Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες - Προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

© CNN.grΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή σε εξηγήσεις για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου», σύμφωνα με το Reuters.

H Μόσχα υποστήριξε επίσης ότι έχει διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρυχθεί μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας - Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αβάσιμη η απόφαση των ρωσικών αρχών» απαντά η Αθήνα«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.


«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις» σημειώνει από την πλευρά της η Αθήνα.

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι κηρύσσει 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως personae non gratae, σε συνέχεια ενός πρωτοφανούς «μπαράζ» απελάσεων από χώρες της ΕΕ στη σκιά των εικόνων φρίκης από την ουκρανική Μπούτσα. Τότε, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβας, η Μόσχα είχε δεσμευθεί για «ανάλογη απάντηση».

Έκτοτε η Μαρία Ζαχάροβα έχει εξαπολύσει βολές τόσο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τη Μόσχα να κατηγορεί την Αθήνα για «ένταξη στο αντι-ρωσικό μέτωπο της Δύσης».

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά