Στρατηγός Καμπάς: Η μέθοδος killing box και η εισβολή στη Γάζα ( video)

 
«Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για τον μεγάλο όγκο της στρατιωτικής  επιχείρησης η οποία έχει σκοπό να εξαλείψει τη Χαμάς, γι’ αυτό και ξεκίνησε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης δοκιμαστικά χτυπήματα με άρματα μάχης, ειδικές δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα», λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς εξηγώντας αναλυτικά την στρατηγική των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάζει επιχειρησιακούς χάρτες που έχει σχεδιάσει περιγράφοντας την μέθοδο «killing box» (κουτί θανάτου) όπου σύμφωνα με τον ίδιο «οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να κυκλώσουν και να ισοπεδώσουν τη Γάζα, να εξαφανίσουν τη Χαμάς αλλά θα έχουν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, στρατιωτών και αμάχων, εάν οι τελευταίοι δεν αποχωρήσουν». Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο χωρίζεται στη «Φάση 1» όπου είναι τα χτυπήματα προετοιμασίας και στη «Φάση 2» που είναι η κύρια επιχείρηση.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαφές πως οι Ισραηλινοί έχουν ξεκινήσει μεταξύ άλλων και επιχειρήσεις παραπλανήσεων. Δηλαδή επιτίθενται για να δουν αντιδράσεις ή επιτίθενται κάπου για παραπλάνηση ενώ ο πραγματικός στόχος τους είναι άλλος», λέει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

 «Χτυπούν χειρουργικά στόχους με σκοπό να υποβαθμίσουν τη δυνατότητα της Χαμάς να αντιδράσει στην κύρια επίθεση. Εισβάλουν για κάποια μέτρα μέσα με τεθωρακισμένα ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους, είναι και αυτό μια τακτική πολέμου».

 Ερωτηθείς για τη δυσκολία μιας τέτοιας επιχείρησης που σχεδιάζει το Ισραήλ ο στρατηγός είναι σαφής: «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση και φυσικά πολύ δύσκολη επιχείρηση με αμφίβιες, χερσαίες και εναέριες δυνάμεις. Εάν μιλήσουμε για ολική επίθεση οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Οι Ισραηλινοί θα είναι εκτεθειμένοι μέσα σε μια πόλη από παντού. Γι αυτό πρέπει να προχωρήσουν σε καταιγιστικό πυρ με όλα τα μέσα, με  επιθετικά ελικόπτερα να καθαρίζουν μπροστά, με αεροπορικές επιδρομές, με βολές πυροβολικού, απόβαση στις ακτές και επιδρομή του πεζικού. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει νοτίως της Γάζας γραμμή άμυνας με ταξιαρχίες έτσι ώστε να αποκλειστούν δυνάμεις της Χαμάς».

Σχετικά με το εάν ο ίδιος αυτή τη στιγμή θα πατούσε το κουμπί και θα έδινε το οκ για μια τέτοια επιχείρηση απαντά: «Η αλήθεια είναι πως μετά τα γεγονότα στις 7 του Οκτώβρη η κοινωνία του Ισραήλ διψάει για εκδίκηση. Εάν βρισκόμουν στη θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ θα πρότεινα μια πιο χειρουργική επιχείρηση και όχι εξαΰλωση της Γάζας. Δηλαδή μια στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει το μάθημά της η Χαμάς αλλά όχι να έχουμε χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

https://www.youtube.com/watch?v=XKkcbodRQms&t=278s

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά