ΝΑΤΟ: 30.000 στρατιώτες από 27 χώρες σε άσκηση στη Νορβηγία

 

ΝΑΤΟ: 30.000 στρατιώτες από 27 χώρες σε άσκηση στη Νορβηγία© Shutterstock ΝΑΤΟ: 30.000 στρατιώτες από 27 χώρες σε άσκηση στη Νορβηγία

Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες της Δύσης θα συμμετάσχουν σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για ένα μήνα από σήμερα Πέμπτη, στρατεύματα από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα βοηθήσουν στην εξάσκηση της άμυνας της Νορβηγίας από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η άσκηση πραγματοποιείται σε όλη τη σκανδιναβική χώρα καθώς και στον Ατλαντικό και τη Βόρεια και τη Νορβηγική θάλασσα. Θα συμμετάσχουν επίσης η γειτονική Φινλανδία και η Σουηδία, οι οποίες δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά όπου η δημόσια πίεση για ένταξη στη συμμαχία αυξάνεται.

«Οταν μια γειτονική χώρα με το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο, φυσικά επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», δήλωσε στους FT ο Νορβηγός στρατηγός Yngve Odlo, υπεύθυνος για την άσκηση, γνωστή ως Cold Response. «Αλλά δεν υπάρχει αυξημένη απειλή για τη Νορβηγία και καμία αλλαγή στις ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας. Είναι μια προγραμματισμένη άσκηση και είναι ξεκάθαρα αμυντική».

Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του ασκήσεις από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αλλά η νορβηγική εκπαίδευση είναι η πρώτη από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα σε όλη την Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά