Συνέντευξη του Μαχητικού Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ Επγου Νίκου Παναγιωτίδη στο enoplos.gr

Συνέντευξη του Μαχητικού Προέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ Επγου Νίκου Παναγιωτίδη στο enoplos.gr 

Έχουμε την Τιμή να έχουμε κοντά μας εδώ στο enoplos.gr τον Μαχητικό Πρόεδρο της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ και Αντιπροέδρο της ΠΟΜΕΝΣ Επγό Νίκο Παναγιωτίδη για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τα προβλήματα των Στρατιωτικών μας.

Καλώς ήρθατε Κύριε Παναγιωτίδη!

Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την πρόσκληση σας!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος ο σκοπός ύπαρξης του συνδικαλισμού στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και πως αυτός υπηρετείται σήμερα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι πολίτες, ισότιμα μέλη με αυτά των άλλων εργασιακών ομάδων. Είναι  λοιπόν λογικό να  εκπροσωπούνται συλλογικά από νόμιμα εκλεγμένα στελέχη στα εργασιακά τους θέματα.
Βέβαια, η ιδιαιτερότητα που πηγάζει από το είδος της εργασίας, μας διαφοροποιεί και περιορίζει την εκπροσώπηση σε σχέση με αυτή, στους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που οδήγησε την πολιτεία να προβεί (με την κατάθεση του Νόμου 4407/2016 και την τροποποίηση του με τον Νόμο 4494/2017), στην ξεχωριστή νομοθέτηση περί της συλλογικής εκπροσώπησης στις τάξεις των Ε.Δ. ώστε να οριοθετηθούν οι δραστηριότητές μας εντός πλαισίου που δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του στρατεύματος, δεν υπονομεύει το επιχειρησιακό του έργο και σαφώς δεν μειώνει την αμέριστη εμπιστοσύνη και ασφάλεια που εμπνέουμε στη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Ως στέλεχος λοιπόν της συλλογικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών και όχι ως συνδικαλιστής, σας δηλώνω ότι ο σκοπός αυτός υπηρετείται σήμερα από νέες φωνές που προστίθενται καθημερινά στις Ενώσεις των Στρατιωτικών, καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες και προβληματισμούς, έτσι ώστε να συνθέσουμε και να διαμορφώσουμε από κοινού με τα θεσμικά όργανα του Κράτους, ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η συμβολή της Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), στην συλλογική εκπροσώπηση των Στρατιωτικών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), δραστηριοποιούμενη στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο του γεωγραφικού τόξου Δράμας-Έβρου, ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να εργαστούμε προς το συμφέρον της πατρίδας μας, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά.
Με περίσσεια υπερηφάνεια σας δηλώνω ότι η Ένωσή μας, από την ημέρα συστάσεώς της, διδάσκει ήθος και συναδελφικότητα και τολμώ να πω ότι με την ίδρυση της, η θεσμική εκπροσώπηση των στρατιωτικών απόκτησε υπόσταση με μεγαλύτερο νόημα και ενδιαφέρον.
Η νεοσυσταθείσα Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ αυτή τη στιγμή είναι μία από τις ισχυρότερες αριθμητικά Ενώσεις της Ελλάδας, με μια δυναμική που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι Στρατιωτικοί της περιοχής ευθύνης μας. Ευθύνη δική μας είναι η συνεχής παρουσία και συμμετοχή σε πλήθος γεγονότων, συναντήσεων και εκδηλώσεων με πληθώρα δράσεων, υπερασπιζόμενοι τον Έλληνα στρατιωτικό και την οικογένειά του. Καταθέτουμε ιδέες και προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας, τις οποίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), κοινοποιούμε και επεξεργαζόμαστε με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας.
Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων της ευαίσθητης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και  υπερασπιζόμαστε την ιστορική και Εθνική μας κληρονομιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ., ποιο είναι το δικό σας προσωπικό όραμα;

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Το δικό μου όραμα ταυτίζεται με το όραμα των ιδρυτικών μελών της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ. Με όραμά μας ένα σύγχρονο στράτευμα, ξεκινήσαμε όλοι μαζί και οριοθετήσαμε μια νέα αρχή.
 Και αρχή για εμάς αποτελούν οι αξίες μας και τα ιδανικά μας.
Αξίες της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της ίσης αντιμετώπισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Αξίες της διαφάνειας της δικαιοσύνης της δημοκρατικής συμμετοχής.
Αξίες που μας ενώνουν.
Ταυτόχρονα όμως η Ένωσή μας, είναι έτοιμη να συγκρουστεί με πρακτικές και νοοτροπίες όλων όσων επιδιώκουν να ελέγχουν την φωνή των συναδέλφων μας, όσων αυθαιρετούν και όσων προσπαθούν να διχάσουν και να καπηλευθούν  τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Με διχαστικές πρακτικές, κομματικές ή κατευθυνόμενες αντιπαραθέσεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και μεθοδεύσεις, δεν υπηρετείται η ανάγκη για  ενότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι απαραίτητη για την ομαλή τους λειτουργία.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα δημοσιεύσατε, στη σελίδα της  Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ άρθρο για την Μακεδονία με τίτλο « Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Τι είναι αυτό που σας προκάλεσε ως Ένωση Στρατιωτικών να προβείτε σε ανακοίνωση για τη Μακεδονία αυτό το διάστημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως προανέφερα η Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ οφείλει να τοποθετείται και να υπερασπίζεται την ιστορική και Εθνική μας κληρονομιά, σεβόμενη πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
 Γενόμενοι αποδέκτες πλήθους προβληματισμών και πολλές φορές διαμαρτυριών από τα μέλη μας,  θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε την ανησυχία και την αγωνία τους, προσθέτοντας την φωνή μας με την φωνή όλων των Ελλήνων. Ως Έλληνες- υπερήφανοι Μακεδόνες  προβάλλουμε τις τοποθετήσεις των μελών της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ για την Μακεδονία μέσω των θεσμικά εκλεγμένων οργάνων μας σεβόμενοι απόλυτα την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν μεταβιβάζοντας στο πρόσωπό μας την εκπροσώπησή τους ως ισότιμα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας.
Εμείς γεννηθήκαμε στην γη της Μακεδονίας. Σε αυτή τη γη κάναμε τα πρώτα μας βήματα, σχεδιάσαμε τα όνειρα μας ερωτευθήκαμε και αντρειωθήκαμε. Σε αυτή την γη σήμερα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Αυτή η γη είναι για εμάς κομμάτι της ψυχής μας.
Η επιλογή του χρόνου τοποθέτησης δεν έγινε τυχαία, μιας το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στο Σκοπιανό βαίνουν ανησυχητικές με μόνη επιλογή για εμάς την επαγρύπνηση προς τη δίκαιη επίλυσή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η θέση σας για τη φυλάκιση από τις Τουρκικές αρχές των δύο Στρατιωτικών που υπηρετούν στην Περιφέρειά σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), μαζί με όλα τα στελέχη των Ε.Δ. παρακολουθεί από την αρχή συνεχώς και με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών, από Τούρκους Στρατιωτικούς.
Η θέση μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη θέση που εκφράζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός για την άμεση επιστροφή των δύο συναδέλφων στις εστίες τους. Η άδικη κράτηση και φυλάκισή τους από τις Τουρκικές αρχές εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς και σαφώς δεν πηγάζει από επιθετική ενέργειά τους.
Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), ευελπιστούμε στη μεθοδική κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών (με την στήριξη του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Χώρας) ως το κύριο όργανο διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή των διεθνών συνθηκών διασφάλισης των συναδέρφων μας ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην ευαίσθητη περιοχή της Περιφέρειάς μας”.
Δικό μας μέλημα είναι να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στους γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, κατά την συνάντηση μας στην οικία τους, ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρείται το θέμα στην επικαιρότητα, μέχρι την οριστική επίλυσή του, σεβόμενη απόλυτα την λεπτότητα των χειρισμών που απαιτούνται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η φετινή χρονιά ανακηρύχθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο ως Έτος Μέριμνας Προσωπικού. Μετά την πρόσφατη εκλογή σας ως Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), και της ανάθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού θεωρείται ότι είναι μία μεγάλη πρόκληση για της Ομοσπονδία και εσάς προσωπικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταρχήν θέλω να μου επιτρέψετε να εκφράσω για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, στους Συνέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), για την εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Από την αρχή της ενασχόλησης μου με την συλλογική εκπροσώπηση των Στρατιωτικών, είχα ως προσωπικό στόχο και φιλοδοξία, να αθροίσω τις δυνάμεις μου και την εμπειρία μου, με τις δυνάμεις και τις φωνές όλων των συναδέλφων μου, με σκοπό να αναδείξουμε την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μαζί, ώστε να διατηρούμε το αξιόμαχο του στρατεύματος.
Από την θέση του Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών για θέματα Μέριμνας Προσωπικού επιδιώκω συνεχώς την σύνθεση προτάσεων και ιδεών για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους μας και τις οικογένειες μας, με την κατάθεση ρεαλιστικών και ολοκληρωμένων προτάσεων.
Σε μια χρονιά χαρακτηρισμένη σαν Έτος Μέριμνας Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η ανάληψη της ομώνυμης Αντιπροεδρίας μόνο απαιτητική μπορεί να είναι. Η μάχη με τις προκλήσεις και τα δύσκολα όμως είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Τους τελευταίους μήνες ως Ομοσπονδία έχουμε αναδείξει σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τους στρατιωτικούς και ήδη εισπράττουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Θέματα όπως  η συνυπηρέτηση των στρατιωτικών με συζύγους εκπαιδευτικούς, η παροχή άδειας σε στρατιωτικούς που φοιτούν στα ιδιωτικά  Πανεπιστήμια επιλύθηκαν μετά και από την δική μας συμβολή.
Συνεχίζουμε λοιπόν με σθένος να επιδιώκουμε λύσεις για κάθε θέμα και είμαι βέβαιος πως με την συμβολή όλων των συναδέλφων μας που στελεχώνουν τις Γραμματείες Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας θα επιφέρουμε λύσεις για ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Κλείνοντας τι θα θέλατε να στείλετε ως μήνυμα στο σύνολο των Στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και βιώνουν μια οικονομική κρίση επώδυνη για αυτούς και τις οικογένειες τους.

 Θέλω να τους κοιτάξω νοερά στα μάτια και να τους δηλώσω:
Η δύναμη μας είστε όλοι εσείς οι γυναίκες και οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων στο  Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό  Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, οι  εγγυητές  της  ασφάλειας, της  ειρήνης και  της  ευημερίας  του  ελληνικού  λαού.  Ελάτε δίπλα μας, μιλήστε μας, καταθέστε τις προτάσεις σας, τις ιδέες σας τους προβληματισμούς σας. Ενωθείτε μαζί μας και δυναμώστε την φωνή μας. Προχωράμε όλοι μαζί και υλοποιούμε τους στόχους μας.
 Προσωπικά έχω μια αρχή:
Υπάρχουν μάχες που κερδίζονται και μάχες που συνεχίζουν να δίνονται.

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε και ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα σας. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ το enoplos.gr για την φιλοξενία του και για το βήμα που μας δίνει να ακουστούν τα προβλήματα των Στρατιωτικών.


enoplos

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά