Βίτσας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε έτοιμες




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό (15/7/2017) φύλλο, αναφέρει τα παρακάτω: 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου κ. υπουργέ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε μια σημαντική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα το μέχρι που μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς, η οποία άλλωστε είναι εγκλωβισμένη σε μεγάλες αντιφάσεις που η ίδια έχει δρομολογήσει, όσο με τα όριο που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα – εδαφικά βέβαια λαβωμένη – να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα σε σχέση με παλαιότερα είναι μια είδους νέα διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα σε ποιο βαθμό θα συμπαρασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πλήρως. Η συνεργασία μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι στη βάση του τρίπτυχου: Διεθνής νομιμότητα, ιδιαίτεροι δεσμοί ελληνικού με κυπριακό λαό και αίσθηση υποχρέωσης της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δεν παραβλέπουμε πως η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πράγμα το οποίο όσο κι αν εμείς θέλουμε να μην ισχύει φροντίζουν από την άλλη πλευρά να το επιβεβαιώνουν. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο από εμάς είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατίρι να εγκλωβιστούμε σε μια ρητορική έντασης ούτε στη ζώνη της αστάθειας.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να συμπεράνω ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εκπαιδεύονται, ασκούνται και εξοπλίζονται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους όποτε και αν χρειαστεί. Είναι πάντοτε έτοιμες για αυτό, με αίσθηση του καθήκοντος και της μεγάλης αποστολής τους, έχοντας σαν πολλαπλασιαστή ισχύος, μαζί με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν, το υψηλό φρόνημα που διακρίνει το έμψυχο δυναμικό όλων των βαθμίδων τους. Λειτουργούμε αποτρεπτικά, απέναντι σε κάθε απειλή, ακόμα και κάθε σκέψη απειλής σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βίωσε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση - με τις συνέπειες της ακόμα ενεργές - και παρόλα αυτά, η χώρα μας, μια χώρα σε οικονομική επιτροπεία, δεν έχει ούτε στο ελάχιστο θιγεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, το οφείλει και στην υψηλή ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε πολιτική την παρέμβαση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι «είναι λίγο νωρίς για έξοδο στις αγορές» και πως «πρέπει να προηγηθούν δυο- τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για μένα είναι φανερό πως μίλησε περισσότερο ο πολιτικός παρά ο τεχνοκράτης, άρα η τοποθέτηση κρίνεται και με βάση πολιτικές σκέψεις, πράξεις και παραλείψεις του πολιτικού του παρελθόντος. Νομίζω πως το βασικό είναι πως ως χώρα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Το πώς και πότε είναι κυβερνητική απόφαση που μετρά το σύνολο των οικονομικών και πολιτικών δεδομένων. Είναι όμως άδικο, και είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω, όταν πολλοί διεθνώς αναγνωρίζουν και με πράξεις τις επιτυχίες μας, να υπάρχουν εσωτερικές φωνές αναπαραγωγής φόβου και μιζέριας.   

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κρίνετε τη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, όσο και  από κύκλους των δικαστών και εισαγγελέων, για ωμές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ και κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Ποντάρουν ότι ο λαός θα ξεχάσει το που αυτοί οδήγησαν τη χώρα. Δεν θα μπω στη λογική να παγιδευτώ στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ. Το μόνο που θα πω είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί. Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αντίθετα διευκολύνεται από την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η Δικαστική εξουσία έχει την ανεξαρτησία της αλλά δεν παύει να αποτελεί θεσμό της Δημοκρατίας μέσα σε δεδομένες συνθήκες και σε συγκριμένο τόπο και χρόνο. Και οι αποφάσεις της είναι σεβαστές αλλά και συγχρόνως κρίνονται. Ούτε είναι σωστό να γίνεται κριτική για συγκεκριμένες αποφάσεις, συγκεκριμένων δικαστηρίων ή δικαστικών λειτουργών και αυτό να μεταφράζεται σε δήθεν επίθεση στη Δικαιοσύνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως πρέπει να πέσουν οι τόνοι κ. υπουργέ; Και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, γιατί –κατά κοινή ομολογία- δημιουργούνται πληγές στη δημοκρατία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Δημοκρατία μας είναι τόσο ισχυρή που δεν κινδυνεύει από τις θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνει το κόμμα της ΝΔ, που αφού έχει χάσει το κύριο αφήγημα της συχνά βουτά τον κονδυλοφόρο της στις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της Δεξιάς προωθώντας λόγω την πόλωση και την καταστροφολογία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει -και μάλιστα με επιθετικό τρόπο- την πρόταση Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο. Κατά την εκτίμησή σας, γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ φοβάμαι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πληρώνει τις αμαρτίες αλλά και τα γραμμάτια των στρατηγικών επιλογών της δεξιόστροφης σοσιαλδημοκρατίας. Πληρώνει την πλήρη ταύτιση της με τον νεοφιλελευθερισμό, πράγμα που αποτυπώθηκε με την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών και δεσμεύσεων της χώρας μας. Τα όσα λένε είναι προσχηματικά και υποτάσσονται σε μια κοντόφθαλμη πολιτική πρόσδεσης στο άρμα της ΝΔ, με την προσδοκία της επαναφοράς τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας. Δεν έχουν όμως καταλάβει, πως οι καιροί έχουν αλλάξει. Φοβάμαι πως θα είναι αργά όταν το καταλάβουν. Δεν πειράζει όμως, αυτή είναι η εξέλιξη της πορείας των πραγμάτων.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά