ΓΕΣ: Συζητήσεις για αναβάθμιση των MLRSΓΕΣ: Συζητήσεις για αναβάθμιση των MLRS© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την αναβάθμιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων Μ-270, γνωστών ως MLRS, στην εκδοχή Α2 βολιδοσκοπεί, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις δυνατότητες κρούσης του Πυροβολικού και θα επεκτείνει έως το 2050 την επιχειρησιακή ζωή των συστημάτων που διαθέτει στο οπλοστάσιο του ο Στρατός Ξηράς.

Στελέχη του ΓΕΣ και της ΓΔΑΕΕ είχαν το προηγούμενο διάστημα εκτενείς συζητήσεις με εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας, ζητώντας να ενημερωθούν για τη διαδικασία αναβάθμισης, το κόστος και τις διαθέσιμες επιλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η αρχή εισήγηση αφορούσε σε πακέτο αναβάθμισης στην εκδοχή Α1, φαίνεται να προκρίνεται η πιο σύγχρονη Α2 καθώς προκύπτει καλύτερη σχέση κόστους - απόδοσης.
Τα επόμενα βήματα

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην Κ ότι εξετάζεται η αποστολή επίσημου αιτήματος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (LoR for LoA) ώστε οι συζητήσεις να αποκτήσουν και τη μορφή διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι και στο παρελθόν η Αθήνα έστειλε επιστολές ζητώντας να ενημερωθεί για το κόστος και τη διαθεσιμότητα (LoR for P&A) χωρίς να προχωρά σε δεσμευτικό αίτημα, όπως προβλέπεται σε προγράμματα FMS (Foreign Military Sales).


Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία αναθερμάνθηκαν μετά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, όταν η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πέρασε σε πρώτο πλάνο. Παράλληλα, τα διδάγματα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και οι επιτυχίες των ουκρανικών HIMARS έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβάθμισης των ελληνικών MLRS.

Όλα θα κριθούν απο τον δημοσιονομικό χώρο επισημαίνουν πήγες με γνώση των διαδικασιών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι περίπου 1,01 δις από τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων προορίζονται για προγράμματα του Στρατού Ξηράς. Άλλωστε, πρόκειται για τον Κλάδο που έχει ενισχυθεί λιγότερο σε σχέση με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό που είχαν τη μερίδα του λέοντος στα εξοπλιστικά της περασμένης περιόδου.
Η αναβάθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ εξετάζει την αναβάθμιση των 36 MLRS απευθείας στην έκδοση Α2, η οποία περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των συστημάτων Ελέγχου και Διοίκησης και Ελέγχου Πυρός. Τα νέα συστήματα τοποθετούνται στην υπάρχουσα υποδομή ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος μετάβασης και εκπαίδευσης για το προσωπικό, ενώ, είναι άμεσα επιχειρησιακά καθώς το Πυροβολικό χρησιμοποιεί ήδη την παλαιότερη εκδοχή τους Α0.


Ως προς τα πυρομαχικά, τα MLRS A2 μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα που διαθέτει στις αποθήκες του ο Ελληνικός Στρατός, αφού πρώτα επαναπιστοποιηθούν καθώς μεγάλες ποσότητες βρίσκονται κοντά στο όριο ζωής τους.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκονται και τα βλήματα PrSM (Precision Strike Missile) με βεληνεκές που θεωρητικά ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα και μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού στόχου. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα για δοκιμές στα τέλη του 2023.

Η Κ πληροφορείται ότι η αναβάθμιση των MLRS δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και έτσι, αν το πρόγραμμα προχωρήσει, θα αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να τοποθετηθούν τα νέα συστήματα και το λογισμικό. Το πλάνο που εξετάζεται προβλέπει την περάτωση του προγράμματος σε βάθος έντεκα ετών, με σταδιακή αποστολή των συστημάτων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στις διαθεσιμότητες.


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά