ΠΟΜΕΝΣ: Παιδικές Κατασκηνώσεις - Ζητούμε ίση αντιμετώπιση και για τα τέκνα των Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας

 

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., επαναφέρει το θέμα της επιδότησης παραθερισμού τέκνων Στρατιωτικών στις παιδικές κατασκηνώσεις, που είχαμε αναδείξει με το (α) σχετικό από κοινού με την  Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ),https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1515-pomens-paratherismos-teknon-stelexon-e-d-stis-paidikes-kataskinoseis, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν στις τάξεις των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, για την διαφορετική / άνιση  αντιμετώπιση τους, σε σχέση με τους συναδέλφους μας του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. 

2.   Πεποίθησή της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η όποια ηθική ή ακόμα και συμβολική υλική ανταμοιβή ενισχύει το αίσθημα ηθικής αναγνώρισης, αλληλεγγύης και συνοχής του στρατεύματος απέναντι στις κοινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά συνολικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

3.   Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι αφενός κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού να επιδοτήσουν προγράμματα για παραθερισμό, σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις εσωτερικού τέκνων στελεχών και για συμμετοχή σε κατασκηνωτικά προγράμματα του εξωτερικού αφετέρου αποτελεί άνιση και άδικη αντιμετώπιση, η έλλειψη αντίστοιχης μέριμνας προσωπικού των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, από την Στρατιωτική της ηγεσία.

4.   Συγκεκριμένα όπως είχαμε επισημάνει με το σχετικό:

      α.    Ο Στρατός Ξηράς είχε επιδοτήσει, αριθμό τέκνων στελεχών του για παραθερισμό, σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις εσωτερικού και για συμμετοχή σε κατασκηνωτικά προγράμματα του εξωτερικού (μέσω του οργανισμού CLIMS). Η επιλογή των τέκνων είχε πραγματοποιηθεί κατόπιν μοριοδότησης και η επιδότηση ανέρχονταν στο ποσό των 350,00 € ανά τέκνο. Δικαίωμα συμμετοχής στη μοριοδότηση είχαν τα τέκνα του εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού,

      β.    Το Πολεμικό Ναυτικό είχε παράσχει στα εν ενεργεία στελέχη του, τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα παιδικών κατασκηνώσεων της ημεδαπής, σε διεθνή κατασκηνωτικά προγράμματα μέσω του οργανισμού CLIMS/ΓΕΕΘΑ/Β1 και σε προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων της ημεδαπής. Το επίδομα που κατέβαλλε το πολεμικό Ναυτικό στους δικαιούχους ανέρχονταν μέχρι του ποσού των 30,00 ευρώ/ημέρα για κάθε παιδί με χρονική διάρκεια μέχρι 15 ημέρες και για την χρονική περίοδο από 15 Ιουνίου 2021 έως και 10 Σεπτεμβρίου 2021.

       γ.    Η Πολεμική Αεροπορία αυτή την περίοδο, δυστυχώς δεν χορήγησε κανένα ποσό. Σε παλαιότερο χρόνο και πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, χορηγούσε οικονομική ενίσχυση, στα στελέχη των οποίων τα τέκνα γινόταν αποδεκτά σε παιδικές κατασκηνώσεις, με την προϋπόθεση ότι το στέλεχος την ίδια καλοκαιρινή περίοδο, δεν θα έκανε χρήση παραθερισμού σε κάποιο ΚΕΔΑ. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση ανεξαρτήτως προϋποθέσεων έπαψε να χορηγείται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.   Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη «παράλειψη» των Ηγεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν δύναται να εκληφθεί ως έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος του ορθού και δικαίου, απέναντι στα στελέχη της.

6.   Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε για ακόμη μία φορά, το παράδοξο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίζει με τρεις διαφορετικούς τρόπους τα στελέχη του. Με δεδομένο δε ότι στην πλειοψηφία των Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα υπάρχει πρόβλεψη κοινωνικής πολιτικής (οικονομική κάλυψη) στο θέμα αυτό, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την δυνατότητα παρέμβασης σας ώστε:

      α.   Να επιτευχθεί η οικονομική ενίσχυση των στελεχών της Π.Α. που τα τέκνα τους θα γίνουν αποδεκτά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε κάποια κατασκήνωση. Επικουρικά, εάν η Π.Α. δεν επιθυμεί να προβεί στην απευθείας οικονομική ενίσχυση των στελεχών της, δύναται να συνάψει συμβάσεις – συμφωνίες με επιχειρήσεις κατασκηνώσεων ανά την χώρα για την εξυπηρέτηση των τέκνων των στελεχών της.

      β.   Να χρηματοδοτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα πλήρους επιδότησης παραθερισμού σε ειδικές παιδικές κατασκηνώσεις για τα τέκνα ΑΜΕΑ, συνολικά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

      γ.   Να επιτευχθεί μια κοινή πολιτική εκ του ΥΠΕΘΑ στο εν λόγω θέμα, με την σύναψη συμβάσεων – συμφωνιών με επιχειρήσεις κατασκηνώσεων ανά την χώρα, για την εξυπηρέτηση όλων των τέκνων των στελεχών του Υπουργείου.

7.   Καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που καταθέτουμε εκ νέου ως Ομοσπονδία με το παρόν έγγραφο να ενσκήψουν στο παραπάνω θέμα αλλά και σε ανάλογα ζητήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ήσσονος σημασίας, αφενός γιατί αφορούν το περί δικαίου αίσθημα με το οποίο γαλουχείται ο κάθε στρατιωτικός, αφετέρου δε γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει επ’ ουδενί να νιώσουν την απουσία της Διοικητικής Μέριμνας της Ηγεσίας μας.

8.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

 

                                                                                                                Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία


Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Κάποτε υπήρχαν και προνόμια για τους στρατιωτικούς να μπαίνουν τα τέκνα στις στρατιωτικές σχολές με ειδικές κατηγορίες αλλά καταργήθηκε γιατί ήταν άδικο έλεγε πρόσφατα μια κυβέρνηση (δεν κάνω προπαγάνδα).
    Τόσα χρόνια ήταν σε ισχύ έπρεπε πρίν λίγα χρόνια να καταργηθεί.
    Μήπως πρέπει να το εξετάσουν οι δύο ομοσπονδίες λίγο το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά