Το παρασκήνιο για τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων






Μετρημένες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα φέρει η νέα αξιολόγηση. Οι αρχηγοί πέρασαν με άριστα τις εξετάσεις των ελληνοτουρκικών κρίσεων και λογικά θα παραμείνουν στις θέσεις τους.


Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στο Πεντάγωνο αυτές τις ημέρες, και δεν οφείλεται στις γιορτές, αλλά στις επερχόμενες κρίσεις της ανωτάτης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ.

«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», είναι το μότο αυτών που εκτιμούν ότι δεν γίνεται να αλλάξει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στις εξετάσεις που έδωσε τον περασμένο χρόνο, «πέρασε με άριστα», όπως ανέφερε υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο σε συνομιλητή του.

Επίσης, στο Πεντάγωνο εκτιμούν ότι το νέο έτος θα είναι έτος-σταθμός στα Ελληνοτουρκικά, αφού η Άγκυρα αναμένεται να ξεδιπλώσει τις πτυχές του σχεδίου της για έμπρακτη αμφισβήτηση του Αιγαίου, και διεκδίκηση «χρυσοφόρων» σε υδρογονάνθρακες περιοχών. Οι οποίες βρίσκονται εκτός των 6 ν.μ. που η κυβέρνηση έθεσε ως «κόκκινη γραμμή», αλλά είναι εύλογο πως θεωρείται αδύνατο να διαχειριστεί τουρκική γεώτρηση σε περιοχή που δυνητικά (και με βάση το Διεθνές Δίκαιο) ανήκει στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το κλίμα που επικρατεί για την ώρα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές που θα προκαλέσουν τριγμούς και, κυρίως, ερωτήματα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος θα παραμείνει, γιατί έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, ενώ οι σχέσεις του με τον προϊστάμενό του Ν. Παναγιωτόπουλο σχεδόν έχουν αποκατασταθεί, από τη στιγμή που το Μαξίμου ξεκαθάρισε σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του στρατηγού.

Το ότι ο κ. Φλώρος συνομιλεί απευθείας με τον πρωθυπουργό δεν είναι μυστικό, ενώ στο παρελθόν είχε κληθεί και σε σύσκεψη άνευ του υπουργού Άμυνας. Κάτι που αποτέλεσε την έναρξη των ψυχρών σχέσεων υπουργού – αρχηγού. Όμως, δεν έφταιγε ο Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά το Μαξίμου.

Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν στο ότι ο κ. Φλώρος είναι ένας εξαιρετικός αρχηγός, και η «ΒτΚ» αποκαλύπτει σήμερα, ότι τον ήθελε για αρχηγό ΓΕΣ ο Βαγγέλης Αποστολάκης το 2019. Το Μαξίμου τότε παρενέβη υπέρ του Γ. Καμπά και ο Φλώρος έμεινε άλλον ένα χρόνο διοικητής Στρατιάς. Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Φλώρος θα ήθελε κάποια στιγμή, να ακολουθήσει τα χνάρια του μέντορά του Β. Αποστολάκη, ο οποίος υπήρξε ο εκπαιδευτής του στους Βατραχανθρώπους, και να γίνει υπουργός Άμυνας.

Ο ΑΓΕΣ, αντ/γος Χαρ. Λαλούσης, είναι πετυχημένος και πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Στο Πεντάγωνο κυκλοφορεί ότι ο κ. Φλώρος θα ήθελε να δει στη θέση του Α/ΓΕΣ έναν από τους αντ/γους Φλάρη, Δεμέστιχα ή Τσιτσικώστα, οι οποίοι έχουν ως κοινό παρονομαστή με τον Α/ΓΕΕΘΑ τη θητεία τους στους Βατραχανθρώπους και τις Ειδικές Δυνάμεις, και θεωρείται ότι έχουν κοινούς κώδικες συνεννόησης.

Όμως, ο κ. Λαλούσης έχει τις περγαμηνές του Μαρτίου του 2020, και κυρίως το έργο του στη Διοικητική Μέριμνα, αφού έχει αναδιαμορφώσει τον επιχειρησιακό οπλισμό, σπάζοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημιουργώντας νέο οπλοστάσιο. Η αύξηση των ελικοπτέρων Καϊόβα, εκ των οποίων μετέτρεψε σε επιχειρησιακά πολλά εξ αυτών που «πέθαιναν» παρατημένα, είναι η πιο ενδεικτική. Να σημειωθεί ότι ο Στρατός είναι ο πλέον αδικημένος από την πολιτική ηγεσία, η οποία επέλεξε την ενίσχυση της Αεροπορίας και του Ναυτικού, και η μετατροπή παλαιών συστημάτων σε ετοιμοπόλεμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 Κυρίαρχος στο Αιγαίο

Στο Πολεμικό Ναυτικό ο νυν αρχηγός, αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης είναι «ο αρχηγός που έφερε τις Belharra», και η αποστρατεία του θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους, ενώ θα έπρεπε να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Π.Ν. είναι αυτή που επέμεινε μέχρι τέλους στην απόρριψη των αμερικανικών MMSC και την απόκτηση ευρωπαϊκής φρεγάτας, με πρώτη εισήγηση τις γαλλικές. Η δουλειά του Π.Ν. το καλοκαίρι του 2020, αλλά και συνολικά η συνεισφορά του στην αποτροπή αμφισβήτησης από τους Τούρκους, πιστώνεται κατευθείαν στο πρόσωπο του Α/ΓΕΝ Στ. Πετράκη, αλλά και του αρχηγού Στόλου Παν. Λυμπέρη.

Τα δεδομένα στην Αεροπορία

Στην Πολεμική Αεροπορία τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Ο αρχηγός της Π.Α. πτέραρχος Μπλιούμης συμπληρώνει το ανώτατο όριο των τριών ετών, και, πλέον, τρία ενδεχόμενα υπάρχουν. Είτε γίνεται ΓΕΕΘΑ, είτε κατατίθεται τροπολογία που θα του δώσει δυνατότητα παράτασης ενός έτους, είτε αποστρατεύεται. Δεν φαίνεται, πάντως, να συμβαίνει κάτι από τα πρώτα δύο όπως λένε πηγές της «ΒτΚ», και πιθανότατα ο κ. Μπλιούμης, ο οποίος υπήρξε εκ των μακροβιότερων αρχηγών της Π.Α., θα αποστρατευθεί. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό αξιωματικό, ο οποίος έγινε αρχηγός από ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και παρέμεινε επί Ν.Δ. για άλλες δύο θητείες. Και αυτό σημαίνει πολλά. Αντικαταστάτης του, εκτός απροόπτου, θα είναι ο νυν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντπ/τχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Η αποστρατεία του κ. Μπλιούμη θα φέρει ορισμένες ανακατατάξεις, αφού στη θέση του ΑΤΑ πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο νυν επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ αντπτ/χος Γιώργος Φασούλας, και θα υπάρξουν μία ή δύο αποστρατείες.

vradini.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά