ΕΑΣ: Οι συμφωνίες με διεθνείς κατασκευαστές πυρομαχικών και η πίτα των 70 δισ.
ΕΑΣ: Οι συμφωνίες με διεθνείς κατασκευαστές πυρομαχικών και η πίτα των 70 δισ.© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συμπράξεις με διεθνείς οίκους κατασκευής πυρομαχικών αναζητούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ώστε εκτός από τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων των κρατών μελών της Eνωσης, να εξασφαλίσουν και νέα συμβόλαια στη διεθνή αγορά εξοπλισμών.


Πηγές των ΕΑΣ μεταφέρουν στην Κ ότι οι συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα και είναι αρκετά ώριμες ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις καθώς η περίοδος για τη σύναψη συμβάσεων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ως ευκαιρία για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση των ΕΑΣ που μετά από μακρά περίοδο απαξίωσης βρίσκονται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Στις 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών της Ε.Ε., στην οποία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα πυρομαχικών των κρατών μελών υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Επίτροπος Μπορέλ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μεταφέρουν στις εθνικές κυβερνήσεις την πρωτοβουλία για ταχεία παραγωγή ενός εκατομμυρίου βλημάτων για την Ουκρανία μέχρι την προσεχή άνοιξη αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στοκ από βλήματα μεγάλων διαμετρημάτων. Η αξία των πυρομαχικών που πρέπει να παραχθούν για να γεμίσουν ξανά οι ευρωπαϊκές αποθήκες μπορεί να φτάσει και τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

[kath-read-more post="562562782"]

Η κατανάλωση βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία σπάει κάθε ρεκόρ, με αξιωματούχους της Ε.Ε. να υπολογίζουν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου καταναλώνουν περίπου 20.000 βλήματα την ημέρα, όσα δηλαδή παράγουν τα ΕΑΣ σε διάστημα ενός έτους. Ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο καταναλώνονται τα πυρομαχικά έχει στεγνώσει τις αποθήκες οπλισμού των κρατών μελών, προκαλώντας πρωτοφανή ζήτηση για πυρομαχικά μεγάλων διαμετρημάτων.
Το σχέδιο για την παραγωγή πυρομαχικών

Υπό τις παρούσες συνθήκες τα ΕΑΣ δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην παραγωγή του συνόλου των πυρομαχικών με δικά τους μέσα. Για να στηθεί μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο του Λαυρίου θα απαιτούνταν χρόνος και χρήμα που δεν υπάρχουν. Άλλωστε, τα περιθώρια που θέτει η Ε.Ε. για παράδοση των πυρομαχικών είναι ασφυκτικά. Ανάλογα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο εφησυχασμός των περασμένων ετών και οι μειωμένες εθνικές παραγγελίες οδήγησαν σε συρρίκνωση ή ακόμη και εξαφάνιση των γραμμών παραγωγής ενώ ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονταν των στόχων της Συμμαχίας για τα αποθέματα πυρομαχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΑΣ έχουν την τεχνική δυνατότητα να αναλάβουν το τελευταίο κομμάτι της παραγωγικής αλυσίδας, που περιλαμβάνει τη γόμωση, τη συναρμολόγηση και τη συσκευασία των πυρομαχικών. Αναζητούνται, λοιπόν, οι εταίροι που θα αναλάβουν το πρώτο στάδιο που - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνει την κατασκευή του κάλυκα, τα προωθητικά και άλλα απαραίτητα υλικά για την ολοκλήρωση του βλήματος. Η ζήτηση για βλήματα πυροβολικού είναι τεράστια. Αν καταφέρουμε να συμπράξουμε με μία ή δύο εταιρείες και λύσουμε το πρόβλημα της παραγωγής, θα κατασκευάζουμε στο Λαύριο και θα πουλάμε σε ολόκληρο τον κόσμο αναφέρει στέλεχος των ΕΑΣ στην Κ.
Η δεύτερη ευκαιρία των ΕΑΣ

Η μονάδα του Λαυρίου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας υπό τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν που επισκέφθηκε πρόσφατα τα ΕΑΣ. Έχουμε επιλεγεί από την Ε.Ε. ως μια από τις εταιρείες που θα συμβάλει το αμέσως επόμενο διάστημα στην κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας και των κρατών μελών σε πυρομαχικά μεγάλων διαμετρημάτων. Μια σημαντική ευκαιρία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες περισσότερο από ποτέ αναφέρει στην Κ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος.

Σε προτεραιότητα έχουν μπει και μια σειρά από ανεκτέλεστες συμβάσεις της προηγούμενης περιόδου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την εξυγίανση από πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, όπως και του Λαυρίου, την απενεργοποίηση ναρκών κατά προσωπικού σύμφωνα με τη Συνθήκη της Οττάβα αλλά και την παραγωγή 72.000 κρανών νατοϊκού τύπου για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΑΣ θα αναλάβουν και την αναβάθμιση των συστημάτωνRM70 σε συνεργασία με εταιρείες από την Τσεχία και το Ισραήλ, ενώ εξετάζεται η προμήθεια βλημάτων των 155 χιλιοστών για τον Στρατό Ξηράς, η αναβάθμιση ρουκετών των 122 χιλιοστών, η παραγωγή πυρομαχικών για τα πυροβόλα ΟΤΟMelaraτου Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αναβάθμιση του συνόλου των τυφεκίωνG3 των Ενόπλων Δυνάμεων.msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά