Λάμπρος Τζούμης: Τα Ερωτηματικά απο τη συνέντευξη του ΥΕΘΑΟ Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α. ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ εύστοχα ερωτηματικά:Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι η σύλληψη των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τους Τούρκους στον Έβρο ήταν «Προσχεδιασμένη επιχείρηση με εντολή Ερντογάν». Η εργαλειοποίηση του θέματος και η ένταξή του σε στρατηγικό σχεδιασμό από την πλευρά της Τουρκίας είναι εμφανής. Ενδεχομένως με τη συνέντευξη του κ. Καμμένου επιχειρείται επικοινωνιακή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, μετά τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική και τις κυβερνητικές ευθύνες ή προετοιμάζεται το έδαφος για τις επερχόμενες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με καταλογισμό τυχόν ευθυνών. Σε περίπτωση που ο ΥΕΘΑ έχει στη διάθεσή του στοιχεία περί προσχεδιασμένης τουρκικής ενέργειας τα οποία επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του, πρέπει να επισημανθούν τα εξής :
- Η πρώτη ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς που εκδόθηκε επί του θέματος έκανε λόγο για σύλληψη της περιπόλου σε τουρκικό έδαφος, λόγω απώλειας προσανατολισμού, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.
- Τις πρώτες μέρες μετά το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΑΝΥΕΘΑ εμφανίζονταν καθησυχαστικοί και αισιόδοξοι για την υπόθεση και διαβεβαίωναν ότι «Οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν».
- Ο ισχυρισμός του κ. Καμμένου για προσχεδιασμένη τουρκική ενέργεια :
1ον : Δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με τα παραπάνω, καθώς και με την αρχική εκτίμηση και υποβάθμιση του θέματος. Να επισημανθεί ότι τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της σύλληψης, υπήρχε κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με τον εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «ΓΑΥΔΟΣ» και την επακούμβηση στα Ίμια της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Στον Έβρο υπήρχε έντονη δραστηριότητα από τουρκικής πλευράς και στον αέρα η τουρκική αεροπορία «έσπαγε τα κοντέρ» με παραβιάσεις και παραβάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Παρ΄ όλα αυτά, το συμβάν της σύλληψης αντιμετωπίσθηκε χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξή του και το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό για την επιβαλλόμενη άμεση κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς και τον εν συνεχεία τρόπο χειρισμού του.
2ον : Δημιουργεί την απαίτηση για άμεση εξέταση και αναδιάρθρωση του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας, καθόσον τυχόν έλλειψη πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες περί προσχεδιασμένης ενέργειας από τουρκικής πλευράς γεννά σοβαρούς προβληματισμούς για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αυτών.
3ον : Προκαλεί ερωτήματα αν με αφορμή την κλιμάκωση της προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας, το προηγούμενο διάστημα της σύλληψης συγκλήθηκαν τα αρμόδια όργανα, αν εκτίμησαν τις πληροφορίες που υπήρχαν, αν αξιολόγησαν την κατάσταση και αν εκδόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για λήψη μέτρων προκειμένου να μην οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση. Ο κ. Καμμένος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων και φέρει ακέραιη την ευθύνη για «ότι πράττουν ή παραλείπουν να πράττουν αυτές».
4ον : Καταδεικνύει ότι πρόκειται περί εχθρικής επιχειρησιακής ενέργειας εναντίον της χώρας μας και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Εύης Καρακώστα και Ν. Φίλη: «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;», «Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν είναι το μείζον». Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για την εθνική μας ασφάλεια και επιβίωση, καθόσον θα έπρεπε να είχε εξεταστεί ακόμα και η ανάληψη επιχειρησιακής δράσης που θα απέφερε τουλάχιστον ισοδύναμο αποτέλεσμα.
5ον : Επιβεβαιώνει την άποψη ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης ενός επιτελικού οργάνου στρατηγικού σχεδιασμού για θέματα ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων. Στο παρελθόν στις κρίσεις με την Τουρκία διαπιστώθηκε έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής, ελλιπής σχεδιασμός και έγινε προσπάθεια αντιμετώπισής αυτών με μια σειρά αντανακλαστικών, σπασμωδικών και ασυντόνιστων ενεργειών. Παρ΄ όλα αυτά, δεν διδαχθήκαμε ούτε διορθώσαμε τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι για το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στελεχών δεν υπήρξε ανακοίνωση για σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ.
6ον : Δημιουργεί το ερώτημα : Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο στελεχών ; Ο ΥΕΘΑ εκ της θέσεως και των καθηκόντων του δεν νομιμοποιείται να κάνει διαπιστώσεις αλλά απαιτείται να προβαίνει σε σχεδιασμό και λύσεις.

Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου