Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία προκειμένου να παραβρεθεί στην 13η Special Operations Forces Exhibition (SOFEX-22), κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordan Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Η έκθεση έλαβε χώρα στο «Aqaba Gate Aviation King Hussein International Airport» στην Aqaba, υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεών της. Στην SOFEX-22 παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής, του Σουδάν και του Μπαχρέιν, καθώς και στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 98 Χώρες.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραβρέθηκε σε δείπνο που παρατέθηκε από την Α.Μ. Βασιλέα της Ιορδανίας σε επίσημους προσκεκλημένους της SOFEX-22, κατά το οποίο και σε συνέχεια της τιμητικής ακρόασης που του παραχώρησε την 9 Νοεμβρίου 2021 (πατήστε εδώ) στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Αμμάν (πατήστε εδώ), είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την περαιτέρω εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών και την συμβολή της στην κοινή τους προσπάθεια για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της έναρξης της SOFEX-22, παρακολούθησε επίδειξη τακτικής άσκησης από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιορδανίας που προσομοίωνε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας σε εμπορικό πλοίο και εξουδετέρωση τρομοκρατικού θύλακα σε παραθαλάσσια περιοχή. Στην συνέχεια μετέβη στον Συνεδριακό Χώρο «Aqaba Gate Aviation», όπου περιηγήθηκε στον χώρο της Έκθεσης στην οποία πάνω από 300 εκθέτες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν αμυντικά προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις και στην καινοτομία γενικότερα, με μεγάλη ποικιλία οπλισμού, στρατιωτικών οχημάτων, μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων C4ISR.

Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Ομόλογό του Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity, με τον οποίο αφού αναφέρθηκαν στους πολυετείς και ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Χωρών, συνομίλησαν επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τόσο του αναθεωρητισμού όσο και του παρεμβατισμού στις υποθέσεις άλλων κρατών, καθώς και στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου και στον σταθεροποιητικό της ρόλο.

Επίσης, συζήτησαν για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας που επιθυμεί και προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, και έδωσε έμφαση στις διευρυμένες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις Αραβικές Χώρες και το Ισραήλ από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας με τις ΗΠΑ (πατήστε εδώ) και την Γαλλία (πατήστε εδώ).

Στη συνέχεια και στην βάση του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022» μεταξύ των 2 Χωρών, οι 2 Αρχηγοί επικέντρωσαν την συζήτησή τους στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών και εμβάθυνσης της σχέσης Ελλάδας και Ιορδανίας με επέκταση των κοινών τους δράσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, λαμβανομένου ιδιαίτερα υπόψη ότι τις τελευταίες 4 δεκαετίες άνω των 300 Ιορδανών Αξιωματικών έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές, στις οποίες την παρούσα χρονική περίοδο φοιτούν άνω των 50 Ιορδανών μαθητών. Επ’ αυτού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ορκωμοσία των νέων Αξιωματικών της ΣΣΑΣ, στους οποίους περιλαμβάνονται και 6 Αξιωματικοί Υγειονομικού από την Ιορδανία (πατήστε εδώ).

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) και στην εμβάθυνση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας στον τομέα αυτό, με πλέον πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα την συμμετοχή μας στην άσκηση «EAGER LION 22» στην Ιορδανία, όπως και της Ιορδανίας με παρατηρητές στην «HERCULES 22» που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο (πατήστε εδώ). Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση στον Ομόλογό του όπως εξετάσει την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας τόσο στην άσκηση «HERCULES 23», όσο και στην επόμενη διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ», της οποίας η πολυπλοκότητα και επιχειρησιακή αξία αναβαθμίζεται συνεχώς (πατήστε εδώ και εδώ).

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη θερμά τον Ομόλογό του για την άρτια διοργάνωση της SOFEX-22, τον ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και τις προσπάθειες που καταβάλει η Ιορδανία για την προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας, και του απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.