Απάντηση Παναγιωτόπουλου για τους ΕΟΘ Αξιωματικούς και τις αδιαφανείς διαδικασίες





Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη με θέμα «Υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή των Στελεχών, τα οποία παρέμειναν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4494/2017», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:


 Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι Αξιωματικοί που τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), υπηρετούν σε κενές θέσεις που προβλέπονται στους εκάστοτε ισχύοντες Πίνακες Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ) των Γενικών Επιτελείων και ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Η υπάρχουσα δύναμη, από το 2017 μέχρι και σήμερα, παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που προβλέπεται από τους ΠΟΥ. Συνεπώς, οι Αξιωματικοί που παραμένουν ΕΟΘ καλύπτουν τις υπηρεσιακές ανάγκες, που προκύπτουν από την ύπαρξη των κενών οργανικών θέσεων. Για την παραμονή ή μη των Αξιωματικών ΕΟΘ, αποφασίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου κατά Κλάδο Συμβουλίου, το οποίο, λαμβάνει υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα στοιχεία του ατομικού φακέλου για κάθε Αξιωματικό, αλλά και συνεκτιμά προσωπικούς λόγους (οικογενειακούς, οικονομικούς, υγείας, κ.λπ.), που τυχόν θα προβάλει ο ενδιαφερόμενος στην αίτησή του. Περαιτέρω, από την ημερομηνία ισχύος της κείμενης νομοθεσίας και εντεύθεν, ο αριθμός των στελεχών που αιτήθηκε την παραμονή του ΕΟΘ, είναι ο κάτωθι:

 ΓΕΕΘΑ: για τα έτη 2018 - 2019, 6 Αξιωματικοί, εκ των οποίων, παρέμειναν στο σύνολο τους. -2-  ΓΕΣ: για τα έτη 2017 - 2019, 202 Αξιωματικοί, εκ των οποίων, παρέμειναν 120. Για το τρέχον έτος, 14 Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΕΙ, εκ των οποίων, παρέμειναν 7, ενώ για τους λοιπούς Αξιωματικούς, αποφοίτους ΑΣΣΥ και εθελοντές, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων τους.  ΓΕΝ: για τα έτη 2017 – 2020, 413 Αξιωματικοί, από τους οποίους, παρέμειναν 194.  ΓΕΑ: για τα έτη 2017 - 2019, 288 Αξιωματικοί, εκ των οποίων, παρέμειναν 196, ενώ για το τρέχον έτος, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλοι οι παραπάνω Αξιωματικοί τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε θέσεις ανάλογες του βαθμού, των προσόντων και της εμπειρίας τους. Τέλος, το ισχύον νομικό πλαίσιο για την εν θέματι περίπτωση, δεν καθορίζει περαιτέρω κριτήρια επιλογής και διαδικασιών, πλην όμως, όπως προεκτέθηκε, τα αρμόδια Συμβούλια λαμβάνουν εν γένει υπόψη τα προσωπικά στοιχεία και τις οικογενειακές ανάγκες των στελεχών, διασφαλίζοντας αξιοκρατική, αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση για όλα τα στελέχη. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν αφού υπάρχει ο νόμος για παραμονή στο στράτευμα στελεχών Ε.Ο.Θ να παραμένουν όλα τα στελέχη που το επιθυμούν με αναφορά τους τουλάχιστον για ένα έτος για το αίσθημα της αξιοκρατίας και της αναγνώρισης για το έργο των συναδέλφων.
    Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν έχουν σίγουρα προβλήματα επιβίωσης γιατί έχουν παιδιά που ενδεχομένως σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις με αποτέλεσμα να έχουν δίπλα ενοίκια και λειτουργικά έξοδα διαβίωσης εκτός φυσικά και το το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας που διαμένουν οι γονείς.
    Όλα αυτά δεν μπορεί να τα καταλάβει κάποιος αν πραγματικά δεν τα ζεί και τα βιώνει γιατί όλοι κοιτάνε τον εαυτό τους και να περνάνε καλά γιατί ενδεχομένως δεν έχουν τέτοια προβλήματα η δεν έχουν οικογένεια και παιδιά.
    Καλό θα ήταν επομένως ένα χρόνο σίγουρα παραμονής και όχι 3 και πάνω όπως βλέπουμε από τις επιτηριδες των Ε.Ο.Θ που καταφέρνουν κάποια στελέχη που υπηρετούν στα επιτελεία και έχουν τις ανάλογες άκρες έτσι ώστε να μπορούν δίκαια και αξιοκρατικά να παραμένουν όλα τα στελέχη που το επιθυμούν Ε.Ο.Θ.
    Επίσης συναφείς με το θέμα των Ε.Ο.Θ είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας που πρέπει να γίνει στον βαθμό του ταγματάρχη, πλωτάρχη, επισμηναγου για την απόκτηση του επόμενου βαθμού από τα 55ετη που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 56 η 57 έτη ώστε ένα στέλεχος που έχει εισαχθεί στο στράτευμα σε μεγαλύτερη ηλικία των 20 η 21 ετών να κρίνεται λόγω ορίου ηλικίας για αυταπαγελτη αποστρατεία με μόλις 33 η 34 έτη πραγματικής υπηρεσίας όταν στελέχη επιθυμούν να παραμείνουν Ε.Ο.Θ. έχουν σίγουρα 35ετη πραγματικής υπηρεσίας και αυξάνεται μέχρι τα 38ετη.
    Επομένως λύση υπάρχει αρκεί να υπάρχει και θέληση και όχι ατομικισμός και δεν μας ενδιαφέρει ο διπλανός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά