ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο – Έχουμε σχέδιο για τους Έλληνες ομογενείς

 Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ/ EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ/ EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας, καταλήγει η ενημέρωση.Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Στη χώρα μας το 40% με 45 % περίπου των ετήσιων αναγκών στο ενεργειακό πεδίο καλύπτεται απο τη Ρωσία και το βασικό σενάριο προβλέπει πως δεν θα υπάρξει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού. Άλλωστε η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του αγωγού Turkstream και δεν γίνεται η διοχέτευση μέσω Ουκρανίας.Το να κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες από τη Ρωσία δεν θεωρείται πιθανόν. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για την προμήθεια ποσότητας LNG μέσω της Ρεβυθούσας. Επίσης θα μπορούσαν να καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας (όπως ο TAP). Παράλληλα έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικών σεναρίων όπως το να γυρίσουν στο πετρέλαιο μονάδες που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο (εκτιμάται πως αυτό είναι εφικτό για έξι από τις συνολικά δεκατέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της χώρας).

Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής τροφοδοσίας μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία θα υπάρξει εκτίναξη των τιμών διεθνώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά προϊόντων. Ξένοι οίκοι εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να «σπάσουν» ακόμα και τις υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου.Η συνεδρίαση δεξήχθη υπό τη σκιά της ρωσικής αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στη Δύση και έχει καταγγελθεί ως παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη του αντίδραση, κατήγγειλε την πράξη αυτή ως «παράνομη» και «μονομερή».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά