είκοσι μιας (21) ημερών (!), τα εμπλεκόμενα στελέχη ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν το ποσό των εξακοσίων δέκα ευρώ (610,00 €) περίπου, ήτοι κάτι λιγότερο από τριάντα ευρώ (30,00 €) την ημέρα, μακριά από τις εστίες και οικογένειές τους, αναρωτώμενοι γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις του προσφάτως ψηφισθέντα ν.5045/2023, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε να λαμβάνουν ογδόντα ευρώ (80,00 €) ημερησίως για έξοδα διανυκτέρευσης και είκοσι λεπτά του ευρώ (0,20 €) ανά χιλιόμετρο μετακίνησης από τις Μονάδες τους.

Κατόπιν των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετακίνηση στρατιωτικών από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ξάνθης, στην Αττική για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν αποτελεί έκτακτη υποχρέωση που να δικαιολογεί εκπτώσεις ή δυσχέρειες – αβλεψίες στη μέριμνα για το προσωπικό, αλλά αποτελεί τακτική, σε ετήσια βάση υποχρέωση των Μονάδων, απαιτούμε τη λήψη πραγματικών μέτρων μέριμνας, κατ’ ελάχιστον, όπως παρακάτω:

- δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο για το σύνολο των ημερών της αποστολής,

- δωρεάν σίτιση (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), είτε στην τοπική Λέσχη Αξιωματικών, με μετακίνηση του προσωπικού με υπηρεσιακά οχήματα, είτε σε συμβεβλημένο προς τούτο κατάστημα εστίασης και

- δωρεάν και καθημερινή μετακίνηση του προσωπικού από και προς το ΚΕΤΘ – Χαλκίδα, με μέριμνα της Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης των ανωτέρω, την αποζημίωση του προσωπικού ημερησίως και κατ’ ελάχιστον με το ποσό των εκατόν είκοσι ευρώ (120,00 €), χωρίς να περιλαμβάνεται στο εν λόγω ποσό η οικονομική του αποζημίωση για τη μετακίνηση από τη Μονάδα του στην Αττική.

Πέρα των ανωτέρω και δεδομένης της ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας που καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό μακριά από την εστία του, ώστε να συντελέσει στη δημιουργία ενός άριστου αποτελέσματος κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024, προβάλλοντας τα σύγχρονα και πανάκριβα μέσα που με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, παρακαλούμε για την εξέταση καταβολής εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους τουλάχιστον τετρακοσίων ευρώ (400,00  €) κατά συμμετέχον άτομο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού και μετά την παρέλαση, άδεια τουλάχιστον πέντε (5) ημερών πέραν των προβλεπομένων.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά