Γυρίζουν σελίδα οι ειδικές δυνάμεις

Σε νέα εποχή περνούν οι ειδικές δυνάμεις με τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το ολοκληρωμένο σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την τελική υπογραφή του.

Η μεγαλύτερη καινοτομία στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις ξεκινά…
Εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο πρόγραμμα έχει αρχίσει και τώρα, παίρνει σάρκα και οστά, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος με το τελικό σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για την τελική υπογραφή, η οποία μόλις μπει, άμεσα αυτές οι αλλαγές ξεκινούν.
  • Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου σε επίπεδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
  • Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος
  • Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
  • Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
  • Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
  • Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών
  • Τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας
Όλοι αυτοί οι «σπεσιαλίστες» θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση.
Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με νόημα πως εφόσον αυτό το εγχείρημα πετύχει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την Αμερική η οποία παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα, κατάλληλα για τις πιο ρεαλιστικές ειδικές επιχειρήσεις που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.

 Οι σύγχρονοι «Rangers»
Το δεύτερο κομμάτι ειδικού πολέμου προβλέπει «σαρωτικές αλλαγές» στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θ’ αναβαθμιστεί κατακόρυφα συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.
Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες αποβατικές ενέργειες.
Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.
Σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον «επικοινωνιακό» τομέα που εκεί θα υπάρξει ραγδαία αναβάθμιση.
Οι στρατιωτικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων πως αυτή η αναβάθμιση θα φέρει τα πάνω κάτω στις ειδικές επιχειρήσεις, ενώ όσες συνεκπαιδεύσεις γίνονται στο εξωτερικό, οι προηγμένοι στρατοί και οι επιτελείς τους, βλέπουν την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία στον σιωπηρό τομέα των ειδικών επιχειρήσεων από την ελληνική πλευρά.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά