Αντιδρούν οι υγειονομικοί για τα μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ: «Επιπόλαια λύση, μπαλώνει το πρόβλημα»











Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ θα λυθεί με μεικτά πληρώματα.


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους υγειονομικούς η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες (28/6) στο υπουργικό συμβούλιο, ότι θα καλυφθούν οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ με μεικτά πληρώματα.


Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με 1.200 προσλήψεις διασωστών και επανασχεδιασμό των Τομέων, ώστε να υπάρχει καλύτερη κάλυψη κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα έχει έρθει στο φως μετά τους θανάτους πολιτών, λόγω καθυστερημένων αφίξεων των ασθενοφόρων, με τελευταίο γεγονός να είναι αυτό με το θάνατο της τουρίστριας στη Θάσο (αν και το ΕΚΑΒ υποστηρίζει ότι έφτασε μετά από 32 λεπτά το ασθενοφόρο).

«Ως μια επιπόλαια λύση που μόνο θα “μπαλώσει” το πρόβλημα», χαρακτηρίζει την εξαγγελία του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης.








«Πέσαμε από τα σύννεφα όταν το μάθαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατά προσέγγιση 2.000-3.000 άνεργοι διασώστες που έχουν σπουδάσει δύο χρόνια για να πάρουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος», αναφέρει στο Thesstoday.gr και προσθέτει πως «το επάγγελμα του διασώστη απαιτεί εκπαίδευση. Το να δημιουργηθούν μεικτά πληρώματα με διασώστες, πυροσβέστες και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι λύση». Παράλληλα, σημειώνει πως στην Καβάλα, ακόμη και στις περιπτώσεις εξουδετέρωσης βόμβας, καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όχι στρατιωτικό.
«Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ΕΚΑΒ»

Την αντίθεσή του εκφράζει μέσω του Thesstoday.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΕΚΑΒ.


«Διαφωνούμε με τη συνδρομή σωμάτων ασφαλείας και πυροσβεστών. Οι πρωτογενείς διακομιδές είναι επιστήμη, οι διασώστες είναι εξιδεικευμένοι επαγγελματίες που έχουν τελειώσει ειδικές σχολές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, τονίζει πως λύση στις ελλείψεις του νησιού θα ήταν η πρόσληψη διασωστών. «Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε διασώστες και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Αυτό απαιτεί και αύξηση κινήτρων, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι δυσανάλογο με τους μισθούς που λαμβάνουν οι γιατροί και οι διασώστες για τα νησιά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ποια είναι η λύση

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Μαθιόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού περί μικτών πληρωμάτων:

«Οι διασώστες έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πυροσβέστες ή στρατιώτες», τονίζει ο κ. Μαθιόπουλος, για να σημειώσει:

«Τα πληρώματα των ασθενοφόρων δεν κάνουν απλά διακομιδές. Παρέχουν επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στο σημείο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία ή ενός ατόμου με τραύματα στη σπονδυλική στήλη; Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν προκληθεί αναπηρία κατά τη διακομιδή;», αναρωτιέται.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων εκτιμά πως με 1.200 προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών και με τους 700 επικουρικούς που υπάρχουν, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς μεγάλο κόστος. «Με 17 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μπορούμε να διαμορφώσουμε μία σωστή επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, το μέτρο των μικτών πληρωμάτων είχε προταθεί και το 2016, με τον νόμο 4368/16 και προέβλεπε κάλυψη των κενών με πληρώματα από την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Είχαμε διαφωνήσει και τότε, διαφωνούμε και τώρα», υπογραμμίζει.

Εκτιμά πως λύση μπορεί να δοθεί και με τον επανασχεδιασμό των Τομέων, ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και ασθενοφόρα ολόκληρο το 24ωρο.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά