Έκλεισε το Αίγιο: ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ ενώ το ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει, σειρά από προγράμματα;

 

Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση του DP και αφορούν στην πραγματική κατάσταση εντός των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), την εταιρία που προέκυψε από τη συνένωση των ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, εν μέσω κυβερνητικής “επικοινωνιακής καταιγίδας”, με άξονα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για προγράμματα τα οποία προετοιμάζονται, τα οποία θα στηρίξουν την εταιρία θέτοντας τις βάσεις για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον.

Οι κυβερνητικές προθέσεις θεωρούνται εκ προοιμίου αγαθές, όμως εάν η πραγματικότητα εκπροσωπείται από όσα θα αναφερθούν παρακάτω, η εικόνα είναι πολύ πιο “γκρίζα”, για να επιλέξουμε την πλέον ανώδυνη αλλά ταιριαστή… χρωματική απόχρωση. Με το θέμα έχουν ασχοληθεί και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εν μέσω φημολογίας ότι το πρόγραμμα του νέου τυφεκίου θα ανατεθεί στο εργοστάσιο του Αιγίου, το DP πληροφορείται ότι το εργοστάσιο έχει κλείσει… Ο λόγος είναι προβλήματα στατικότητας που φέρεται να έχει το κτίριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανησυχία της διοίκησης του εργοστασίου προκύπτει από μελέτη του 2007, όπως είχε αποκαλύψει ο τοπικός ενημερωτικός ιστοχώρος “Πελοπόννησος”.

Η μελέτη αυτή φέρεται να μην έχει “κοκκινίσει” το κτίριο, κάτι λογικό, αφού εάν ήταν “κόκκινο” και συνέχιζε να λειτουργεί θα συνιστούσε έγκλημα -κατά κυριολεξία- κατά των εργαζομένων, όμως καταγράφονται αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Οι οποίες προφανώς δεν έγιναν. Με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 14 χρόνια, άρα η μη λήψη μέτρων έχει επιβαρύνει στατικά το κτίριο περεταίρω, δικαιολογεί την φερόμενη ως απόφαση διακοπής λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι βέβαια δηλώνουν έτοιμοι να υπογράψουν χαρτί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να μπουν και να δουλέψουν. Φοβούνται εύλογα μη χάσουν τη δουλειά τος. Το μεροκάματο που ταΐζει τις οικογένειές τους. Άρα το ζήτημα επείγει να διευκρινιστεί. Το μέγα ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι. Θα μετακινηθεί σε νέο εργοστάσιο; Αν ναι, λογικά αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος και μεγάλος χρόνος ολοκλήρωσης τέτοιου έργου, καθώς δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες του DP έχουν υπόσταση, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το εργοστάσιο δεν θα είναι διαθέσιμο προς επιθεώρηση από ενδιαφερόμενους προμηθευτές για το πρόγραμμα του “εθνικού τυφεκίου”, με προοπτική συμπαραγωγής αυτού που τελικά θα επιλεγεί.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αν δεν κάνουμε λάθος, το εργοστάσιο του Αιγίου είχε σε παραγωγή μεταλλικά απάρτια πυρομαχικών σε εξελισσόμενες συμβάσεις (βομβίδες 40χλστ.), η οποία πρέπει να μεταφερθεί… στον υπό μετεγκατάσταση Υμηττό, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας κυβερνητικής απόφασης!

Εργαζόμενοι μάλιστα εκφράζουν το παράπονο ότι η διοίκηση δεν ασχολείται με την παραγωγή, κατηγορώντας τον επικεφαλής ότι δεν συμμετέχει καν σε συσκέψεις παραγωγής και γενικότερα εμφανίζουν μια εικόνα… ψυχολογικής άρνησης του προβλήματος! Σαν να μην υφίσταται δηλαδή.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεχιζόμενες προσλήψεις συμβασιούχων… διοικητικών υπαλλήλων. Μέχρι και προσώπου που θα έχει ρόλο στην επικοινωνία της εταιρίας. Ωστόσο, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, “η εταιρεία είναι σε νεκρό σημείο που κανείς μας δεν την έχει δει έτσι στο παρελθόν”…

Οι πληροφορίες ήταν πολύ συγκεκριμένες και οι πηγές ιδιαίτερα αξιόπιστες για να αγνοηθούν. Προφανώς παραμένουμε στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων για να δημοσιοποιήσουμε ενδεχόμενες ενστάσεις. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που σχεδιάζει τις παρεμβάσεις για το μέλλον των ΕΑΣ και η διοίκηση της εταιρίας οφείλουν να δώσουν τη δική τους εκδοχή, διότι η υπόθεση μοιάζει πολύ σοβαρή για να εξαντληθεί σε ένα απλό δημοσίευμα.


Έκλεισε το Αίγιο: ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ ενώ το ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει, σειρά από προγράμματα; | Defence-point.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά