Ακόμη ένα Rafale στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας – Στην 112 Π.Μ. ο αρχηγός ΓΕΑ



Ακόμη ένα Rafale με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πίστα της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Το μαχητικό με τον σειριακό αριθμό 418 είναι το 17ο Rafale που παραλαμβάνει η 332 Μοίρα ΓΕΡΑΚΙ, με το 18ο και τελευταίο της πρώτης παραγγελίας να αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Η επίσημη παραλαβή του έγινε στην αεροπορική βάση του Ιστρ της νότιας Γαλλίας, από όπου πέταξε απευθείας για την Τανάγρα, έχοντας δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου κάτω από τις πτέρυγες, ενδεικτικό της μεγάλης ακτίνας δράσης που διαθέτουν τα Rafale.

Στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η παραλαβή των έξι μαχητικών της δεύτερης σύμβασης και με την ολοκλήρωσή της η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια πλήρως επιχειρησιακή Μοίρα Rafale με 24 αεροσκάφη, εκ των οποίων 18 μονοθέσια Rafale EG και έξι διθέσια Rafale DG.

Νέο δόγμα

Το Φθινόπωρο, η 332 Μοίρα αναμένεται να αξιολογηθεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας κηρύσσοντας Τελική Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (FOC). Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό και τα μέσα είναι έτοιμα να αναλάβουν όλες τις αποστολές που περιέχει ο φάκελος του αεροπλάνου, ξεκλειδώνοντας νέες δυνατότητες για την Πολεμική Αεροπορία.







Η προσθήκη των Rafale άλλωστε, είναι από μόνη της μια κοσμογονία για την Πολεμική Αεροπορία. Το αεροσκάφος 4,5 γενιάς αποτελεί την πιο σύγχρονη πλατφόρμα του ελληνικού οπλοστασίου και τη μοναδική, προς το παρόν, που μπορεί να φέρει βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Meteor με ακτίνα που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα και δυνατότητα πολλαπλών εκτοξεύσεων έναντι πολλαπλών στόχων. Τα βλήματα αέρος – αέρος Meteor και Mica σε συνδυασμό με τους πυραύλους αέρος – επιφανείας Exocet και τους στρατηγικού πλήγματος Scalp, καθιστούν το Rafale ικανό να αναλάβει κάθε είδους αποστολή, εξασφαλίζοντας αεροπορική υπεροχή.

Μια μίνι επίδειξη δυνατοτήτων στήθηκε με αφορμή την αλλαγή διοίκησης της 114 Πτέρυγας Μάχης, με ένα μονοθέσιο Rafale να στέκεται στην πίστα με αναρτημένους δύο πυραύλους Mica, δύο Meteor και έναν Exocet στον κοιλιακό φορέα.



Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος - Rafale με αναρτημένους Mica, Meteor και Exocet© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Γράφουν ώρες

Η εκπαίδευση αεροπόρων και τεχνικών της 332 συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς όπως και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες Πολεμικές Μοίρες της Συμμαχίας.

Τα Rafale πετούν σε καθημερινή βάση και συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις τόσο με αεροσκάφη της Μοίρας όσο και με άλλους τύπους μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν και τις πρώτες τους διεθνείς συμμετοχές. Μέχρι το τέλος του έτους, η 332 Μοίρα αναμένεται να φτάσει τις 2.500 ώρες πτήσεων. Μετά το βάπτισμα του πυρός στον Ηνίοχο 23, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προγραμματίζει την αξιοποίηση τους και σε μεγάλες εθνικές ασκήσεις, όπως ο Παρμενίωνας που θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου αλλά και στη διεθνή διακλαδική άσκηση Μέδουσα που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Επίσκεψη στην 112ΠΜ

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, η προσοχή του αεροπορικού Επιτελείου είναι στραμμένη στην Ελευσίνα και την 112 Πτέρυγα Μάχης από την οποία επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.



Πολεμική Αεροπορία - Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ στην 112 Πτέρυγα Μάχης© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το αεροδρόμιο επισκέφθηκε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς προκειμένου να συνομιλήσει με το προσωπικό και να ενημερωθεί για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και το έργο της συντήρησης των αεροσκαφών. Ο κ. Μπουρολιάς συνάντησε ακόμη, το ιταλικό και το γαλλικό κλιμάκιο που συνδράμουν το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών

msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά