Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Κάρπαθο, για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ο οποίος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα.
 
Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα Σμηναγού που έχει ανεγερθεί στο λιμάνι της Καρπάθου και επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της ομάδας «Ζευς».
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
 
«Σεβασμιώτατε,
 
Άγιοι Πατέρες,
 
Κύριοι Εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων,
 
Κύριοι Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
 
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,
 
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
 
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σμηνίτες,
 
Συγγενείς του Ήρωα Κώστα Ηλιάκη,
 
Είναι μεγάλη η συγκίνηση να βρεθώ σήμερα μαζί σας σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής, σε αυτή τη συμβολική και ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν και τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε μαζί σε αυτή την εκδήλωση, τιμώντας τον Ήρωα.
 
Είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε έναν ήρωα, που τίμησε τις παραδόσεις του όπλου του και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έναν Έλληνα που υπερασπίστηκε τις αρχές και τις αξίες του Έθνους, τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη.
 
Τον πιλότο μας που δε δίστασε, δε φοβήθηκε και δεν υποχώρησε. Έπεσε εκτελώντας το καθήκον του, αλλά η μνήμη του μένει ζωντανή και αθάνατη στο μυαλό και την ψυχή όλων μας.
 
Αξιωματικοί σαν τον Ηλιάκη, με το αίμα τους γράφουν και συντηρούν ανεξίτηλα τις παραδόσεις μας, και με τη θυσία τους διατηρούν τον αέρα, τις θάλασσες και τα νησιά μας Ελληνικά. Οι ουρανοί είναι δικοί τους. Η δόξα και η τιμή είναι δική τους. Η ευγνωμοσύνη και η υποχρέωση είναι δική μας.
 
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αποφάσισε να δώσει ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του, για την Ελλάδα. Άφησε πίσω την αγαπημένη του οικογένεια, τις χαρές της ζωής, για να μπει στο πάνθεον των ηρώων. Δεν υποχώρησε, δεν γονάτισε, δεν οπισθοχώρησε. Έγινε ένας από τους σπουδαίους αυτού του Έθνους και μας καθοδηγεί. Τον κέρδισε για πάντα η Πατρίδα, τον έχασαν όμως οι δικοί του άνθρωποι.
 
Για αυτό, σήμερα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε μπροστά στους συμβολισμούς της ηρωικής αυτής πράξης, την ανθρώπινη πλευρά και διάσταση. Στέλνουμε, λοιπόν, από αυτό το όμορφο νησί της Καρπάθου, και ένα μήνυμα συμπαράστασης στους δικούς του ανθρώπους, στην οικογένειά του, αλλά και στους συναδέλφους του, της Μοίρας του, την άλλη του οικογένεια, που σήμερα είναι παρόντες και τον τιμούν αριστερά και δεξιά από το μνημείο του.
 
Και θέλω να πω στους αγαπημένους του, και κυρίως στα παιδιά του, ότι πρέπει να είστε βαθιά υπερήφανοι, όπως και όλοι εμείς, για την πορεία του στην Πολεμική μας Αεροπορία και τη συνεισφορά του στην άμυνα και την ασφάλεια της Πατρίδας. Διακρίθηκε και ξεχώρισε. Όλοι όσοι τον έζησαν, θυμούνται το ήθος του, τις πατριωτικές του ευαισθησίες, τη μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία. Υπερασπίστηκε με πάθος τον όρκο του και αποφάσισε να μείνει για πάντα στους ουρανούς κοντά στους Αρχαγγέλους.
 
Η φυσική του απουσία, αντιλαμβάνομαι, ότι στοιχίζει στην οικογένειά του και έχει συνταράξει την καθημερινότητα της οικογενείας του. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο. Το κενό αυτό δεν αναπληρώνεται, όσα χρόνια και αν περάσουν. Αλλά είναι σπουδαία παρακαταθήκη το γεγονός ότι ο γενναίος σας Κωνσταντίνος αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον, συνέπειας, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης. Είναι από εκείνους που ο σύντομος βίος τους, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, μια μακρά διαδρομή ήθους και παλικαριάς.
 
Εκφράζω, λοιπόν, το σεβασμό μου, και στον ήρωά μας, και σε αυτούς που συνεχίζουν την τιμημένη αυτή πορεία, αλλά και σε όλους τους ακρίτες μας, όλους τους κατοίκους των ακριτικών μας περιοχών, που υπερχειλίζουν από αγάπη και αφοσίωση στην πατρίδα. Σε όλους εσάς που φυλάτε Θερμοπύλες, σας διαβεβαιώνω ότι η νέα γενιά των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας φέρει εις πέρας το έργο της, με υπερηφάνεια, υψηλή εθνική συνείδηση και απόλυτη επιτυχία.
 
Παρακολουθώ από κοντά, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου μέλος αυτής της σπουδαίας οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι έναν Υπουργό που γνωρίζει μόνον τους διαδρόμους του γραφείου του, και γνωρίζω τα βάρη και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι χειριστές μας, οι πιλότοι μας, αλλά και το προσωπικό εδάφους. Με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού υπηρετούν την Πατρίδα μας και δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας συνόρων και των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας. Έτσι λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.
 
Σε αυτές τις στιγμές έμπρακτης αναγνώρισης της εθνικής προσφοράς και πέραν από την εύλογη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής, έχουμε ηθική και εθνική υποχρέωση να παραδειγματιστούμε.
 
Για αυτό και οι τελετές μνήμης, όπως αυτή, είναι ιερές. Τα χώματα των ακριτικών μας νησιών και οι Θάλασσές μας είναι ιερές. Ιερές και αδιαπραγμάτευτες, γιατί δεν έχουν μόνο νερό και αλάτι, αλλά είναι ποτισμένες με το αίμα τόσων ηρώων, στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας.
 
Βέβαια, θα μου πείτε, τα λόγια είναι εύκολα και οι υποδείξεις παραβλέπουν συνήθως τις δυσκολίες. Συχνά μας παρασύρει ένας οίστρος και ένας ενθουσιασμός, και εμένα μαζί, και υποδεικνύουμε στάσεις και συμπεριφορές, που έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας να εφαρμοστούν. Πόσο εύκολο είναι, αλήθεια, να αγαπάς περισσότερο από τη ζωή σου την Πατρίδα σου; Πόσο εύκολο είναι να θυσιάζεσαι, όταν πολλές φορές αυτή η ίδια η Πατρίδα σε πληγώνει, σε απογοητεύει, σε ξεχνά;
 
Αναγνωρίζω τη δυσκολία αυτών των προτροπών, αλλά είμαστε εδώ σε αυτή την εκδήλωση και βλέπουμε τι γίνεται. Παρασυρόμεθα από τους γενναίους, σαν τον Ηλιάκη, που κάνουν τα πολύ δύσκολα να φαίνονται τόσο απλά. Μας δείχνει, με μια απλότητα, μια ταπεινότητα και μια μεγαλοσύνη ψυχής, ποιος είναι ο δρόμος αλλά και ο τρόπος για να κάνουμε την Πατρίδα μας ισχυρότερη. Μια Πατρίδα που θα του αξίζει.
 
Μας θυμίζει και μας ορίζει την αποστολή μας, σε μια δύσκολη εποχή. Σε μία εποχή, που η Πατρίδα, το Έθνος καταβάλλει ένα επίπονο αγώνα για να ξανακερδίσει όσα έχασε. Καταβάλλει έναν αγώνα απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν στην παγκοσμιοποίηση, στην υποστολή των σημαιών, στην κατάργηση των εθνών - κρατών, στην κατάλυση των αξιών. Απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία για την οποία έπεσε ο Ηλιάκης, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Πρέπει όλοι οι νέοι να πιστέψουν στην Πατρίδα, να υπερασπιστούμε την Πατρίδα, είτε ως στρατιώτες είτε ως πολίτες, και αυτά πρέπει να τα περάσουμε στα παιδιά μας.
 
Πρέπει να προσανατολιστούμε ξανά σε έννοιες όπως το καθήκον και το εθνικό συμφέρον. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να το κάνουμε αυτό, για τους “Μάρτυρες”, που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, σε χώμα, αέρα και νερό. Αλλά και γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να απαξιώνουμε την αγάπη και την αγωνία του απλού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που “γι' αυτά πολεμήσαμε”, να απαξιώνουμε την αγωνία των παιδιών του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, να μην πάει χαμένη η θυσία του πατέρα τους.
 
Σεβασμιώτατε,
 
Κύριοι Αρχηγοί,
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η μεγαλοσύνη, η προσφορά, η ευτυχία, η αλληλεγγύη δεν είναι οικονομικά μεγέθη και δεν έχουν κλίμακες μέτρησης. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, αυτό μας διδάσκει ο ήρωας που τιμούμε σήμερα. Και θυμίζω ότι όποτε, υστερόβουλα, κάποιοι τα αποτίμησαν υλιστικά και τα μέτρησαν, προκάλεσαν την οργή Θεού και ανθρώπων.
 
Επιτρέψτε μου, με τη δική μου φωνή, να συνοδεύσω τη φωνή όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, να συνοδεύσω και τη δική σας σκέψη, τη σκέψη των κατοίκων της Καρπάθου και όλων των ακριτικών μας περιοχών και να φωνάξουμε όλοι μαζί ΑΘΑΝΑΤΟΣ».




















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά