Chinook: Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου Chinook του Στρατού Ξηράς, έπειτα από σχετική ερώτηση με θέμα: ««Εκσυγχρονισμός των ελληνικών CH-47D Chinook»» που κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «η κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Γενικών Επιτελείων, εν προκειμένω δε του ΓΕΣ αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, μέσω της απρόσκοπτης υποστήριξης των αεροπορικών μέσων και της βελτίωσης της διαθεσιμότητάς τους» και πρόσθεσε πως «στο ανωτέρω πλαίσιο, κάθε δυνατότητα αναβάθμισης συστημάτων και εκσυγχρονισμού εξετάζεται ενδελεχώς και κατά περίπτωση με κύριο γνώμονα τα δεδομένα του στόλου των αεροσκαφών (Α/Φ) και ελικοπτέρων (Ε/Π) και τη σχέση κόστους – οφέλους.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Chinook

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε στην απάντησή του: «Σε ό,τι αφορά στα ελικόπτερα τύπου CΗ-47D στην παρούσα φάση έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες μέσω της 4ης τροποποίησης της LOA GR-B-XOP, η οποία υπεγράφη στις 16 Ιουνίου 2021, για την αντικατάσταση των κινητήρων των 9 παλαιότερων ελικοπτέρων τύπου Chinook CΗ-47D, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει το επίπεδο συντήρησης και την επιχειρησιακή ικανότητα των υπόψη ελικοπτέρων.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξης – Follow On Support (FOS)» συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων και έχει σταλεί αίτημα προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τη σύνταξη διακρατικής συμφωνίας (LΟΑ) που θα πληροί τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού στον οποίο περιλαμβάνονται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροπορικών μέσων ή/και για την απόκτηση καινούριων υφίσταται και αποτελεί μια δυναμική διαδικασία η οποία επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στη διεθνή αγορά».


onalert

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά