Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την νυχτερινή απασχόληση

 




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σκανδαλίδης, με θέμα «Αποζημίωση Νυχτερινής Απασχόλησης», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα: 

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Προαπαιτούμενο για την έκδοση της ΚΥΑ, που προβλέπεται από την παρ. Δ.β του άρθρου 127 του ν.4472/2017 για τον καθορισμό της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ένταξη της προκαλούμενης δαπάνης σε δημοσιονομικό προγραμματισμό. Επειδή, στον προϋπολογισμό (Π/Υ) έτους 2018 είχε προβλεφθεί ποσό μόνο 500.000€ στον ΚΑΕ 0521 ( Π/Υ Κ.Υ ΥΠΕΘΑ), το ΥΠ.ΕΘ.Α., ως αρμόδιο για τη σύνταξη του οικείου σχεδίου ΚΥΑ, ανέλαβε απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των πιστώσεων. Παρότι, αρχικά η σχετική δαπάνη εκτιμήθηκε στα 42.000.000€ αιτήθηκε από το ΥΠ.ΟΙΚ. την εγγραφή πιστώσεων ύψους 18.000.000€, για λόγους δημοσιονομικούς, και επαναδιαβίβασε, υπογεγραμμένο από την πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σχέδιο ΚΥΑ προκειμένου να συνυπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

 Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει, μέσω της παρούσας διαδικασίας, το ΥΠ.ΟΙΚ. επέστρεψε, ανυπόγραφο το ανωτέρω σχέδιο, επικαλούμενο ότι η μη επάρκεια -2- των πιστώσεων και η τυχόν υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων θα έχει συνέπειες στο Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022, ενώ με επόμενο έγγραφό του, μας γνωστοποίησε ότι εγγράφηκε το ίδιο ποσό (500.000€) και στον Π/Υ έτους 2019. 

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στη μη έκδοση της ΚΥΑ, καθιστώντας ανεφάρμοστη τη σχετική διάταξη μέχρι σήμερα για τους στρατιωτικούς. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω βούληση της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως λόγω των τρεχουσών υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων, αλλά και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, κατόπιν και της γενικότερης κατάστασης και των εξελίξεων στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι καθίσταται δυσχερής η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, γεγονός που μετακυλίει το χρόνο έκδοσης της, ώστε να αποτραπούν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

 Τέλος, υπό το πρίσμα των παραπάνω, σας καταθέτουμε το σχέδιο ΚΥΑ και την σχετική με το θέμα αλληλογραφία, για την ενημέρωσή σας. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

3 σχόλια:

  1. Μου προκαλεί εμετό κάθε δήλωση του κοπριτες βρίσκουν χρήματα για.δακοποεπιδοματα κ.α και δεν μπορούν να δώσουν χρήματα χιλιοδουλεμένα είστε ανύπαρκτοί κι επικίνδυνοι για την ασφάλεια καί την σταθερότητα της χώρας και υπεύθυνοι για το ότι συμβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τότε που κατάφεραν όλοι οι πολιτικοί να βάλουν χέρι στους μισθούς μας και να μας πάνε πίσω καθώς και το να χαθεί η έννοια του συνδικαλισμού αφού βρίσκονται μέσα στα ίδια γραφεία των υπουργών χάθηκε και η αξιοπρέπεια που είχαμε σαν στρατιωτικοί.
    3 και 4 υπηρεσίες το μήνα ισοδυναμεί με μέρες φυλακής αφού δεν έχεις το δικαίωμα να φύγεις από το στρατόπεδο και έρχονται τώρα και πετάνε το μπαλάκι από υπουργείο σε υπουργείο μα καλά του ίδιου κόμματος υπουργεία δεν είστε;
    Γιατί ψηφίζεται νόμους αφού δεν τους τηρήστε;
    Αν δεν υπήρχε γραμμένο δεν θα λέγαμε τίποτα δεν το καταλαβαίνετε;
    Άρα δεν έχετε καλούς συμβούλους και σας εκθέτουν.
    Παρόλο αυτά σήμερα που οι καιροί έχουν αλλάξει τόσο σε μισθολογικά όσο και εργασιακά και κυρίως ηλικιακά έτη βλέπουμε τους νέους να ζητάνε διακαώς να μπουν στο στράτευμα για σταδιοδρομία.
    Γνωρίζουν τα νέα δεδομένα;
    Γνωρίζουν ότι έχουν αλλάξει οι μισθοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωρίζουν ότι το προσδοκίμο ζωης τους στο στρατό θα είναι 45 με 50 για να πω και χειρότερα ζούμε μια παρανια μια ανωμαλία μια αναρχία σε όλους τους τομείς της κοινωνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά