Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Σάββατο 1 Απριλίου 2017, στο ρ/φ σταθμό Alpha 989 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την διαπραγμάτευση και κατά πόσο οδεύουμε προς λύση:
Είναι κάτι που το θέλουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε. Βεβαίως, όταν βλέπουμε την ειδησεογραφία, ακούμε άλλες ειδήσεις τη μια ώρα και άλλες την άλλη. Η δική μου η πίστη είναι ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια διαπραγμάτευση, όπως και την κανονική ζωή, από ώρα σε ώρα αλλά πρέπει να βλέπεις το σύνολο. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία θα είναι κάτι το ολοκληρωμένο. Άρα όλα θα έχουν κλείσει, όταν θα έχει κλείσει όλη η συμφωνία. Θα πρέπει να περιέχει και τα δύο της επίπεδα, δηλαδή τι θα γίνει από το 2019 και πέρα - γιατί αυτό που συζητάμε είναι τι θα γίνει μετά το 2019 - ποιά θα είναι τα μέτρα και ποιά θα είναι τα αντίμετρα. Ευελπιστώ, και από τη γνώση που έχω, ότι πολλά πράγματα μπορούν να πάνε γρήγορα, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στο ΔΝΤ, στην εαρινή του σύνοδο, να πάρει την τελική του απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Διαμορφώνεται ένα κλίμα, όπου το κλείσιμο της αξιολόγησης φαντάζει ως ένα "ουφ" αναστεναγμού ή ανακούφισης. Το θέμα, όμως, είναι αυτή η ανακούφιση με το κλείσιμο της αξιολόγησης να μην είναι μετά ένας αναστεναγμός καινούργιου κόπου από το 2019 και μετά. Αυτό είναι το βασικό και σε αυτό το επίπεδο κάνουμε κουβέντα, πάνω σε παράλογες απαιτήσεις που υπάρχουν και από το ΔΝΤ και από ακραίους κύκλους της Ευρώπης.
Εγώ συνήθως λέω, ότι οι εγγεγραμμένες ημερομηνίες κάποτε έρχονται. Αυτό είναι σημαντικό, γι' αυτό και τις σκεπτόμαστε και γι' αυτό και διαπραγματευόμαστε. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχει μεγάλη σημασία το επίπεδο της νέας δημοσιονομικής πολιτικής που θα υπάρχει από το 2019 και μετά. Έχει μεγάλη σημασία να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να μπει σε μια διαδικασία κανονικότητας η χώρα. Δηλαδή, να μπει σε μια διαδικασία η οποία θα της ανοίξει ένα μονοπάτι - θα είναι στενό μονοπάτι, δεν θα είναι ένας ευρύς δρόμος - προς μια καλυτέρευση των οικονομικών που θα μετατραπεί και σε καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, πρώτα και κύρια των ανέργων οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να είναι άνεργοι.
Για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας σε μια ενδεχόμενη συμφωνία:
Η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έχει την εμπιστοσύνη και της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος. Η σειρά των πραγμάτων είναι η εξής: η κυβέρνηση, η διαπραγματευτική ομάδα κλείνει την αξιολόγηση, γίνεται η συζήτηση σε επίπεδο κομματικών οργάνων και κοινοβουλευτικών οργάνων και πάμε στη Βουλή, για αυτό που χρειάζεται να πάμε στη Βουλή. Άρα στη Βουλή πάμε, με μια έννοια, συνεννοημένοι, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι αυτά τα οποία θα έχουν αποφασιστεί, όσον αφορά την αξιολόγηση, θα ψηφιστούν από τη Βουλή.
Το να ακούς από κάποιον "να τα δω πρώτα και μετά να τοποθετηθώ" το θεωρείς με μια έννοια λογικό ή είναι η απάντηση σε μια πιεστική ερώτηση. Παίρνοντας υπόψιν, όμως, την ιστορία και την προϊστορία όλων αυτών των γεγονότων και τον τρόπο που συζητάμε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση, πάντοτε υπάρχει στο τέλος μια θετική προσέγγιση των πραγμάτων, με την έννοια ότι τα βάζεις όλα στο τραπέζι. Γιατί, αν παίρνουμε το κάθε ένα ξεχωριστά μπορεί για το κάθε ένα να έχουμε θετική ή αρνητική γνώμη. Όταν όμως, έχεις όλο το παζλ, βλέπεις που θα πας και τι θα αφήσεις και τι σε περιμένει στην άλλη γωνία. Εγώ λέω, ότι αφού ο δρόμος που έχουμε επιλέξει - και αυτό είναι το συμφέρον σήμερα της Ελλάδας - είναι η παραμονή στον πυρήνα της ευρωζώνης αλλά με την κοινωνία τη δική μας και τους ευρωπαϊκούς λαούς όρθιους, σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτό το κριτήριο θα κρίνουμε και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Για τον χρονικό ορίζονται μέσα στον οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση:
Η σειρά των πραγμάτων είναι η εξής: Στις Βρυξέλλες και σε πλήρη συνεννόηση με την Αθήνα, γίνεται προσπάθεια να συμφωνηθεί η βάση πάνω στην οποία θα κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Μπορεί να είναι θέμα ωρών, μπορεί να είναι θέμα ημερών. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια για να υλοποιήσουμε τις λεπτομέρειες και θα πάμε στις 7 Απρίλη στο eurogroup, όπου με βάση τα προηγούμενα θα γίνει μια κατάληξη. Ξέρω τι είπε ο κύριος Ντάισεμπλουμ, ξέρω τι είπε ο κύριος Σόιμπλε, ξέρω τι είπε ο κύριος Τόμσεν, ξέρω αρκετά πράγματα τα οποία συμβαίνουν. Ο καθένας σε μια διαπραγμάτευση κρατάει μια στάση που συμφέρει τις επιδιώξεις του, οπότε δίνει και προς τα έξω, μέσω των ΜΜΕ, αυτό που εκείνον τον συμφέρει. Εγώ λέω ότι είμαστε σε μια δημιουργική αναμονή. Εννοώ ότι συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε, αντιστεκόμαστε στις παράλογες απαιτήσεις, επιδιώκουμε να κλείσει η αξιολόγηση και αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Ανέφερα κι ένα όριο που αφορά το ΔΝΤ, που θα πρέπει στα τέλη του Απρίλη, στην εαρινή του σύνοδο, να αποφασίσει - και δεν βλέπω πολλές πιθανότητες να μην αποφασίσει - τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, κάτι που το βάζουν ως όρο το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το έβαζε και της Ολλανδίας. Άρα όλα αυτά θα πάνε πακέτο.
Στο ερώτημα για προσφυγή στις κάλπες:
Από τους δρόμους που υπάρχουν μπροστά μας υπάρχουν δύο που είναι κλειστοί από το πρώτο βήμα. Ο ένας είναι οι εκλογές. Δηλαδή να πάμε εκλογές για ποιό λόγο; Για να φύγει η κυβέρνηση από την ευθύνη της; Μα εμείς την πήραμε την ευθύνη μας και την παίρνουμε με τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μήπως κάνουμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ μας, εντός Ελλάδας, που αλλάζει τη στάση των δανειστών ή τη στάση της τρόικας; Όχι δε γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή μια εκλογική μάχη θα επιβαρύνει τα πράγματα. Η ανανέωση της εντολής σε τι θα συμβάλει; Τον άλλο δρόμο τον επικαλούνται οι ακραίοι κύκλοι, οι ευρωπαϊκοί. Το επανέλαβε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος θα είναι υπουργός Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, ότι στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης, άρα ο μοναδικός τρόπος, είπε, που μπορεί να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση είναι να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και αυτό θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία της χώρας αλλά και στη ζωή του καθενός μας. Άρα η λύση είναι να κλείσει η αξιολόγηση, μέσα από μια διαπραγμάτευση, που θα έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερε. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τα "αν". Εγώ λέω πως όποιος πηγαίνει στον πόλεμο για να πεθάνει, δεν κάνει για πόλεμο.
Για το αν υπάρχουν περιθώρια αναμονής μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία και να αλλάξει το εκεί πoλιτικό σκηνικό:
Όχι, γιατί ανάμεσα σε αυτή τη στιγμή και τις εκλογές στη Γερμανία υπάρχει το χρονικό διάστημα, όπου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογά της, ύψους περίπου 7 δισ ευρώ που εμπεριέχονται στη μνημονιακή συμφωνία του 2015, πράγμα που αν δεν γίνει θα τρέξει γεγονότα. Άρα, όλα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πιο πριν. Μπορεί να βλέπω, σαν ένα πεδίο πολιτικής πίεσης, μια καθυστέρηση που και αυτή τη στιγμή υπάρχει από την πλευρά του ΔΝΤ για να πετύχει τις επιδιώξεις του. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και όσον αφορά στο πρόγραμμα που υπογράψαμε το 2015, η Ελλάδα έχει κάνει το δικό της κομμάτι. Οι παράλογες απαιτήσεις έρχονται περισσότερο ως πολιτική καθυστέρηση ντυμένη με τεχνοκρατικά στοιχεία τα οποία είναι αμφιλεγόμενα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου