Μεγάλα τα ερωτηματικά για την αποθήκη πυρομαχικώνΑνάρτηση Λάμπρου Τζιουμη
Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αγχίαλο του Βόλου μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή. Αναφορικά με το γεγονός και μετά την ανακοίνωση του ΓΕΑ, χωρίς να θέλω να βγάλω πόρισμα, χωρίς να είμαι πυροτεχνουργός αλλά από τις γνώσεις και τη στρατιωτική εμπειρία ετών να επισημάνω τα εξής :
-  Σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πυρομαχικών χρησιμοποιείται η χημική ένωση τρινιτροτολουόλη, γνωστή ως ΤΝΤ. Η ανάφλεξη για την έκρηξη στα βλήματα, βόμβες, γίνεται με πυροσωλήνες (κρουσιφλεγείς, εγκαιροφλεφείς κ.λπ), δηλ. η έκρηξη θα γίνει με την κρούση ή πιο νωρίς.  Για λόγους ασφαλείας οι πυροσωλήνες δεν αποθηκεύονται ποτέ μαζί με τα βλήματα. 
-  Στο ΤΝΤ μπορείς να βάλεις φωτιά αλλά δεν εκρήγνυται μόνο του και στους 80 βαθμούς κελσίου ρευστοποιείται…ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 400 βαθμούς κελσίου στο ρευστοποιημένο ΤΝΤ γίνεται έκρηξη. 
-  Ερωτηματικά λοιπόν δημιουργούνται πως έγινε και έσκασαν τα βλήματα στην αποθήκη πυρομαχικών που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν αποθηκευμένα σε χώρο με προδιαγραφές τύπου ΝΑΤΟ, δηλαδή γύρω  από την αποθήκη που ήταν κατασκευασμένη από μπετόν υπήρχε χώμα και καθόλου βλάστηση. 
- Να λάβουμε υπόψη ότι : 
- Το στρατόπεδο που φυλάσσονταν τα πυρομαχικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ είχε εκκενωθεί, συνεπώς η φωτιά εκινείτο ανεξέλεγκτα μέσα στο χώρο του στρατοπέδου. Το αν έπρεπε να εκκενωθεί ή όχι είναι στοιχείο προς διερεύνηση.  
-  Υπάρχουν περιπτώσεις που πυρομαχικά είναι αλλοιωμένα και μπορεί να προκληθεί έκρηξη λόγω υψηλής θερμοκρασίας. Στη συνέχεια «εκ συμπαθείας» να σκάσουν και τα υπόλοιπα. Θυμίζω την έκρηξη στο Μάρι της Κύπρου το 2011 λόγω αλλοιωμένων πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα εν υπαίθρω με τραγική κατάληξη το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 63  ανθρώπων.

Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή απώλεια στην Αγχίαλο αλλά χρειάζεται προσοχή για την επόμενη μέρα. Ενδεχομένως υπάρχει διασπορά υπολειμμάτων πυρομαχικών σε μεγάλη έκταση, που συνιστά κίνδυνο για το προσωπικό, αφού υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εκραγούν με ότι αυτό συνεπάγεται.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά