Παναγιωτόπουλος: Ο ΕΠΟΠ δεν τιμωρήθηκε για τη συνδικαλιστική δράση αλλά γιατί υπέπεσε σε παράπτωμα

 




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Θοδωρής Δρίτσας με θέμα «Επιβολή φυλάκισης σε στέλεχος των ΕΔ, λόγω συνδικαλιστικής δράσης», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: 

Το ζήτημα αφορά στον ΕΠ.ΟΠ. Επιλοχία(ΤΘ) Γ.Γ ο οποίος τιμωρήθηκε με 2ήμερη φυλάκιση από τον Διοικητή της Μονάδας του, όχι για την συνδικαλιστική του δράση αλλά, διότι υπέπεσε στο προβλεπόμενο από το άρθρο 63 παρ. 2β(2) του Στρατιωτικού Κανονισμού (ΣΚ) 20-1, ο οποίος είναι ο «Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό» (ΠΔ 130/1984), πειθαρχικό παράπτωμα της καθυστέρησης στην εκτέλεση διαταγής. 

Συγκεκριμένα, ενώ την 6η Μαρτίου 2020 έλαβε 4ήμερη άδεια αντιπροσώπου δευτεροβάθμιας ένωσης στρατιωτικών δεν προσκόμισε, ως όφειλε, μέχρι την 6η Απριλίου 2020 αντίγραφο του καταστατικού της οικείας συνδικαλιστικής ένωσης, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, το οποίο θεωρείται απαραίτητο δικαιολογητικό για την λήψη της υπόψη αδείας, όπως αυτό καθορίζεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Μάλιστα το εν λόγω στέλεχος κατά την υποβολή του αιτήματος για έγκριση της εν λόγω αδείας την 3 η Μαρτίου 2020, ανέγραψε στην αίτησή του ότι το υπόψη δικαιολογητικό θα το προσκομίσει με την λήξη της αδείας του. 

Περαιτέρω στα θεσμικά κείμενα του Στρατού Ξηράς, τα οποία είναι γνωστά σε όλα τα στελέχη του, καθορίζεται ότι για τη λήψη των αδειών απουσίας μελών των Δ.Σ των Ενώσεων Στρατιωτικών, απαιτείται μεταξύ άλλων και κατά περίπτωση, η προσκόμιση αντιγράφου του καταστατικού της οικείας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής ένωσης, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. -2- Επίσης σύμφωνα με τον προμνημονευθέντα ΣΚ 20-1, κάθε στρατιωτικός δικαιούται να παραπονεθεί, αν θεωρήσει, ότι αδικήθηκε από κάποια διαταγή, που του δόθηκε ή από κάποια ενέργεια ή μέτρο των προϊσταμένων του. 

Τα παράπονα υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες απ’ την ημέρα, κατά την οποία ο παραπονούμενος έλαβε γνώση της διαταγής ή της ενέργειας με την οποία νομίζει ότι αδικείται. Ο εν λόγω Υπαξιωματικός δεν υπέβαλε αναφορά παραπόνων τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για την πειθαρχική ποινή που, συνακόλουθα, του επιβλήθηκε.


 Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ. απέστειλε δύο επιστολές στον Διοικητή της συγκεκριμένης Μονάδας, για το εν λόγω θέμα, υποστηρίζοντας ότι με δική της ευθύνη και απόφαση δεν δόθηκε αντίγραφο του καταστατικού της στον εν λόγω Υπαξιωματικό, ενώ επιπροσθέτως θεώρησε ότι η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και επικαλέστηκε ζήτημα λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά