Ήρθαν τα πρώτα εκπαιδευτικά που θα βγάλουν τους πιλότους της νέας εποχής για την Πολεμική Αεροπορία

 


Το Aermacchi M-346 είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος υψηλών δυνατοτήτων και προσφέρει στους ιπτάμενους προχωρημένη εκπαίδευση και αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν περάσουν στα μαχητικά. Πηγή: Leonardo



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Την Τρίτη γράφεται επισήμως η αλλαγή σελίδας στην εκπαίδευση των νέων ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήδη, από την Παρασκευή που πέρασε τα δυο πρώτα Μ-346 jet αεροσκάφη βρίσκονται στη νέα τους «φωλιά». Και από εκεί μελλοντικά θα ξεκινήσουν να μυούν τους νέους Ικάρους στα πρώτα μυστικά της αεροπορικής τακτικής.

Όμως η άφιξη των δυο πρώτων Μ-346 της εταιρείας Leonardo που νοικιάζει η πολεμική αεροπορία από τους Ισραηλινούς, δεν σημαίνει πως τα Τ-2 Buckeye «συνταξιοδοτούνται».

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Εθνικής άμυνας με τους Ισραηλινούς ανά 6μηνο από την άφιξη των πρώτων M-346 θα προσγειώνονται στην Καλαμάτα δυο νέα εκπαιδευτικά.

Και επειδή δυο νέα αεροσκάφη δεν αρκούν για να εκδοθεί το βαρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης που θέλουν στην πολεμική αεροπορία, η «συνταξιοδότηση» των Τ-2 Buckeye προγραμματίζεται να γίνει τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Την ίδια στιγμή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, δηλαδή στο προκεχωρημένο «φυτώριο» της πολεμικής αεροπορίας, οι εργασίες μετατροπής της βάσης σε Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης δεν έχουν σταματήσει.

Πυρετώδης είναι η προετοιμασία των χώρων που θα φιλοξενηθούν μελλοντικά οι εξομοιωτές πτήσης. Φυσικά το κτίριο εκπαίδευσης πρέπει ν’ αποπνέει έναν σύγχρονο «αέρα» γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο γίνονται εργασίες όχι μόνο συντήρησης αλλά πλήρους ανακαίνισης. Και στα «σκαριά» βρίσκεται το έργο στέγασης των δέκα συνολικά νέων Μ-346 που αναμένονται στην Καλαμάτα.

Άλλωστε όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές δεν είναι λίγες οι διερευνητικές συζητήσεις που έχουν γίνει με αεροπορίες άλλων κρατών οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τόσο την αξία των ιπταμένων και μηχανικών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και τα προνόμια που έχουν όταν πετούν στον ελληνικό ουρανό. Παράλληλα οι ίδιες πηγές δείχνοντας λίγο πιο βόρεια από την Καλαμάτα, επισημαίνουν ότι ιδιαίτερο δέλεαρ εκτός της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος είναι και η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ελληνικό Top Gun στην Ανδραβίδα βρίσκεται η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης. Και οι εξομοιωτές «made in HAF» του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής και του Σχολείου Όπλων Τακτικής φαίνεται πως κερδίζουν ένα ακόμη στοίχημα για την πολεμική αεροπορία.

Οι αναφορές που φτάνουν στις ξένες αεροπορίες μέσα από τους συμμετέχοντες σε συνεκπαιδεύσεις τονίζουν την πλειάδα των προνομίων που υπάρχουν. Αυτά τα προνόμια έχουν να κάνουν με το εύρος του FIR, είτε με το ανάγλυφο της Ελλάδας, είτε ακόμη και με τον καιρό. Η Καλαμάτα μάλιστα έχει καταγραφεί ως μια από τις πλέον ηλιόλουστες περιοχές της χώρας όλο τον χρόνο.

Και ευλόγως μπορεί τα βλέμματα όλα να πέφτουν στα jet εκπαιδευτικά Μ-346, όμως και η διαθεσιμότητα των ελικοφόρων Τ-6 Texan II, μετά τη συμφωνία που έχει γίνει με τους Ισραηλινούς, έχει ήδη ανέβει αισθητά. Αποτέλεσμα είναι οι Ίκαροι να μπαίνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση, ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν, στο νόημα των «G» και των προκεχωρημένων ελιγμών.

Με τα Τ-6 Texan II και τα Μ-346 οι επιτελείς της Πολεμικής αεροπορίας λένε πως έχει πλέον φτάσει η εποχή που η αεροπορία μπορεί να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές ανάγκες τόσο των πολεμικών μοιρών που διαθέτουν τα F-16 Viper, τα Rafale όσο και στο τέλος της δεκαετίας τα F-35.

Οι νέοι αεροπόροι που θα πετούν με αυτούς τους τύπους θα είναι πολύ πιο προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των αεροσκαφών 4,5 & 5ης γενιάς από την στιγμή που τα πρώτα jet stick που θα κρατήσουν θα είναι του ιδιαίτερα σύγχρονου Μ-346.


https://hellasjournal.com/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά