Άδεια πατρότητας στα στελέχη των Ε.Δ.

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει εκ νέου και σε συνέχεια του (στ) σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΗΜ), το θέμα της MH εναρμόνισης του (α) σχετικού, με τις διατάξεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις άδειες που σχετίζονται με την προστασία της οικογένειας όπως είχαμε επισημάνει με το (δ) όμοιο https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1598-pomens-amesi-enarmonisi-stin-xorigisi-adeion-sto-stratiotiko-prosopiko-adeia-patrotitas-adeia-frontisti-adeia-gia-monogoneikes-oikogeneies ,καθόσον δεν έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα ενέργειες από το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να υποβληθεί σχετική εισήγηση για αύξηση της άδειας απουσίας από πέντε (5) σε δεκατέσσερις (14) ημέρες όπως διαβεβαίωνε προ τετραμήνου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

2.   Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το (γ) σχετικό, η έναρξη ισχύος του «Μέρους ΙΙΙ» του N.4808/2021, αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι στις 19 Ιουνίου 2021. Διευκρινίζεται επίσης στην ανωτέρω εγκύκλιο, ότι για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, θα ακολουθήσει εγκύκλιος αρμοδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς ωστόσο να αίρεται μέχρι την έκδοση αυτής, η υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων του «Μέρους ΙΙΙ» που έχουν άμεση εφαρμογή.

3.   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 26 του (β) σχετικού, θεσμοθετήθηκε ο ορισμός της «Άδειας Πατρότητας» ως άδεια από την εργασία για τον πατέρα, η οποία λαμβάνεται με την ευκαιρία της γέννησης, για την επιμέλεια του τέκνου.

Ειδικότερα, με το άρθρο 27 του (γ) σχετικού (Άδεια Πατρότητας), νομοθετήθηκε ότι:

      α.  Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου.

     β.  Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

     γ.   Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια

4.   Συνακόλουθα καθίσταται σαφές, ότι ο Νομοθέτης θεσμοθέτησε το ανωτέρω δικαίωμα (Άδεια Πατρότητας), σεβόμενος το Σύνταγμα καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχοντας ως γνώμονα την ισότητα στο χώρο της εργασίας, καθώς και την προστασία του θεσμού της οικογένειας, εναρμονίζοντας την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή για όλους τους εργαζόμενους γονείς.

5.   Επιπρόσθετα υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έγγραφη απάντηση του {(ε) σχετικό}, κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου     στις 09 Αυγούστου 2021 διευκρίνιζε ότι :

Οι διατάξεις των άρθρων 27 (άδεια πατρότητας) και 29 (άδεια φροντιστή) του ν. 4808/2021 (Α΄101) έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή και στο υπαγόμενο στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ως άνω νόμου,…

…. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι το στρατιωτικό προσωπικό εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο των διατάξεων 27 και 29 του ν. 4808/2021 (Α΄101), για το ζήτημα της ενσωμάτωσης της άδειας πατρότητας, θα αναληφθούν ενέργειες από το ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να υποβληθεί σχετική εισήγηση για αύξηση της άδειας απουσίας από πέντε (5) σε δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει ως απορρέουσα υποχρέωση της Πολιτικής και Στρατιωτικής μας Ηγεσίας, την άμεση εναρμόνιση του (α) σχετικού με τις προβλέψεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όσον αφορά τις ανωτέρω μνημονευόμενες άδειες, ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε των ανωτέρω δικαιωμάτων, να καταστούν κοινωνοί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

7.   Εισηγητής θέματος: Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΗΜ. Επχίας (ΤΘ) Τερτίγκας Ηλίας, τηλ. 6988362476.                                                               

8.   Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού, Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377. 

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά