190 εκατ. για το ναύσταθμο Σούδας για μόνιμη στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν.

190 εκατ. για αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης



Στόχος, η σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού

Μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα και υποπρογράμματα ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και συγκεκριμένα του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Το πλέον σημαντικό αφορά την αποδέσμευση περίπου 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσεων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν.


Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.



Από τη Βουλή πέρασε επίσης χθες και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του Π.Ν., τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R.

Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, ενώ ένα ανάλογο κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρια αποφασίστηκε να δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού. Από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Απάτσι με σύστημα κατεύθυνσης laser, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

πηγή: Καθημερινή

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά