Ποιες πόλεις εξετάζονται για την μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο – Οι σκέψεις ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ

 

Πλησιάζει η ώρα των οριστικών αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από την πλημμυρισμένη -λόγω του Daniel– Βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι επιτελείς των ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ φαίνεται να καταλήγουν στην απόφαση να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, όπου εδρεύει και Αεροπορικό Απόσπασμα της Πολεμικής Αεροπορίας ως κύρια Βάση της Αεροπορίας Στρατού, και πιθανότατα ως η νέα έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ, με εναλλακτική Βάση αυτήν της Αλεξάνδρειας.

Μια σειρά από πλεονεκτήματα της Χρυσούπολης φαίνεται ότι γέρνουν πλέον την πλάστιγγα υπέρ της μεταφοράς της ‘φωλιάς’ των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην περιοχή της Καβάλας -και όχι στα Μέγαρα τα οποία έως τώρα προέβαλαν ως το μεγάλο φαβορί. Η εγγύτητα με τα χερσαία σύνορα της χώρας και τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί οι Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, του πιο ισχυρού σχηματισμού του Στρατού Ξηράς, αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής της Χρυσούπολης. Επιπλέον εκτός από την κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια περιοχή του Έβρου, η Χρυσούπολη βρίσκεται και σε κοντινή απόσταση από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη, καθώς δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις, προβλέπει την ταυτόχρονη μεταφορά ελικοπτέρων και υποδομών και στην Αλεξάνδρεια. Η εγγύτητα με το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, το οποίο χρησιμοποιείται συνεχώς από την Αεροπορία Στρατού, αποτελεί καίριας σημασίας παράμετρο για την περαιτέρω αξιοποίηση της Βάσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η Αλεξάνδρεια θα φιλοξενεί τα αμερικανικά ελικόπτερα τα οποία τα τελευταία χρόνια μετασταθμεύουν σχεδόν σε μόνιμη βάση στο Στεφανοβίκειο για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ, τόσο στη Χρυσούπολη -αν τελικά επιλεγεί ως έδρα της 1Ης ΤΑΞΑΣ- όσο και στην Αλεξάνδρεια θα μετακινηθούν μικτά συγκροτήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν τόσο επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache όσο και αναγνωριστικά OH-58 Kiowa και όχι μόνο έναν τύπο ελικοπτέρων.

Άλλωστε ο νέος σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προσανατολίζεται στη δημιουργία Τακτικών Συγκροτημάτων τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων πολέμων ειδικά στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ποιες πόλεις εξετάζονται για την μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο – Οι σκέψεις ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ - ILARISSA.GR

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά