Ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (https://www.euromedsec.gr/el/)
Το Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ) είναι αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης και προβληματισμού για τις σύγχρονες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου που αφορούν η αγγίζουν την Ελλάδα.
Καθηγητές πανεπιστήμιων ελληνικών και της αλλοδαπής, διπλωμάτες, διεθνείς αναλυτές, ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία και των τριών κλάδων των ενόπλων μας δυνάμεων, πολιτικοί, εκδότες, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες όλων των πεδίων συντονίστηκαν αναζητώντας ένα κοινό πεδίο προβληματισμού και παρέμβασης και έδωσαν πνευματική, πατριωτική και ερευνητική ύπαρξη σε μια ασφαλώς μη κερδοσκοπική αλλά φιλόδοξη ένωση προσώπων.
Το Παρατηρητήριο ως ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης δεν ανήκει και δεν επιθυμεί να ανήκει σε κόμμα ή ιδεολογία. "Φιλοδοξεί να είναι σε θέση να αφουγκράζεται, να διαπερνά και να επηρεάζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ζητήματα Συνεργασίας και Ασφάλειας στην περιοχή μας και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την προοπτική της πατρίδας μας να αποκτήσει ισχυρότερο σταθεροποιητικό ρολό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από ιδιαίτερες Συμμαχίες και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι και η διαφύλαξη ενός κοινού και αρραγούς μετώπου με την Κύπρο και η διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού σαν απαραίτητο συστατικό Στρατηγικής.
Οι δραστηριότητες του θα περιλαμβάνουν συνεργασία με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Τράπεζες Σκέψης, Κρατικές Υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ερευνητικά κέντρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κλπ. Η έρευνα και η τεκμηρίωσηθέσεων, προτάσεων και διαλόγου και η τροφοδοσία του δημόσιουπροβληματισμού με αναλύσεις θα είναι η συμβολή μας στην κατάκτηση μιας βελτιωμένηςθέσης του Ελληνισμού στο παγκόσμιο στερέωμα προκειμένου να προηγείται των γεωπολιτικών εξελίξεων, να τις επηρεάζει προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και να μην άγεται από αυτές.
Στα 200 χρόνια του νέου ελληνικού κράτους τα ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού και Ασφάλειας είναι πλέον επιτακτικά. Κοινή μας πεποίθησηείναιότι η Ελλάδαπρέπει να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες πρωτίστως για την δική της Ασφάλεια και αναμφίβολα για την σταθερότητα της Αν Μεσόγειου. Εμείς θα είμαστε παρόντες με επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις, άρθρα, συνεντεύξεις, ημερίδες, συνεργασίες με Δεξαμενές Σκέψεις και Ινστιτούτα του Εξωτερικού κλπ. Θα επιδιώξουμε να είμαστε σαφείς, τεκμηριωμένοι, εποικοδομητικοί και διαλλακτικοί στην σκέψη και στις προτάσεις μας αλλά προσηλωμένοι στους στόχους μας.
Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, Καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ανδρέας Ηλιόπουλος Αντιστράτηγος ε.α.
Κωνσταντίνος Ιατρίδης Αντιπτέραρχος ε.α.
Βασίλειος Κοψαχείλης Διεθνολόγος
Κωνσταντίνος Α. Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Πολυτίμη Λεονάρδου Ιατρός Ακτινολόγος Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής.
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος Αντιστράτηγος ε.α.
Μιχάλης Μαθιουλάκης Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum και Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής στο ΠΑΜΑ.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος Χειρουργός Θώρακος και Αγγείων, πρώην Βουλευτής και Υπουργός.
Φώτης Παπαθανασίου Ιατρός Ορθοπεδικός, Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Παναγιώτης Παστουσέας Αντιναύαρχος ε.α.
Πέτρος Ποδάρας Μηχανικός ΗΕ και Πληροφορικής, Συγγραφέας.
Ανδρέας Σιδέρης Πολιτικός Επιστήμων, Ιστορικός, Εκδότης (Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ)
Τάσος Τζιωνής πρώην Πρέσβης και πρώην Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου