Οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης ΕΠΟΠ: Το ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίζει σε ρεαλιστική βάση τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Φωτεινή Μπακαδήμα, με θέμα «Οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης ΕΠΟΠ», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα: 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 6 του ν.2936/2001 (Α΄166) ορίζεται ότι μετά το πέρας της εκπαίδευσης και μέχρι τη συμπλήρωση της υποχρέωσης παραμονής τους, οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) τοποθετούνται σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τον κλάδο και την ειδικότητά τους. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του ΠΔ 200/93, δεν προβλέπεται ρητά η καταβολή εξόδων μετάθεσης στους ΕΠΟΠ, κατά την πρώτη τους τοποθέτηση μετά τη λήξη της εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, από μέρους μας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού και με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και το επιχειρησιακό έργο του, καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των αιτημάτων του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για την πολιτική αποζημιώσεων, την οποία και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους στη βάση των εκάστοτε οικονομικών συνθηκών και της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

 Το ΥΠΕΘΑ αντιμετωπίζει σε ρεαλιστική βάση τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και προς τούτο εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Αυτό αποδεικνύεται κατά τη σύνταξη του ν.4336/2015, περί οδοιπορικών εξόδων, όπου κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της εξουσιοδοτικής διάταξης που προβλέπει ότι με νέο ΠΔ θα ρυθμίζονται ειδικότερα οι δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), δεδομένου ότι το ΥΠΟΙΚ είχε ως στόχο τη θεσμοθέτηση ενιαίων προϋποθέσεων μετακίνησης και αποζημιώσεων των -2- υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, με κριτήριο την αποτελεσματικότερη δυνατή συγκράτηση δαπανών. Η διαδικασία σύνταξης οριστικού και ενιαίου σχεδίου ΠΔ προαπαιτεί τη μελέτη των υποβαλλόμενων αιτημάτων - προτάσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και την επεξεργασία πολλών παραμέτρων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τη φύση των μετακινήσεων των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ. 

Η παράμετρος αυτή επιφέρει, όπως είναι φυσικό, καθυστερήσεις στην έκδοση του νέου ΠΔ, ωστόσο επέτεινε το πρόβλημα το σχέδιο ΠΔ που συνέταξε το ΥΠΟΙΚ ως οριστικό, καθώς έχει αποτελέσει αντικείμενο μακράς αλληλογραφίας, συνεργασίας και επεξεργασίας διορθωτικών παρεμβάσεων με το εν λόγω Υπουργείο. 

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, το ΥΠΕΘΑ ζήτησε εγγράφως από το ΥΠΟΙΚ να επεξεργαστεί εκ νέου τις προτάσεις, επί του σχεδίου ΠΔ, νομοτεχνικής βελτίωσης και αποκατάστασης των αδικιών, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη μας βούληση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά