Της Ιωάννας Κυριάκου
Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παραχώρηση διευκολύνσεων προς τα μέλη των Διοικητικών συμβουλίων των Επαγγελματικών Συνδέσμων του Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δύο, των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών, κατέθεσε στη Βουλή, την Πέμπτη 6 Ιουλίου, το Υπουργείο Άμυνας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του νομοσχεδίου, σκοπός είναι η τροποποίηση των διατάξεων του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Άμυνας, με απόφασή του, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, να παρέχει διευκολύνσεις στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Επαγγελματικών Συνδέσμων των μελών του Στρατού, για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. Η εν λόγω τροποποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη για σκοπούς ίσης αντιμετώπισης των Επαγγελματικών Συνδέσμων των μελών Στρατού με τους άλλους Επαγγελματικούς Συνδέσμους Κρατικών Υπαλλήλων, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα αυτή, δυνάμει των αντίστοιχων νομοθεσιών που διέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις.
Τι αφορούν οι διευκολύνσεις και η δικλίδα ασφαλείας
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι στόχος είναι τα μέλη να διευκολύνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πρόκειται για διευκολύνσεις οι οποίες αφορούν το ωράριο, δηλαδή κάποιες μέρες τον χρόνο τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων θα απαλλάσσονται των καθηκόντων τους για να συμμετέχουν σε συνεδρίες, σε γενικές συνελεύσεις, σε συνελεύσεις, σε συνέδρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κ.ο.κ.. «Πρόκειται για πολύ λίγα άτομα τα οποία έχουν εκλεγεί στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των δύο Συνδέσμων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι διευκολύνσεις θα καθοριστούν αφού τροποποιηθεί ο νόμος. Σημειώνεται ότι υπάρχει και μια δικλίδα ασφαλείας με βάση την οποία αυτές οι διευκολύνσεις δεν μπορούν να παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία της Ε.Φ. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια σημαντική δραστηριότητα της Ε.Φ στην οποία θα πρέπει να παρευρεθεί το κάθε μέλος του Στρατού που έχει εκλεγεί σε Διοικητικό Συμβούλιο Επαγγελματικού Συνδέσμου, τότε θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην δραστηριότητα της Ε.Φ.
Λήφθηκε υπόψη έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως
Για το υπό προώθηση νομοσχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε υπόψη την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη, ημερομηνίας 21/02/2020, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση του Κράτους, ως εργοδότη, για απαλλαγή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, κατά το χρονικό διάστημα που θα συμμετέχουν ε συνεδριάσεις ή άλλες δραστηριότητες.
Ακόμη, στη νομοθεσία που διέπει τις Εργασιακές Σχέσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθορίζεται ρητώς η υποχρέωση για παροχή διευκολύνσεων στους εκπροσώπους τους τόσο κατά τη διάρκεια εργασίας τους όσο και εκτός ωραρίου. Η εν λόγω υποχρέωση αποτελεί αποτέλεσμα της εναρμόνισης της νομοθεσίας μας με Ευρωπαϊκές Οδηγίες (όπως η Οδηγία 2002/14 ΕΚ).
Το Υπουργείο έλαβε επίσης υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-193/87 και C-194/87 (Henri Maurissen και Union sybdicale), ημερομηνίας 18/1/90, σύμφωνα με την οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι «πρέπει να απαλλάσσονται, προς τον σκοπό αυτό, των υπηρεσιακών τους καθηκόντων».
www.kathimerini.com.cy/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου