Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για τις συνθήκες εργασίας και τις παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα: «Οι συνθήκες εργασίας και οι παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού», λέγοντας αρχικά ότι, για τα ζητήματα που τίθενται, ως επί το πλείστον, έχουν δοθεί απαντήσεις μέσω της παρούσας διαδικασίας, οι οποίες είναι προσβάσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), όσο και μέσω της αντίστοιχης της Βουλής των Ελλήνων.

Έχοντας ως γνώμονα τη διαρκή μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), και εν προκειμένω του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), το ΥΠΕΘΑ εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των στελεχών, συνεργαζόμενο με τα τυχόν συναρμόδια Υπουργεία, ιδιαιτέρως μάλιστα με τα αντίστοιχα των Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το ΥΠΕΘΑ αναγνωρίζει πλήρως την ιδιαιτερότητα των συνθηκών εργασίας και της φύσης του έργου των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, και ιδιαιτέρα των υπηρετούντων στα πολεμικά πλοία, μία σύνθετη πολεμική μονάδα, η λειτουργία και η δράση της οποίας δεν περιορίζεται μόνο κατά το χρόνο που επιχειρεί, αλλά συνεπιφέρει την ανάγκη συνεχούς διατήρησης ετοιμότητας / επιφυλακής, όπως και μακράς απουσίας των πληρωμάτων από τη φρουρά / τόπο προτίμησής τους.

Επιπλέον, αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Πολεμικού Ναυτικού η δημιουργία κλίματος εργασιακής ασφάλειας και η διατήρηση του οράματος στα στελέχη, με σκοπό την επαγγελματική τους ικανοποίηση και την παροχή κινήτρων για βελτίωση της απόδοσής τους. Καθ’ οιονδήποτε τρόπο όμως, δεν υφίσταται σύνδεση της υπέρβασης του ωραρίου εργασίας με την σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών.

Η κοινή αντίληψη και η επιβεβαίωση του περί δικαίου αισθήματος, καθώς και η αποτύπωση της επαγγελματικής ικανοποίησης των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για το ΠΝ και στο πλαίσιο αυτό υφίστανται θεσμοθετημένες διαδικασίες για την προστασία και διασφάλιση των στελεχών.

Επίσης, η κατανομή των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, διέπεται κατά προτεραιότητα από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, τα Γενικά Επιτελεία με την παρότρυνση της Πολιτικής Ηγεσίας, συμπαρίστανται εμπράκτως στα στελέχη και τις οικογένειες τους, καθόσον η ανθρωποκεντρική Διοίκηση, συνιστά επιχειρησιακή δράση και όχι απλώς ένα σύνολο ληφθέντων ευεργετικών μέτρων.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2022, το ΥΠΕΘΑ κατέθεσε σχέδιο τροπολογίας στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις που υποβάλλονται από διαφόρους Φορείς, πλην όμως προβαίνει στους απαραίτητους σχεδιασμούς και στις τελικές αποφάσεις με ρεαλισμό, επί τη βάσει των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Χώρας, κατόπιν εμπεριστατωμένων επιτελικών μελετών από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
www.onalert.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά