Κόντρα ανάμεσα σε στρατιωτικούς και τοπικούς συλλόγους για την φύλαξη του Μαινάλου

 





Άναψε τα αίματα η ανακοίνωση του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών για την φύλαξη του Μαινάλου που έλεγε το εξης:

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
κ. Κικίλια Βασίλειο
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
κ. Τουρνά Ευάγγελο
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
κ.Παπαγεωργίου Βασίλειο
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
με θέμα : “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΙΝΑΛΟΥ”
αναλυτικα:
Αξιότιμοι κύριοι
Με την επιστολή μας θέλουμε να σας επισημάνουμε την άμεση ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και ελαχιστοποίησης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Μαίναλο.
Σας ζητούμε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία
μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο δάσος του Μαινάλου με την έντονη βλάστηση λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων,
μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
Παρακαλούμε για την ύπαρξη και διάθεση στρατιωτικών περιπόλων κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κυρίως της νύχτας, καθώς και εντονότερη παρουσία και έλεγχο
από τις δυνάμεις της αστυνομίας στα σημεία εισόδου προς το Μαίναλο.
Σας υπενθυμίζουμε με πόνο ψυχής την καταστροφική πυρκαγιά του 2000 και την εγκληματική ανυπαρξία σχεδιασμού και προστασίας που είχαμε τότε, καθώς και την ανάγκη που υπάρχει πλέον, για ένα Μαίναλο καταπράσινο για τη ζωή μας ,την
Ιστορικότητα για τη Χώρα μας , την τοπική επιχειρηματικότητα και τον χειμερινό τουριστικό προορισμό που έχουν δημιουργήσει τα μονοπάτια του.
Προσέχουμε το Μαίναλο , διαφυλάττουμε την Ιστορία της Χώρα μας .
Σας ευχαριστούμε
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Σκαλτσάς



Το λόγο πήρε η Ενωση Στρατιωτικών Ξάνθης;

      «Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», λέει η λαϊκή ρήση.

Διαχρονικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διατίθεντο και συνεχίζουν να διατίθενται για εργασίες (στις φωτιές, στους σεισμούς, στις πλημμύρες, στην καθαριότητα, στον εμβολιασμό, στην Αττική Οδό, στον e-ΕΦΚΑ, σε χολιγουντιανές ταινίες, σε θεατρικές παραστάσεις κλπ) πέραν της αποστολής και του σκοπού τους, γιατί «έτσι ήθελαν και θέλουν οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Γιατί ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένα δωρεάν εργατικό δυναμικό, που όλοι προσέτρεχαν και προστρέχουν να το έχουν στη «δούλεψή» τους. Γιατί μπορούν να μπαλώσουν όλα τα κενά από υπαλλήλους και μέσα δημόσιων φορέων και οργανισμών. Άραγε κενά σε προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχουν;  Παραιτήσεις δεν υπάρχουν;

Το προηγούμενο διάστημα μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης άναψε, για μια ακόμη φορά, το πράσινο φως στη διάθεση στρατιωτικών σε εργασία πέραν της αποστολής τους. Στη χρησιμοποίησή τους ως οδηγών (ανεκπαίδευτων για το αντικείμενο της διάθεσης) ως πληρώματα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Τα σχόλια και οι επικρίσεις από στρατιωτικούς πολλά, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Έπιασε το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές ξανά στο προσκήνιο. Οι στρατιωτικοί μάλλον, έχοντας ως γνώση το παρελθόν, θα χρησιμοποιηθούν σε δασοπερίπολα ως αυτοδύναμα τμήματα. Θα είναι παράλληλα με τη βάρδιά τους στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ; Πριν από αυτήν; Μετά από αυτήν; Οι πυροσβέστες δεν επαρκούν, κάποιοι άλλωστε θα είναι οδηγοί στα ασθενοφόρα. Τι έμεινε; Το δωρεάν εργατικό δυναμικό. Ο Στρατός.

Ήδη οι φορείς ξεκίνησαν. Ακόμη και σύλλογοι μπαίνουν στην αγορά της δωρεάν παροχής. Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Δεν είναι κόστος για αυτούς. Ένα έγγραφο, ένα αίτημα, και όλα θα γίνουν. Ο Πολτιστικός Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, όπως αναρτήθηκε και σε ιστοχώρους στρατιωτικού ενδιαφέροντος, ζητά, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη και διάθεση στρατιωτικών περιπόλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κυρίως της νύκτας στο Μαίναλο (όρος), προκειμένου να προληφθεί και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αυτό (προφανώς στις δασικές του εκτάσεις).

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, όπως και οι συνάδελφοι που επικοινώνησαν μαζί μας, δεν κατηγορούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών για αυτό τους το αίτημα. Έτσι έμαθαν, έτσι πράττουν. Θέλουν να διασφαλίσουν το δάσος στο Μαίναλο. Πιθανό, να θεωρούν ότι η ευθύνη της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των δασών μας περιλαμβάνεται στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατηγορούν, όμως, την Πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια, με τη διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή των ΕΔ σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, έχει καθιερώσει στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας ότι ο Στρατός είναι αυτός που προστατεύει τα δάση μας από τις φωτιές και όχι το Πυροσβεστικό Σώμα που παραμένει υποστελεχωμένο!

Από τη μεριά μας τονίζουμε ότι, η πυροπροστασία και πυρασφάλεια των δασών μας, ουδεμία σχέση έχουν με την αποστολή και τον ρόλο των ΕΔ και ως εκ τούτου, η συνδρομή προσωπικού των ΕΔ σε αυτές τις δράσεις αποτελεί πάρεργο και λύση στην κατεύθυνση της δωρεάν εκμετάλλευσης προσωπικού.

Με το παρόν μεταφέρουμε, αφενός την έντονη αγανάκτηση των συναδέλφων μας για την εμπλοκή τους σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και αφετέρου διαμηνύουμε ότι, η υπομονή μας ξεπερνά τα όρια του φιλότιμού μας.

Το πρόβλημα θα λυθεί με προσλήψεις προσωπικού για την πλήρωση των κενών των δημόσιων οργανισμών και φορέων και όχι η αφαίμαξη των στρατιωτικών και η χρήση τους ως «παιδιά για όλες τις δουλειές».






Σήμερα ο Σύλλογος επανήλθε με απάντηση προς τους στρατιωτικούς της Ξάνθης:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, και κυρίως παρερμηνείας του
αιτήματος μας προς το ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, όπως επίσης
και ως προς την ανακοίνωση πού δημοσιεύτηκε από το πρωτοβάθμιο
συνδικαλιστικό σωματείο εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θέλουμε να
επισημάνουμε τα εξής :
Α/ Το αίτημα μας δεν είχε σκοπό ούτε να προσβάλει ούτε να θίξει το φρόνημα
και την αξία των Ε.Δ τουναντίον.
Β/Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στόχος και σκοπός ήταν και παραμένει η αφύπνιση
της πολιτικής εξουσίας που χαμένη ανάμεσα στις εκλογικές διαδικασίες
δεν φρόντισε να υπάρχει σχεδιασμός.
Γ/ Η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και η συστηματική
διάλυση των τελευταίων 25 χρόνων στην καθ' ύλην αρμόδια σε θέματα
πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, Δασική Υπηρεσία, μας υποχρεώνει για
να υποδείξουμε τις Ε.Δ και τις αστυνομικές αρχές.
Δ/Οι κάτοικοι των περιοχών μπορούν να κοιτάζουν και να φροντίζουν το δάσος , αλλά δεν έχουν καμία δικαιοδοσία στον έλεγχο και στην ταυτοποίηση
οποιουδήποτε κυκλοφορεί με περίεργες και επικίνδυνες διαθέσεις.
Η προστασία των δασών των ανθρώπων και των περιουσιών τους
δεν είναι στην αρμοδιότητα κανενός συλλόγου, αλλά στο χέρι της κεντρικής
Πολιτικής εξουσίας , που ο κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να της τονίζει
και να της υπενθυμίζει την υποχρέωση της.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά