Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

 Με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για την πλήρη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα. Στο enikos.gr, εδώ και χρόνια έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος.

Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού
© Παρέχεται από: enikos.grΑνατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως έχουμε αποκαλύψει από τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα είχε εξετάσει σοβαρά την ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς ελικοπτέρων, όπως αυτή κατατέθηκε στο τεχνικό κλιμάκιο που ήταν επιφορτισμένο με το θέμα.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 29 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 10 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσέφεραν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

ελικόπτερο Apache
© Παρέχεται από: enikos.grελικόπτερο Apache

Η αναβάθμιση τελικά εγκρίθηκε και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

Όπως εξηγούσε στο enikos.gr άνθρωπος με μακρά εμπειρία στα Apache με την νέα διαμόρφωση το ελικόπτερο αποκτά ένα εντελώς ψηφιακό κοκ-πιτ με πολύ καλύτερα αλλά και ελαφρύτερα υλικά και μάλιστα οι ισραηλινοί τοποθετούν και βαρίδια προκειμένου να μην χάσει το ζύγι του.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι πακέτο με την αναβάθμιση, η κορωνίδα της Αεροπορίας Στρατού θα εφοδιαστεί και με πυραύλους Spike NLOS. To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων, προσδίδοντας μεγάλες δυνατότητες στα ελικόπτερα.

ελικόπτερο Apache
© Παρέχεται από: enikos.grελικόπτερο Apache

Όμως, αυτά φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε και η Realnews στο φύλλο της Κυριακής, εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με 10 έως 18 νέα ελικόπτερα Apache στην έκδοση “E” και η αναβάθμιση των υπαρχόντων “D” επίσης στην έκδοση “E”.

Στόχος είναι η δημιουργία δύο μοιρών επιθετικών ελικοπτέρων, από 24 η κάθε μία

Έτσι, σε συνδυασμό με τους “Ινδιάνους του Αιγαίου” τα Kiowa, που έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά, το ΓΕΣ σχεδιάζει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις ελικοπτέρων της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας στον Στρατό Ξηρό αναβαθμισμένες δυνατότητες σε επιχειρήσεις εγγύς υποστηρίξεως.

ελικόπτερο Apache
© Παρέχεται από: enikos.grελικόπτερο Apache

Σε αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναβάθμιση των ελικοπτέρων θα αυξήσει το προσδόκιμο κατά 15 με 20 χρόνια.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και η πολύ σημαντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο του 2021 στην χώρα του κόλπου και η προσωπική σχέση που έχει με τον Εμιρατιανό ομόλογό του, άναψε το «πράσινο φως» ώστε ο Ελληνικός Στρατός να «σκουπίσει» το απόθεμα των ανταλλακτικών που υπήρχαν από τα πρώτης γενιάς Apache,τα οποία έχουν είτε αναβαθμιστεί είτε αποσυρθεί και ήταν πλεονάζον υλικό.


msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά