ΝΑΤΟ: Ποια είναι η δύναμη ταχείας αντίδρασης που ενεργοποιείται για πρώτη φορά

 

© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας αναπτύσσουμε για πρώτη φορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βέλτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα,

  • Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
  • Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
  • Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.
  • Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).

Τον Αύγουστο του 2021, μονάδες της NRF συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά