Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην τελετή παραδόσεως δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, στην τελετή παραδόσεως των πρώτων δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στον τύπο “VIPER”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα.

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπρόσωποι της Lockheed Martin, τοπικοί παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος.

 

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης, η παρουσία σας εδώ σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι έχουμε αναλώσει δεκάδες ώρες μαζί, προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις στο πλαίσιο της ΕΑΒ, γιατί αν μπορεί το μπορεί και σήμερα. Αλλά ώστε να μπορεί περισσότερα. Να μπορεί και άλλο.

Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρέσβη των ΗΠΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΝ, μέλη της Στρατιωτικής ηγεσίας, κ. Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΑΒ, κυρία εκπρόσωπε της “Lockheed Martin”, κυρίες και κύριοι, ιδιαίτερη χαρά λοιπόν με διακατέχει σήμερα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου πραγματοποιείται τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 που έχουν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο “Viper”.

Την πιο εξελιγμένη εκδοχή του F-16 σήμερα στο κόσμο. Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 έχει ισχυρά θεμέλια και παρελθόν καθώς ήδη από το 1989, η Πολεμική μας Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30, ακολούθησε το 1997 η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50, το 2003 η παραλαβή 60 ακόμη αεροσκαφών F-16 Βlock 52+, ενώ η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Το 2020 λοιπόν ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση “Viper”. Η σημερινή ημέρα λοιπόν αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς τα δύο πρώτα ελληνικά F-16 “Viper”, εντάσσονται στη δύναμη πυρός της και με τα υλικά χαρακτηριστικά τους, τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τα αεροσκάφη “Viper” αλλά και τα νέα όπλα που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το επιβάλλουν οι καιροί, το επιβάλλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50 αλλά και την μελλοντική απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς πλέον F-35 αντανακλά επίσης την ισχυρή βούλησή μας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν την Πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ. Αυτή η ισχυρή σχέση επισφραγίζεται από τις συνεχή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και την σύναψη σημαντικών διμερών συμφωνιών όπως το πρώτο και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της ΜDCA που υπεγράφησαν το 2019 και το 2020.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις κατά την συνάντηση που είχα με τον Αμερικανό ομόλογο μου Λώυντ Ώστιν στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήσαμε την διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής και αμυντικής σχέσης της Ελλάδας-ΗΠΑ τα πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν μαζί ακόμα.

Και η παρουσία σήμερα εδώ, του πρέσβη των ΗΠΑ του καλού φίλου του κ. Γεωργίου Τσούνη, επιβεβαιώνει ακριβώς το βάθος, αλλά και την προοπτική της διμερούς μας σχέσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής -φοβερή δύναμη αποτροπής- για κάθε επίδοξο αντίπαλο, προάγοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία των δύο συναδέλφων εδώ, επιβεβαιώνει ότι η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Πατρίδας μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, με βάση βέβαια τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού.

Θα ήθελα να εκφράσω και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία, τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη προσπάθεια για την έως τώρα εκτέλεση προγράμματος “Viper” εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων,  του προσωπικού της ΕΑΒ αλλά και των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έτσι ώστε σήμερα να βλέπουμε τα πρώτα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία εδώ στις εγκαταστάσεις τις ΕΑΒ.

Ασφαλώς και οι εργαζόμενοι αξίζουν όλα τα εύσημα. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΕΑΒ.

Οφείλω να κάνω και ειδική μνεία στην εξαιρετική συνεργασία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin, και τα στελέχη της. Στόχος και ευχής έργον είναι η συνεργασία αυτή να γίνει ακόμα πιο στρατηγικού χαρακτήρα.

Η ΕΑΒ λοιπόν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, συμμετέχοντας σε μία σειρά από προγράμματα αναβάθμισης και συντήρησης αεροπορικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσβλέπουμε στην συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας αυτής με μελλοντικά προγράμματα, -πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτή η Πολεμική Αεροπορία-  παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και άλλων εταιρειών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού αλλά θα προκύψουν συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε τομείς μάλιστα υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, καθώς και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας.

Τέλος είμαι βέβαιος ότι ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος του προσωπικού που θα στελεχώσει την πρώτη Μοίρα Aεροσκαφών F-16 “Viper” θα την καταστήσει πολύ σύντομα επιχειρησιακά έτοιμη, ώστε τα νέα αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας, να σκεπάσουν με τα φτερά τους και τα όπλα τους -όπως μου συμφέρει που όπως μου αρέσει να το λέω- την Ελλάδα, το Αιγαίο, την επικράτεια, προασπίζοντας έτσι αποφασιστικά έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά