Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς στο ετήσιο μνημόσυνο του Ήρωα Υποσμηναγού (I) Νικόλαου Σιαλμά, στον Άγιο Ευστράτιο

 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος, Ήρωα Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά και πραγματοποιήθηκαν στο ακρωτήριο Νικόλαος Σιαλμάς, στον Άγιο Ευστράτιο, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μνημείο.

Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας στις 18 Ιουνίου 1992, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ευστρατίου. Με τον ηρωικό του θάνατο, εντάχθηκε στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων και μαρτύρων, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπίζοντας τους ελληνικούς ουρανούς.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ήρωα, ενώ στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Πόση πραγματικά συγκίνηση. Και αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος που παρίσταμαι σήμερα εδώ, στην καρδιά της νησιωτικής μας Ελλάδας, στο κέντρο του Αιγαίου μας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, για να μεταφέρω τον προσωπικό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού προς ολόκληρη την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που τιμά σήμερα τη μνήμη του ήρωα αεροπόρου Νικολάου Σιαλμά.  

Αύριο, συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη μοιραία αερομαχία της 18ης Ιουνίου 1992. Εκείνη τη μέρα, ο Υποσμηναγός Σιαλμάς, ως Ιπτάμενος της 342 Μοίρας, με τον συνήθη επαγγελματισμό και την ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον που χαρακτήριζε ανέκαθεν τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, απογειώθηκε για τελευταία φορά, για να αναχαιτίσει τουρκικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Με τον ηρωικό του θάνατο, εντάχθηκε στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων και μαρτύρων, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπίζοντας τους ελληνικούς ουρανούς. 

Η θυσία του Υποσμηναγού Σιαλμά, αποτελεί για όλους μας αφορμή περισυλλογής, ευγνωμοσύνης, καθώς και υπόμνησης του ημέτερου καθήκοντος. Περισυλλογής, για τη διαρκή επαγρύπνηση που απαιτείται για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Ευγνωμοσύνης, για τον απολύτως πραγματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα ελληνικά σύνορα σε αέρα, στην ξηρά, στη θάλασσα. Και τέλος, υπόμνησης της υποχρέωσης της Πολιτείας να τους παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό αυτών αλλά και των οικογενειών τους.

Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα Αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ! Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα, που μπορούν να πηγάζουν από μια μόνο ψυχή, την ελληνική. Και αυτό δεν αλλάζει!   

Κλίνω ευλαβικά το γόνυ στον αθάνατο πιλότο μας, που με το αίμα του καθαγίασε την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες του Αιγαίου. Στη σεβαστή οικογένεια του πεσόντα, καθώς και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, θα απευθυνθώ παραφράζοντας τα λόγια του Θουκυδίδη, στον Επιτάφιο του Περικλή: Ευτυχισμένοι μπορεί να θεωρούνται μόνο εκείνοι στους οποίους έτυχε η μέγιστη τιμή, δηλαδή είτε ένας έντιμος θάνατος, όπως αυτός των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας, είτε μια έντιμη λύπη, όπως αυτή των συγγενών τους. Να είστε υπερήφανοι για τον ήρωα που τιμάμε σήμερα, γιατί πέταξε προς τον θάνατο αγέρωχα, ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι της τιμής και του καθήκοντος, που ακολούθησαν τόσοι και τόσοι Έλληνες πολεμιστές ανά τους αιώνες.

Σε εμάς, απομένει η ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, για μια Ελλάδα ισχυρή, ευημερούσα και απρόσβλητη απέναντι σε κάθε απειλή. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στον Υποσμηναγό Σιαλμά, στην πατρίδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Οι ουρανοί είναι, και θα παραμείνουν, για πάντα δικοί μας! Δεν ξεχνάμε!

Σας ευχαριστώ».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του Πεσόντα Ήρωα κ. Κωνσταντίνος Σιαλμάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεου Γ΄.

Στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς του Ήρωα Σιαλμά, παρόντες ήταν ο Έπαρχος Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Θέρμου (τόπος καταγωγής του Ήρωα) κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, o Διοικητής της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τακόπουλος, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι εν αποστρατεία Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή.Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά