Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση όπλων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας για τον στόλο των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της προμήθειας συλλογών Spice και βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage.
Τα ισραηλινής κατασκευής όπλα θα αυξήσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης κατά χερσαίων στόχων, τόσο των αναβαθμισμένων F-16 στην εκδοχή Viper όσο και των παλαιότερων Block 50/30. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ, καθώς η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους στόλους F-16, χωρίς όμως τα όπλα που εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των μαχητικών.
Οι εξαντλητικές συζητήσεις με τους Iσραηλινούς φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς και το πρόγραμμα έχει πλέον τη βούλα του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη των συμβάσεων από τη ΓΔΑΕΕ, ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Με την προμήθεια των Rampage και Spice αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ που περιλαμβάνει και την αγορά των βλημάτων ακριβείας SPIKE NLOS που έκλεισε τον περασμένο Μάιο.
ΚΥΣΕΑ: «Πράσινο» για την προμήθεια όπλων Rampage και Spice – Πώς αλλάζουν επίπεδο τα F-16© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Υπερηχητικοί πύραυλοι
Με την απόκτηση των Rampage η Πολεμική Αεροπορία αποκτά Stand Off όπλα για τα F-16 ενισχύοντας θεaματικά τις δυνατότητες των αεροσκαφών της. Πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα και έχουν δυνατότητα άφεσης από μεγάλα ύψη. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει μεγάλη επιβιωσιμότητα στο αεροσκάφος - φορέα αφού εξαπολύει μακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά όπλα, ενώ καθιστά τον πύραυλο απρόσβλητο από αντιβαλλιστικά συστήματα. Η καθοδήγηση γίνεται με GPS ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη ακρίβεια στην προσβολή του στόχου, ενώ ο πύραυλος διαθέτει σύστημα πλοήγησης που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παρεμβολές και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι Rampage ξεκινήσαν την επιχειρησιακή τους ζωή ως βλήματα πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί τους προσάρμοσαν στα F-16 τους και σύντομα θα βρίσκονται κάτω από τα φτερά και των ελληνικών μαχητικών. Το κόστος για την απόκτηση των πυραύλων αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.
Συλλογές Spice
Το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως και για την απόκτηση τουλάχιστον 300 συλλογών κατεύθυνσης Spice που μετατρέπουν τις βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών σε έξυπνα όπλα. Πρόκειται για τις βόμβες γενικής χρήσης, όπως εκείνες που καταστράφηκαν στην αποθήκη οπλισμού της Αγχιάλου, τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σε μεγάλους αριθμούς.
Στις βόμβες τοποθετείται σύστημα καθοδήγησης INS/GPS αλλά και αισθητήρας ηλεκτροπτικών για την ταυτοποίηση των στόχων, επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια στην εξουδετέρωση ακόμη και κινούμενων απειλών από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα. Οι συλλογές Spice μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και εκτός από τα F-16 μπορούν να πιστοποιηθούν στα υπόλοιπα μαχητικά του ελληνικού οπλοστασίου, όπως τα Mirage 2000-5 και τα νεότερα Rafale. Εξάλλου, τα Spice 2000 χρησιμοποιούνται από όλες τις εκδόσεις F-16 της ισραηλινής αεροπορίας ενώ έχουν πιστοποιηθεί και για τα ινδικά Mirage 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του προγράμματος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.
Η Πολεμική Αεροπορία αναμένει τη συμβασιοποίηση του προγράμματος από το 2011, όταν πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ωστόσο μόλις τον περασμένο Μάιο η ΓΔΑΕΕ ενέκρινε τους χειρισμούς της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων.
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου