Ο Ηλίας Λεοντάρης νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Ο Ηλίας Λεοντάρης νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (pic)
Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά και στην αναβάθμιση του ρόλου των ένοπλων δυνάμεων μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία
«Δεν μπορώ να μην επισημάνω πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει παρανόμως στο νησί μας και συνεχίζει να αποτελεί δυστυχώς μόνιμη απειλή, ενόσω παραμένει», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, πρόσθεσε, «θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα σε μία περίοδο καθοριστική, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Εθνική Φρουρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος πως η Εθνική Φρουρά με την πρόσφατη πρόσληψη τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών και η νέα Δομή Δυνάμεων άλλαξε οριστικά μορφή μετατρεπόμενη σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο Σώμα, με ημιεπαγγελματική μορφή», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «υλοποιήσαμε την δέσμευση της Κυβέρνησης μας για μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».
Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, συνέχισε, «περιλαμβάνει ακόμα τη διοικητική μεταρρύθμιση του υπουργείου και την απαραίτητη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας με το ΓΕΕΦ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».
Είμαι ευτυχής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «γιατί διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις, πέραν από τον παραδοσιακό τους ρόλο που είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από τις κατοχικές δυνάμεις, αναβαθμίζουν το ρόλο τους στην περιοχή, μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία» και έκανε αναφορά στις στρατιωτικές συνεργασίες που έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικές και άλλες χώρες.
7777
Τα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.
«H τουρκική κατοχή – όπως προείπα – εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν όπως και οι προκλήσεις», ανέφερε. Ανάλογες, λοιπόν, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στην Εθνική Φρουρά».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «αυτό το στόχο υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, η οποία υλοποιείται συντεταγμένα στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».
Σε αναφορά του στον απερχόμενο Αρχηγό Γεώργιο Μπασιακούλη ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση, την πειθαρχία αλλά και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς αφήνει πίσω του σημαντικό έργο και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά».
«Καθ` όλη την διάρκεια της εδώ παραμονής του θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε μια αγαστή συνεργασία, απόλυτος αλληλοσεβασμός και πλήρης πειθαρχία στους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνει πίσω του τις καλύτερες των εντυπώσεων», σημείωσε.
Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι «με τις κατευθύνσεις και τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και τη στήριξη όλων των στελεχών της Εθνικής Φρουράς το έργο σας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία προς όφελος της πατρίδας μας».
Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο «για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το άτομο μου με το διορισμό μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».
Διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει «τις δυνάμεις μου τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη συνέχιση του έργου των προκατόχων μου στην Εθνική Φρουρά και θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς του κράτους για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, τη διατήρησή της σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ
Ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1959, στο Πουρνάρι του Δομοκού. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1977 και αποφοίτησε με την Τάξη του 1981 της Σχολής, ορκισθείς ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Έχει παρακολουθήσει το Σχολείο Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως της Σχολής Πεζικού, το Σχολείο Αξιωματικών Στρατιωτικής Αστυνομίας της Ελλάδος και των ΗΠΑ, το Διακλαδικό Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου και το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών. Επίσης, παρακολούθησε το Σχολείο Εκπαιδευτών Στρατού των ΗΠΑ, καθώς και Σχολεία Αξιωματικών του ΝΑΤΟ στο Oberammergau Γερμανία. Είναι πιστοποιημένος Επιθεωρητής Συνθήκης CFE, ενώ έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ) στατικού ιμάντος.
Έχει υπηρετήσει στις ακόλουθές μονάδες και υπηρεσίες:
Από 3 Μαρτίου 2016 μέχρι 19 Ιανουαρίου 2017: Διοικητής 1ης Στρατιάς
  • Από 8 Μαρτίου 2014 μέχρι 3 Μαρτίου 2016: Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NATO Rapid Deployable Corps-Greece
  • 2013 – 2014 Επιτελάρχης NATO Rapid Deployable Corps-Greece.
  • 2012 – 2013 Διοικητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
  • 2011 – 2012 Διοικητής 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.
  • 2009 – 2011 Διευθυντής Διεύθυνσης Δόγματος ΓΕΣ.
  • 2006 – 2009 Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.
  • 2003 – 2006 Συντονιστής Επιτελικού Γραφείου Διοικητής Μέριμνας (G4) του NRDC-GR, Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Διοικητού Γ’ ΣΣ, Στρατιωτικός Υπασπιστής.
  • 2000 – 2003 Τμηματάρχης Τμήματος Προγραμματισμού & Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας και Υποδιευθυντής Επιτελικού Γραφείου Επιχειρήσεων Διοικητικής Μέριμνας (J4 Division), στο NATO Headquarters AFSOUTH Νάπολη, Ιταλία.
  • 1999 – 2000 Επιτελής ΓΕΕΘΑ
  • 1997 – 1999 Διοικητής 566 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.
  • 1996 – 1997 Υποδιοικητής 566 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.
  • 1995 – 1996 Σπουδαστής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.
  • 1992 – 1995 Επιτελής 2ου – 3ου ΕΓ της 98 ΑΔΤΕ.
  • 1989 – 1992 Διευθυντής 3ου Γραφείου ΚΕΣΑ.
  • 1987 – 1989 Διοικητής Λόχου 640 Τάγματος Πεζικού.
  • 1985 – 1987 Διοικητής Λόχου, Διευθυντής 3ου Γραφείου 2ου ΤΠΖ.
  • 1983 – 1985 Διμοιρίτης, Διοικητής Λόχου 534 Τάγματος Πεζικού.
  • 1982 – 1983 Διμοιρίτης Κέντρου Βασικής Εκπαίδευσης Πεζικού.
  • 1981 – 1982 Εκπαιδευόμενος στη Σχολή Πεζικού – Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου.
  • 1977 – 1981 Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Είναι έγγαμος με μία κόρη και ένας γιό.
Πηγή: ΡΙΚ
http://cyprustimes.com/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά