Οι προτάσεις του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ στο σχέδιο νόμου ΕΔ








Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»
Την 15η Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:15 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ως όφειλε από το νόμο, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».


Από την εισαγωγή του σχεδίου νόμου διαβάζουμε: Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η βελτίωση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, η επίλυση ζητημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο εξορθολογισμός στρατολογικών διατάξεων και η αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής.
Για την εκπλήρωση του ως άνω σκοπού, λαμβάνονται μέτρα μέριμνας προσωπικού, ρυθμίζονται ζητήματα οικονομικής φύσης, σταδιοδρομίας και εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων…
Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώθηκε την 29η Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:00.
Τι έδειξε όμως η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους σε τίτλους;
Για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο όλα τα ε.ε. και αποστρατεία στελέχη των ΕΔ αναμέναμε τρεισήμισι (3,5) έτη, με προβληματισμό και απογοήτευση λάβαμε γνώση… αντάξιο των προσδοκιών…«κωφεύει» επιμελώς στα πλείστα προβλήματα… βάλει άμεσα τον αξιοπρεπή βιοπορισμό της στρατιωτικής οικογένειας, αλλά όχι λιγότερο και την εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών, τα οποία φαίνεται να εγκλωβίζονται σε δίνη ανέχειας, συνακόλουθης μεμψιμοιρίας και μιζέριας, με το αίσθημα της αδικίας να υπάρχει, επίσης, διάχυτο…απουσιάζουν τα σοβαρά προβλήματά μας… προσβλητική αντιμετώπιση των στρατιωτικών μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και σε οικονομικό επίπεδο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας… απαξίωση, την υποβάθμιση, τον εμπαιγμό, την εμπάθεια και τις προσβολές που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί… διασπαστικό… μπαλωματάκια και πολλές μα πάρα πολλές προκλήσεις στον κοινό νου και την αξιοπρέπεια κάθε Στελέχους παραμονή εκλογών, κ.ά.
Βεβαίως, τώρα έρχεται η ώρα της ελληνικής Βουλής, των επιτροπών και της ολομέλειας.
Ο Σ.Α.Σ συμμετείχε με τις παρακάτω τρείς παρεμβάσεις στα άρθρα που αναφέρονται, όπως αυτά φαίνονται στο σχέδιο νόμου.
Άρθρο 1 Σκοπός 29 Δεκεμβρίου 2022, 19:57 | Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ)
Παρότι το σχέδιο νόμου αφορά τη μέριμνα προσωπικού ΕΔ, για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει διάταξη που να επιλύει το ιεραρχικό πρόβλημα του άρθρου 32 παράγραφος 1 του ν.4609/19 μετά από 3,5 έτη αναμονής, και παραθέτουμε ως σχόλιο τα ακόλουθα:
1. Η εφαρμογή του άρθρου 32 του ν.4609/19 προκάλεσε μείζον ιεραρχικό πρόβλημα και την ιεραρχική διασάλευση σε βάρος των κατά το ν.2439/96 κρινόμενων Αξκών εξ ΑΣΣΥ, προς όφελος των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 και ν.705/1977 των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 11 του ν.4407/2016 και το άρθρο 32 παρ. 1 του ν.4609/2019 οι καθόλα άξιοι εθελοντές και εθελόντριες συνάδελφοι, αιφνιδίως προαγόμενοι, έχουν βρεθεί επικεφαλής των προϊσταμένων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση της πειθαρχίας.
2. Κατά την περίοδο ψήφισης του ν.4609/19 η ΝΔ ως αντιπολίτευση, καταψήφισε το άρθρο 32 λόγω του ιεραρχικού προβλήματος που θα προκαλούσε συντασσόμενη με την άποψη του ΓΕΕΘΑ (Φ.454/14/499182/Σ.2376/9 Μάϊ 17/ΓΕΕΘΑ/Β´ΚΛΑ∆ΟΣ/Β1). Κατά του άρθρου 32, τεκμηριωμένα αγόρευσαν από το βήμα της Βουλής οι βουλευτές του τότε τομέα άμυνας της ΝΔ κύριοι Δαβάκης και Καββαδάς, ενώ ο κύριος Κικίλιας ως τότε επικεφαλής του τομέα Άμυνας της ΝΔ, δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει ή θα διορθώσει όλα τα άρθρα που δεν συμφωνεί όπως το συγκεκριμένο άρθρο. Άπαντα τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από το αντίστοιχο VIDEO της βουλής.
3. Αυτό το ΟΧΙ της ΝΔ στο άρθρο 32 και η ξεκάθαρη δέσμευσή της για λύση στο πρόβλημα, αποτέλεσε λόγο ώστε η ΝΔ να ψηφιστεί μαζικά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές από απόφοιτους ΑΣΣΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξάλειψη της ιεραρχικής διασάλευσης. Τα στελέχη εμπιστεύτηκαν το κόμμα της ΝΔ που δεσμεύτηκε ότι αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση, θα τα κάνει πράξη ως κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ξεκάθαρη δέσμευση του κυρίου ΥΕΘΑ για την επίλυση του προβλήματος, σε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης σε επισκέψεις που έλαβαν χώρα στο γραφείο του.
4. Το αίτημα για διοικητική αποκατάσταση των θιγόμενων στελεχών έχει τεκμηριωθεί – αναλυθεί επαρκώς και έχει προταθεί λύση, στις τέσσερις επιστολές που απέστειλε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ στο ΥΠΕΘΑ, καθώς και σε έγγραφα των Ομοσπονδιών Ενώσεων Στρατιωτικών. Πέραν τούτου, το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που έχει μνημονευθεί ανωτέρω.
5. Την επίλυση του προβλήματος ζητούν το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι δυο Ομοσπονδίες Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ), τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων τα οποία έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις σχεδόν στο σύνολό τους και φυσικά οι διακλαδικά 2200 περίπου θιγόμενοι Αξκοί οι οποίοι περιμένουν 3,5 ολόκληρα χρόνια τη διοικητική τους αποκατάσταση (από την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ) !!!
Καταθέτουμε την αγανάκτησή μας και παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος γιατί, αφενός έχει περάσει ήδη πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του, αφετέρου είναι ξεκάθαρα ζήτημα αξιοκρατίας αλλά και τιμής για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

Άρθρο 15 Επέκταση δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 2 α.ν. 1137/1946 29 Δεκεμβρίου 2022, 18:14 | Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ)
Επί του άρθρου 15 παρ.2β επειδή απουσιάζει η αναφορά στις ορφανικές οικογένειες των αποστράτων ως δικαιούχοι, προτείνεται να συμπληρωθεί ως ακολούθως: «εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και οι ορφανικές οικογένειες αυτών…»
Διαφωνεί με την διατύπωση, επί των άρθρων 15 και 16 συνδυαστικά, που αντικαθιστούν τα άρθρα 2 και 10 αντίστοιχα του α.ν. 1137/1946 (περί δικαιούχων νοσηλείας και πόρων του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.). Προβλέπουν επιπλέον κράτηση ύψους έως ένα τοις εκατό (1%) επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών και δημιουργούν σύγχυση στους δικαιούχους για τις κρατήσεις τους υπέρ ΝΙΜΤΣ. Η κράτηση 3% του νόμου 3818/1958 από το αποδιδόμενο μέρισμα, με τον οποίο εντάχθηκαν και οι απόστρατοι της ΠΑ στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. αρκεί.
Βέβαια κι αυτή η κράτηση δημιουργεί αδικία και ανισότητα αφού από τα εν αποστρατεία στελέχη της ΠΑ παρακρατείται εισφορά 6% στη βασική σύνταξη όπως ισχύει για το σύνολο του δημοσίου τομέα. Τασσόμαστε υπέρ της ολικής κατάργησης της εισφοράς υπέρ ΝΙΜΤΣ, όπως καταργήθηκαν για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους με το νόμο 3943/2011, και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των μερισματούχων αποστράτων σε αυτό. Εάν τούτο είναι τεκμηριωμένα μη εφικτό, όπως ρυθμιστούν οι εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι ίδιες, ισοβαρείς και αναλογικές, για όλους τους δικαιούχους και αποστράτους με δικαίωμα επιλογής συμμετοχής.

Άρθρο 35 Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους 29 Δεκεμβρίου 2022, 18:59 | Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ)
Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ):
1. Εκφράζει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά του επί του άρθρου 35 του υπό Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των ΕΔ, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των ΕΔ, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», καθώς, ενώ ρυθμίζεται, επιτέλους, το θέμα της κατάργησης των αντισυνταγματικών κρατήσεων του νόμου 4093/2012, δεν έχει προβλεφθεί η αναδρομικότητα της κατάργησης από την 1.1.2013, όπως θα έπρεπε λόγω της αρχικής αντισυνταγματικότητάς του. Δεν προβλέπεται αναδρομικότητα δυστυχώς ούτε από 12.5.2016 (ψήφιση Ν.4387/16) καθόσον οι εν λόγω μειώσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ είχαν από το 2015 κριθεί αντισυνταγματικές. Τέλος αναιρούνται στο παρόν σχέδιο νόμου ακόμα κι οι επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις του κ. ΥΦΕΘΑ από βήματος της Βουλής περί αναδρομικότητας από 1.1.2021, αφού η αναδρομικότητα περιορίζεται από 1.1.2022.
Ο Σ.Α.Σ υποστηρίζει την επιστροφή όλων των αναδρομικών ποσών από 1.1.2013 χωρίς συμβιβασμούς και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη κατάργηση όλων των μνημονιακών περικοπών-μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, την επαναφορά των δώρων Εορτών-Αδείας και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στους δικαιούχους.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά