Υποστράτηγος ε.α. Ν. Ζαρκάδας: άρθρο αμφισβητεί την αξία και τη σημασία της ύπαρξης και της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού




Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στο φύλλο της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020, της έγκριτης και έγκυρης εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” δημοσιεύεται άρθρο του διακεκριμένου πρώην καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Χρήση και κατάχρηση της στρατιωτικής ιστορίας”.

 Ο αρθρογράφος στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει την αξία και τη σημασία της ύπαρξης και της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού {ΔΙΣ} αναιτιολόγητα αποφαίνεται ότι “η στρατιωτική ιστορία αποτελεί προβληματικό πεδίο έρευνας και καταγραφής……”, σε άλλο δε σημείο της περιγραφής του χαρακτηρίζει υποτιμητικά τις εκδόσεις της ΔΙΣ ότι “δίνουν την επίσης απατηλή εντύπωση αξιόπιστης και αντικειμενικής τεκμηρίωσης” και συμπληρώνει χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ότι “στην περιγραφή των επιχειρήσεων εμπλέκονται αναπόφευκτα σκοπιμότητες και τύχες ατομικές”.

Τελικά, ολοκληρώνει και κλείνει το άρθρο του με το ανεπίτρεπτο και ανάρμοστο συμπέρασμα ότι “σε υποθετική πραγματική αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ξέρω ποιος θα υπερισχύσει. Αλλά σε αναμέτρηση γελοίας προπαγάνδας επιπέδου νηπιαγωγείου έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να υπερισχύσουμε”.

 Εγώ, παρ’ ότι διαφωνώ, δεν θα επιδιώξω να αντιπαρατεθώ με τις θέσεις και απόψεις του αρθρογράφου, οι οποίες είναι προσωπικές και απόλυτα σεβαστές, αλλά θα παραπέμψω για την πραγματική αποστολή και το έργο της ΔΙΣ στον πρώτο τόμο της στρατιωτικής ιστορίας, που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” ΤΟ 2014, στην επέτειο των 100 ετών, από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ είναι μια “μάχιμη” μονάδα πρώτης γραμμής για τον Ελληνικό Στρατό, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη, την καταγραφή και τη διαφύλαξη της μεγάλης και λαμπρής στρατιωτικής ιστορίας της Πατρίδας μας.

Έργο το οποίο επιτελεί με εξαιρετική αποτελεσματι- [2] κότητα και συνέπεια και είναι πλήρως αναγνωρισμένο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα στηρίζεται σε γραπτές πηγές, όπως σχέδια, διαταγές και εκθέσεις επιχειρήσεων, πίνακες σύνθεσης, συγκρότησης και αποστολής μονάδων, συγκροτημάτων και σχηματισμών ή καταληφθέντα αρχεία των εχθρικών δυνάμεων. Σχετικά, με την τρομερή κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η στρατιωτική ιστορία φωτίζει σε στρατιωτικό και διπλωματικό βάθος και δίδει την εξέλιξη αυτής της εθνικής και ανθρώπινης τραγωδίας σε όλη της την έκταση και την τοποθετεί στην αληθινή ιστορική προοπτική της.

Στη σύνθεση της ΔΙΣ προβλέπεται και υπηρετεί τόσον στρατιωτικό, όσον και πολιτικό επιστημονικό προσωπικό κατάλληλο και ικανό για τη μελέτη των πηγών, την ανάλυση και εκτίμηση των στοιχείων και τη συγγραφή των ανάλογων ιστορικών βιβλίων. Κατόπιν της παραπάνω περιγραφής και παρουσίασης των αδιάψευστων στοιχείων αβίαστα επισημαίνουμε τη στρεβλή και αδικαιολόγητη κριτική στο προσωπικό και το έργο της ΔΙΣ. Τα αξιόλογα βιβλία της στρατιωτικής ιστορίας συνιστούν αδήριτο σημείο αναφοράς για την μελέτη, την γνώση και την κατανόηση της ελληνικής ιστορίας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 Με Τιμή Νικόλαος Ζαρκάδας Υποστράτηγος ε.α. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά