Δέκα από τα 12 C130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι καθηλωμένα στο έδαφος





Δέκα από τα 12 C130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι καθηλωμένα στο έδαφος, εξομολογήθηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, στους συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs, η συνάντηση έγινε χθες(Τετάρτη) και  ο κ.Κοντοζαμάνης προσπάθησε με αυτή τη -σχεδόν απίστευτη- δήλωση να δικαιολογήσει την σχεδιαζόμενη είσοδο των ιδιωτών στις αεροδιακομιδές.

Στο μεταξύ, δραματική είναι η υποστελέχωση και τα πολλαπλά προβλήματα εξοπλισμού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, σύμφωνα με μία συστηματική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων): ΜΕΘ και μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ελλείψεις σε οδηγούς οχημάτων και διασώστες του ΕΚΑΒ, προσωπικό που «εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα».

Η έρευνα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος( ΚΙΝΑΛ) και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Παπαναστάσης(ΝΔ)  έχει ως εξής: 


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κ.Υ. ΙΟΝΙΟΥ:


  • ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλά κενά στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι. Αναμένεται παραίτηση του ενός καθώς και ενός Αναισθησιολόγου με αποτέλεσμα δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό. Άμεση είναι η αναγκαία πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού καθώς και αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.
  • ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα ξεκίνησε να λειτουργεί και ο μαστογράφος. Λειτουργεί και η κλινική κορωνοϊού. Υπάρχει έλλειψη στη χειρουργική ειδικότητα και στην καρδιολογική που είναι διαχρονική. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 3 κρεβάτια.
  • ΛΕΥΚΑΔΑ: Έχουν γίνει προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών στο Νοσηλευτικό προσωπικό και Παραϊατρικό. Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και οφθαλμίατρων. Τρεις Παθολόγοι γιατροί καλύπτουν όλα τα περιστατικά. Υπάρχει πρόβλημα στο ακτινολογικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες για τον χειρισμό μηχανημάτων.
  • ΚΕΡΚΥΡΑ: Υπάρχουν 18 άτομα Επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που ήρθαν στην περίοδο του covid-19 αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες ειδικότητες ειδικά Παθολόγων. Οι Παθολόγοι είναι μόνο 4, οι Καρδιολόγοι 4 από τους οποίος ο ένας είναι Επικουρικός. Οι Διευθυντές σε πολλές ειδικότητες έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Νευρολόγος υπάρχει ένας και είναι επικουρικός. Στο ακτινολογικό επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
  • Κ.Υ. ΙΘΑΚΗΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (υπηρετούν 3). Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά χωρίς παρασκευαστές.
  • Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ: Λειτουργεί έως τις 10 το βράδυ. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού, χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο λόγο ελλείψεως προσωπικού.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κ.Υ. ΑΙΓΑΙΟΥ:
  • ΛΗΜΝΟΣ: Από Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει πρόβλημα. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς. Ένας Παθολόγος υπάρχει και ένας Αναισθησιολόγος επικουρικός που και αυτός είναι υπό παραίτηση. Από τον Ιούνιο θα μείνει το νησί χωρίς Αναισθησιολόγο. Υπάρχει επίσης ένας Χειρούργος, ένας Καρδιολόγος και ένας Νεφρολόγος.
  • ΧΙΟΣ: Από γιατρούς δεν ήρθε κανένας καινούργιος. Για την πανδημία ήρθαν επικουρικοί 2 τραυματιοφορείς και 11 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στο Ακτινολογικό λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Ελλείψεις στην Νοσηλευτική υπηρεσία. Το ΕΚΑΒ είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι με λίγες καθυστερήσεις.
  • ΣΑΜΟΣ: Υπάρχουν ελλείψεις και Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος γιατρός και η μοναδική Πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα Εξωτερικά ιατρεία πνευμονολογικά δεν υπάρχουν. Παιδίατρος μόνο ένας εδώ και δύο χρόνια. Προσλήφθηκε νοσηλευτικό προσωπικό και Τραυματιοφορείς αλλά δεν επαρκεί. Το ΕΚΑΒ με κάποιες καθυστερήσεις ανταποκρίνεται.
  • ΙΚΑΡΙΑ: Προσελήφθη επικουρικός Παιδίατρος επίσης γύρω στα 10 άτομα Παραϊατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα όμως είναι στους γιατρούς. Χρειάζεται παθολόγο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλες καθυστερήσεις.
  • ΣΥΡΟΣ: Υλικά από δωρεές για ένα τετράμηνο υπάρχει υπερπληρώτητα. Προσελήφθη Νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΑΦ χρειάζεται επιπλέον Νοσηλευτικό προσωπικό. Από γιατρούς υπάρχουν ειδικότητες και καλύπτουν τις βάρδιες.
  • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί όπως άλλον έναν Παθολόγο, γενικό γιατρό, Παιδίατρο και άλλες ειδικότητες. Από τότε που καταργήθηκε το Κ.Υ. η Πρωτοβάθμια έχει εξαφανιστεί.
  • Γ.Ν. Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ: Προσελήφθη 6 επικουρικό Νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.
  • Κ.Υ. ΤΗΝΟΥ: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα καθήκοντά τους εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.
  • Κ.Υ. ΜΥΚΟΝΟΥ: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί είναι στο σύνολο 19. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.
  • Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων.
  • Κ.Υ. ΜΗΛΟΥ: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε Ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και2 Οδοντίατροι), Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την ΔΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
  • Κ.Υ. ΑΝΔΡΟΥ: Στο Κ.Υ. υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ. Χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας.
  • Κ.Υ. ΙΟΥ: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος. Δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί. Οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει μόνο ένας που δεν επαρκεί.
  • Κ.Υ. ΚΥΘΗΡΑ: Δεν παρατηρούνται ελλείψεις.
  • Κ.Υ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ: (Κ.Υ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ, Κ.Υ. ΑΝΤΙΣΣΑΣ, Κ.Υ. ΠΟΛΥΧΝΗΤΟΥ, Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, Κ.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, Κ.Υ. ΠΥΡΓΙ XIOY, ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΙΟΥ, Κ.Υ. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ, Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ)Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στα Κ.Υ. είναι το θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού (νοσηλευτών, μαιών, γιατρών κλπ) από τα Κ.Υ. στα Νοσοκομεία με εντολές της Διοίκησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα Κ.Υ.
  • ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Ενισχύθηκε με 30 επικουρικούς στην Νοσηλευτική Υπηρεσία. Ελλείψεις παρατηρούνται στην ΥΕ κατηγορία. Αναμένεται ενίσχυση στην ιατρική υπηρεσία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κ.Υ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ:
  • ΛΕΡΟΣ: Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας παθολόγος και αναισθησιολόγος και δεν αρκεί με τους πρόσφυγες που υπάρχουν. Από νοσηλευτικό προσωπικό ενισχύθηκε με 14 επικουρικούς και αναμένεται και άλλοι.
  • ΡΟΔΟΣ: Προσελήφθησαν για την περίοδο της πανδημίας 15 επικουρικοί στο σύνολο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις υπάρχουν όμως σε τραυματιοφορείς, σε γιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Έγινε δωρεά ενός μηχανήματος που γίνεται τέστ για μοριακό έλεγχο.
  • ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Προσελήφθησαν 7 Νοσηλευτές επικουρικοί για την περίοδο της πανδημίας και υπήρχε κάλυψη. Υπάρχει έλλειψη Παιδιάτρου διότι δεν υπάρχει κανένας εδώ και ένα χρόνο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση.
  • ΚΩΣ: Στην περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκε στο Νοσοκομείο Νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό και Τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος, ο Παιδίατρος είναι μόνο ένας. Έχουν μεγάλες ελλείψεις στην Διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Χρειάζονται προσωπικό από όλες τις ειδικότητες μόνιμο. Η ΜΑΦ λειτουργεί αλλά χρειάζεται προσωπικό.
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΟΡΑΔΩΝ:
  • Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες και υπάρχουν 2 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος και δεν έχουν οδοντίατροι) και οδηγών ασθενοφόρων.
  • Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.
  • Κ.Υ. ΑΛΟΝΗΣΟΥ: Υπάρχουν 2 αγροτικοί γιατροί μόνο. Στέλνονται από άλλα Κ.Υ. γιατροί για να εξυπηρετηθούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στην στελέχωση του ασθενοφόρου. 
"Με την επιστροφή στην κανονικότητα και την τουριστική περίοδο και με δεδομένο ότι οι υγειονομικές ανάγκες θα αυξηθούν και λόγω κορωνοϊού, επισημαίνουμε για άλλη μία χρονιά τα προβλήματα και καλούμε το Υπουργείο Υγείας να τα επιλύσει", συνοψίζουν την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας.  "Λόγω των ειδικών συνθηκών και αυξημένων κινδύνων οι Υγειονομικές Μονάδες φέτος θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία των επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και υγειονομικών". 
tvxs
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά