Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ

 


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2022.

Κατά το δείπνο εργασίας της 12 Οκτωβρίου, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ολεξίι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov), ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια από τη Ρωσία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε ότι η Ελλάδα έχει παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή, τα πρώτα εκ των συνολικά σαράντα (40) Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.

Στη συζήτηση για τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη σημασία της αποτρεπτικής πολιτικής της Συμμαχίας, λαμβάνοντα υπόψη την επιθετική ρητορική της Ρωσίας και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των αμυντικών βιομηχανιών των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων στο αναδυόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και συνοχής της Συμμαχίας, με βάση τις αρχές και τις αξίες της. Υπογράμμισε τη σημασία αποφασιστικής απάντησης στην επιθετικότητα και αναθεωρητισμό της Ρωσίας και πλήρους σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, που αποτελεί  θεμελιώδες διακύβευμα του πολέμου.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτυπώθηκε στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, και επεσήμανε ότι η Χώρα μας υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην βάση υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και της εμπέδωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην χώρα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με τους Υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin), της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λέκορνυ (Sebastien Lécornu),της Γερμανίας κ. Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπεν Ουάλλας (Ben Wallace) και τον Ύπατο Εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Joseph Borrell) κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά