Το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και η εμπλοκή του στρατού






Σε «μίνι-στρατηγό» μετατρέπεται κατά την περίοδο αντιμετώπισης κρίσεων ο νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης μετά το νέο πλαίσιο που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτη στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη.

Οι αλλαγές προβλέπουν κατ’ αρχήν ότι η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία αλλάζει και μεταφέρεται στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ήταν ως τώρα ο εποπτεύων φορέας.

Ο γ.γ. θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο αφού αναβαθμίζονται και διευρύνονται θεαματικά οι αρμοδιότητές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό τις διαταγές του θα τίθενται πλέον οι ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης του Στρατού, που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ πλέον (και μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική) αφαιρείται (με νόμο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή) από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, η αρμοδιότητα και η ευθύνη για την εντολή εκκένωσης περιοχών και περνά στον γ.γ. πολιτικής προστασίας. 

Στην ίδια υπηρεσία με νέο ενιαίο φορέα εντάσσονται οι συνεργασίες με τα ευρωπαϊκά και άλλα συνεργαζόμενα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα όπου παρέχουν πληροφορίες οι οποίες βοηθούν στην έγκαιρη ενημέρωση την Πολιτεία σε σχέση με την πρόβλεψη ακραίων φαινομένων. 

Σε αυτό το φορέα θα ενταχθεί και η συνεργασία με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Τέλος, η «νέα γ.γ. Πολιτικής Προστασίας» θα ενισχυθεί με πόρους μέσα και προσωπικό ώστε να αποτελέσει εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών από ακραία φαινόμενα όπως τα καιρικά που πλέον –λόγω κλιματικής αλλαγής- είναι συχνά.


Πηγή: Ολες οι αλλαγές στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας -Μετά την τραγωδία στο Μάτι τη μετατρέπουν σε «στρατηγείο» | iefimerida.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά